Obba Supa - To: AM - Free: AM (2009)

Label: Project: Mooncircle

1. Escapade Escaping (2:15)
  2. AM But Not (2:15)
  3. Barefaced (1:46)
  4. Fly on Turntable (3:06)
  5. Twighlight (2:27)

met Hennessy

6. Kushon Peng (1:29)
  7. Interlude (1:33)
  8. Chanelist (5:16)

met Floating Points

9. Chanelist Part 2 (4:40)

met Ray Vendetta

10. Laser Surgery (0:28)
  11. Free.AM Yesterday (0:07)
  12. Monotonous Cycles (2:57)
  13. The Evolution of Dreams (3:46)

met Bad-FX

14. At Any Given Time (2:04)
  15. Blue Xmas (3:04)
  16. Ty Lowe Interlude (1:21)

met Ty Lowe

17. The Bass Is (1:58)
  18. The Last Clouds of the Cosmics (1:34)
  19. Sicker Side of Poetry (2:31)
  20. Cosmic Blast (1:54)
  21. Killing Souls in Style (2:22)
  22. Tek Tell Tales (3:10)
  23. Gris de Gris (1:56)
  24. Wot U Chattin Bout (3:34)

met Ray Vendetta

25. Free.AM Today (3:11)
  26. Zeus & Tek Shit * (2:51)
  27. Free.AM Tomorrow * (1:25)
  28. Bring You Back * (3:56)
Social_Mask
Hoorde, gisteren, The Evolution of Dreams. Vond de raps niet al te imponerend, maar die beat was wel zeer fijn. En niet saai, zoals dit soort dromerige beats de neiging hebben om na een tijdje te worden. Ik vraag me alleen af of dat wel een uur lang kan boeien. Chanelist is overigens ook een prachtig nummer. Het heeft een heel erg fijne 'vibe'.

avatar van thgryda
Damn ik vind dit album nergens... niet in de winkel, niet via pindakazen zoals jullie dat zo mooi zeggen...

P-DawG schreef:
Het duurt maar 1 uurtje! Gewoon vaker luisteren.

Ik vind het zeker niet te lang duren, zover ik weet zijn er ook geen bonus nummers.
Het zijn gewoon 28 nummers, alleen hier staat dat anders aangegeven.

Heb em ondertussen, inderdaad 28 nummers bij mij... Vette producties tot nog toe, al ben ik niet altijd voor te veel jazzy invloeden zoals bij dat q-tip album maar het is wel hypnotiserend. Wordt wel terug wat wennen aan het engsels accent

avatar van J.M.
Als je ook eenmaal in die hypnotiserende/dromerige sfeer van het album zit, kom je er ook niet meer uit.

avatar van Gyzzz
Dit is een steengoed album. Erg bijzonder hoe de producties soms van links naar rechts in stereo schuiven maar vooral ontzettend knap dat ze zo'n elementaire sound neer hebben weten te zetten. Daar zit de intelligentie eens te meer in de eenvoud van het eindproduct. Veelal korte loops, zo ineengebonden dat het waanzinnige composities lijken, vaak ook door de accenten gedurende nummers voorzichtig maar duidelijk te verleggen. De raps zijn vooral bezwerend en worden kracht bijgezet doordat ze emotioneel in een soort kleine pakketjes gehuld zijn.

In dit album zit een mijmer die ik nooit eerder in hiphop tegenkwam. Actieve, drukke vocalen brengen een zalvende berusting teweeg. Zit 'm denk ik ook in het op de juiste momenten terug te vallen op eerder verkondigde lyrics zonder in aandachtsvestigende refreintjes te vervallen. Heel bijzonder. Omdat de teksten ook in waanzinnige vlagen voorbij vliegen, is het moeilijk te zeggen of ze analytisch gezien tekstueel sterk zijn, maar de korte vlagen die ik wel opvang en die daarom zwaar wegen zijn zeker goed en sfeerscheppend.

Soms vind ik hem zelfs nog knapper dan dat ik er van kan genieten helaas, een gevoel dat ik herken van Cannibal Ox' Cold Vein. Want ondanks zijn enorme kwaliteiten is het een redelijk uitputtende rit, maar 'technisch' gezien lijkt dit me onbetwist een van de beste hiphopalbums van de '00s.

edit: toch wel 4,5*.

avatar van thgryda
Ik kan toch niet honderd procent into dit album komen, ik vind de jazzy beats erg goed maar soms wat te dromerig. Het grootste probleem voor mij is echter het cockney achtige engels van de mc, die nogthans erg goeie lyrics heeft en zeker een aanvaardbare flow. Het engels klinkt me voorlopig nog raar in de oren en ik moet er nog steeds aan wennen. Uitstekende plaat maar toch maar een 3.5 omdat ik er niet echt in geraak

avatar van MAS
MAS
Na veel positieve reacties op MuMe deze ook maar eens gaan luisteren en dit klinkt erg lekker. Ik vind UK-engels zowiezo al geweldig klinken.

avatar van Jurrien
Zijn ergens de lyrics te vinden?

avatar van thgryda
Damn vandaag nog eens gechecked eigenlijk toch te goed voor een degelijk 3.5 imo. Terug een halfje erbij en definitief een 4

RedLightCityBoy
Jurrien schreef:
Zijn ergens de lyrics te vinden?

