Teacher schreef:
Dan kant b. "Tons of time' een beetje met een ska ritme. dat begon ook populair te worden (Madness, Specials) en ook 10 cc had een geweldige hit met een ska/reggae nummer: Dreadlock Holliday. Leuk, niet verkeerd, maar niet iets wat je direct zou koppelen aan Golden Earring. Maar ja, we zijn ten slotte in 1975.
Je quote geeft aan dat de Earring juist erg vroeg was met die - overigens eenmalige - beïnvloeding door ska en reggae. Want de bands en songs die je hier noemt zijn allemaal van een paar jaar later (1978-1979). Tuurlijk, je had in die dagen al het toenemende succes van Bob Marley zelf (diens legendarische Live-album dateert van '75) en Eric Clapton had in '74 al een enorme hit met de Marley-cover I shot the sheriff. Maar voor het overige waagden blanke rockgroepen zich tot en met 1975 slechts mondjesmaat aan reggae en al helemaal nauwelijks aan ska. Het geeft eens te meer aan dat dit bij uitstek het album is waarop de Earring zijn eigen grenzen verlegde en driftig aan het experimenteren sloeg. De komst van Robert Jan Stips heeft daar zonder twijfel aan bijgedragen.
Het is te waarderen dat ze het deden, en in retrospectief maakt het Switch tot een van de boeiendste - zij het wat mij betreft niet overal geslaagde - albums van de Earring. Of het op dat moment in de tijd slim was, valt te bezien. Immers, na het grote internationale succes van Radar love en Moontan lag het voor de hand om het geluid van dat album te perfectioneren en eventueel verder uit te bouwen. Veel bands zouden daar in zo'n fase van hun carrière voor gekozen hebben. Dat maakt het eens te meer te respecteren dat de band er doelbewust voor koos om geen Moontan part II te maken, maar juist te gaan experimenteren met de inbreng van een nieuw bandlid.
Het resultaat was evenwel een tegenvallende verkoop, ook in Nederland. En die internationale doorbraak, die toch om de hoek lag, is er uiteindelijk nooit helemaal gekomen, al werd de Earring in de VS zeven jaar later alsnog een two-hit wonder dankzij de top-10-notering van Twilight zone.
Ik heb dit album zelf niet, al heb ik het wel eens beluisterd. Maar dat is echt jaren terug. Ik kon me zelfs niet meer herinneren dat er een albumversie van ruim zes minuten bestaat van Ce soir. Ik weet nog wel dat de opvolgende single Tons of time helemaal niet als des Earrings klonk en waarschijnlijk vooral daardoor zelfs geen tipparade-notering haalde in Nederland - de eerste keer dat dat gebeurde met een Earring-single. Om van internationaal succes maar helemaal te zwijgen.
Niettemin is de verschijning van een deluxe-editie en het opnieuw op vinyl uitbrengen van dit album voor mij een reden om hier nog eens met frisse oortjes naar te luisteren.