The Wolfgang Press - Bird Wood Cage (1988)

Label: 4AD

1. King of Soul (4:01)
  2. Raintime (4:39)
  3. Bottom Drawer (4:42)
  4. Kansas (3:53)
  5. Swing Like a Baby (4:05)
  6. See My Wife (3:55)
  7. The Holey Man (4:16)
  8. Hang on Me (For Papa) (5:08)
  9. Shut That Door (5:40)
  10. The Wedding * (3:51)
  11. The Great Leveller * (4:31)
  12. That Heat * (4:23)
  13. God's Number * (4:38)
Tomio
De een-na-laatste aflevering uit de documentaire serie over de Kennedy’s, die morgen te zien is op NPO 2, zal gaan over de moordaanslag in Dallas. Deze dramatische gebeurtenis is meerdere malen gebruikt als thema in een song. Heel bekend is Lou Reed’s “The Day John Kennedy Died”. Het onderwerp in dit nummer is eigenlijk meer de herinnering aan die dag, dan de moord zelf. In de song “Kansas” op dit album van The Wolfgang Press is de moord wel het centrale thema. Of In ieder geval: een moord! Uit de lyrics is namelijk niet op te maken, dat het de moord op Kennedy betreft.

Toch zijn er aanwijzingen, dat het wel degelijk over de moord op John F. Kennedy gaat. De eerste link is te vinden op de 12 inch uitgave van Kansas, waarin een bewerking van dit nummer staat, getiteld “Assassination K. / Kanserous”. Naast een loop met de tekst “They murdered my husband”, zijn hierin ook samples van historische nieuwsreportages over de moord op JFK verwerkt.
“Assassination K. / Kanserous” is ook toegevoegd aan de cd-single versie van “Raintime” en zo op Spotify te vinden.

De meest duidelijke aanwijzing is te zien in de videoclip van “Kansas”. Hierin eisen figuranten met maskers van JFK, Jackie Kennedy, Lee Harvey Oswald en Lyndon B. Johnson alle aandacht op. De “Jackie” personage draagt zelfs het fameuze mantelpakje, dat Jackie ook droeg op 22 november 1963:

The Wolfgang Press - Kansas - YouTube

De versie van “Kansas” in deze videoclip staat niet op het album “Bird Wood Cage”, maar het is de zgn “Flood Mix” versie, die ook te vinden is op het verzamelalbum “Everything Is Beautiful”.
“Kansas” is een geweldig nummer en een prachtig voorbeeld van de funky industrial sound, kenmerkend voor The Wolfgang Press.

avatar van Rainmachine
Jeetje dit album is goed opgedroogd over de jaren. Heb 'm al jaren niet meer gedraaid maar na de herintroductie van het Standing Up Straightalbum deze ook weer uit de kast getrokken. Lekker hoor die zware grooves met de muzikale experimenten van de heren er doorheen gemixed. Ik begin steeds beter te begrijpen waarom Ivo Watts een zwak voor de mannen van Wolfgang Press had.

Als je hier voor in de stemming bent, zoals ik op dit moment ben, dan is het prima vertoeven met dit album. Een bizare mix van blues/reggae en funk gedreven door slepende beats. Zal zeker niet voor iedereen weg gelegd zijn maar ik laat 'm voorlopig even naast de speler liggen.

Ik ben overigens begonnen met kant 2 en dat is misschien ook wel de aanrader, eerst kant 2 en dan kant 1 van de LP. Zoals overigens bij wel meer albums het geval was in de jaren 80, de B kant was beter dan de A kant.

Ik zie dat er ook nog een Mumer is die alle Wolfgang Press albums op 16 juni binnen 1 minuut een 0,5 ster score heeft gegeven zonder motivatie. Dan heb je schijnbaar ook niets beter met je tijd te doen. Compleet onterechte scores maar ja dat soort pipo's met gedragsproblemen struinen hier helaas ook rond.