Denk niet dat dat die online staan jammer genoeg.

P-DawG
Bij de cd kan krijg je jammer genoeg alleen de lyrics van Twighlight en The Last Clouds Of The Cosmics.

avatar van MAS
MAS
Dit album ligt mijn jammer genoeg niet zo. Ik heb het een paar keer geluisterd en ik kom er maar niet echt door heen. Denk dat ik hier dan maar niet op stem.

avatar van Niek
Toch ´slechts´ 3,5 sterren. Album loopt over van kwaliteit maar duurt gevoelsmatig echt iets te lang. En dat terwijl het toch maar om een uurtje gaat. Te weinig variatie en opwinding, maar Obba Supa is iemand om in de gaten te houden. Wie doet producties en wie de raps?

avatar van Stapler
Hey!zeus doet de productie en rapt volgens mij ook wel eens.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Niek schreef:

Same here. En ik heb het toch al vele pogingen gegeven, over de loop van 2 maanden ofzo. Ik luister het over een paar maanden nog eens maar ik wil me er voorlopig niet meer aan wagen.

P-DawG
Dit album moet je ook maar net liggen. Het Engelse (Londense) accent moet je alleen al diggen om het te voelen en ik kan me ook heel goed voorstellen dat bijvoorbeeld de lengte kan nogal eens te veel van het goede worden. Het is misschien maar een klein uur en 10 minuten, maar het zijn niet bepaald snelle nummers, ik zou zelfs zeggen sloom. Hierdoor kan het langer lijken te duren dan het eigenlijk is terwijl het toch over het algemeen vrij korte nummers zijn.

Voor mij hebben de galmende, spacey (maar tegelijk ook soulvolle producties) van HeyZeus! in combinatie met de schelle bijna schreeuwerige, rauwe stem van Teknical Development bijna iets hypnotiserends. Zeker op het moment dat het album bij een instrumentaal nummer als (met name) Chanelist aankomt lijkt de muziek bezwerend (de langzaam opkomende schommeling in die beat ) te werken. Verder ben ik het helemaal eens met Gyzzz z'n review, het is echt een unieke sound en hij beschrijft perfect hoe de muziek bij mij (en ik denk ook andere liefhebbers) overkomt.

Het is misschien flauw maar een beetje sticky green erbij kan zeker geen kwaad als het album nog niet helemaal tot je door dringt. Het zou slecht zijn als dit de enige manier is om de muziek op je in te laten werken, maar het is wel een goede manier om dit album meer te voelen/begrijpen. Ze hebben dit album namelijk ook opgenomen tijdens lange nacht (smoke) sessies tot in de vroege uurtjes van Londen. Hier vind je trouwens een interview met de mannen, misschien wel leuk om te lezen. Er staat o.a. hoe ze elkaar kennen en hoe ze op het concept voor To:AM - Free: AM kwamen.

Door dit bericht krijg ik al weer helemaal zin om dit album op te zetten en in z'n geheel te luisteren. It's been too long.

avatar van thgryda
Bwa flauw vind ik dat niet p , ik moet zeggen dat als ik wat gerookt heb en ik erna in de auto naar huis rij, dat ik vaak helemaal op ga in de muziek. Dat ik woord voor woord de lyrics volg en op een of andere manier toch elk detail in de beat hoor, moet je je natuurlijk niet van de planeet afroken maar net genoeg... Voor mij helpt dat althans zo ben ik ook into dat boho fau album geraakt, dat ik 2 a 3 maanden lang gerockt heb het helpt soms wel degelijk. En ik herriner me nog dat ik dit album iets te chill vond, ook al hou ik wel van die lome jazz beats, dit was met toen wat te veel van het goede, zeker omdat ik het accent ook niet digde. Mss eens opnieuw probere, al krijg ik plots zin om boho fau te luisteren

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Aight, dit is echt een bericht waar ik wat aan heb P-DawG (als je dit ooit nog leest).

Ik heb To: AM - Free: AM sinds mijn vorige bericht nog een aantal maal geluisterd. Ik zet hem af en toe 's avonds laat op, voor of tijdens het slapen gaan, en hoewel ik het accent aanvankelijk storend vond kan ik me er nu niet meer aan ergeren. Het is al zeker drie weken terug dat ik Obba Supa heb geluisterd, maar dit betoogje motiveert me wel om de ervaring van de liefhebbers te delen. Ik herinner me nog, dat het album (volgens mij) grotendeels bestaat uit composities van korte sampletjes, wat een heel eigen sound veroorzaakt. De totaal niet flauwe tip over John Koeman zal ik ook ter harte nemen (een aantal van de keren dat ik het heb geluisterd was er sowieso Mary Jane in het spel).

avatar van UK-Choonz
Goede plaat met lekkere muziek. De muziek geeft wat mistigs.

Rene1979
Moet dit nog steeds eens op vinyl halen..

avatar van Dakduivel
Deze kan je nu gratis en legaal downloaden op de Bandcamp-pagina van PMC.