Steely Dan - Collected (2009)

Rock / Jazz
Label: Universal

1. Do It Again (5:49)
  2. Dirty Work (3:08)
  3. Only a Fool Would Say That (2:54)
  4. Brooklyn (Owes the Charmer Under Me) (4:20)
  5. Midnite Cruiser (4:09)
  6. My Old School (5:45)
  7. Pretzel Logic (4:28)
  8. Rikki Don't Lose That Number (4:30)
  9. Rose Darling (2:59)
  10. Bad Sneakers (3:16)
  11. Everyone's Gone to the Movies (3:41)
  12. The Fez (3:59)
  13. Deacon Blues (7:26)
  14. Hey Nineteen (5:04)
  15. Babylon Sisters (5:51)
  16. Reelin' in the Years (4:35)
  17. Turn That Heartbeat Over Again (4:58)
  18. Night by Night (3:36)
  19. With a Gun (2:15)
  20. Any Major Dude Will Tell You (3:05)
  21. Black Friday (3:33)
  22. Doctor Wu (3:53)
  23. Daddy Don't Live in That New York City No More (3:12)
  24. Any World (That I'm Welcome To) (3:56)
  25. Chain Lightning (2:57)
  26. Green Earrings (4:05)
  27. Kid Charlemagne (4:38)
  28. Here at the Western World (4:00)
  29. Peg (3:58)
  30. Josie (4:30)
  31. Time Out of Mind (4:10)
  32. Third World Man (5:14)
  33. Bodhisattva (5:16)
  34. Show Biz Kids (5:21)
  35. Pearl of the Quarter (3:50)
  36. Parker's Band (2:36)
  37. Barrytown (3:17)
  38. Throw Back the Little Ones (3:11)
  39. Don't Take Me Alive (4:18)
  40. Haitian Divorce (5:48)
  41. Sign in Stranger (4:22)
  42. Black Cow (5:07)
  43. Aja (7:56)
  44. Home at Last (5:31)
  45. FM (4:50)
  46. Gaucho (5:32)
  47. Everyone's Gone to the Movies [Demo] (3:57)
avatar van Gert P
Aardige verzamelaar maar er is ruimte genoeg over voor meer.
Ook een nummer dat er dubbel op staat.
Heb de meeste reguliere cd's al maar die duren zo kort.
Maar aangeschaft voor mijn werkruimte.

De echt enige goede uitgave in deze serie is van CCR.

avatar van musician
Ik ben een beetje gevallen voor het vermoeden, dat deze verzamelaar digitaal geremasterde kwaliteit zou opleveren.

Ik heb eigenlijk alleen analoge cd's van dit wereldberoemde duo. Verplichte kost eigenlijk.

En ik moet ook zeggen, de geluidskwaliteit is ook goed, maar was dat eigenlijk niet altijd al zo bij Steely dan?

De nummers blijven stuk voor stuk fenomenaal, echt geweldig, van mij geen kwaad woord over het componeren van muziek door Donald Fagen en Walter Becker.

Het enthousiasme van 1972 wordt vanaf 1975 wat meer bedachtzamer. Maar in de basis is het tijdloze muziek.

Ja, de collected serie. Je kunt veel verzameld werk uitgeven met 3 cd's. Zelf was ik nog het meest blij met die van 10cc, waar naast groepswerk ook verreweg de meeste hits van de solo-projecten waren opgenomen.

Dat is dan een extra, die de aanschaf van de verzamel-cd een meerwaarde geeft. Behalve de geluidskwaliteit en de (overbekende maar geweldigde) nummers wordt hier niet geboden.

Maar wie nog niets heeft van Steely dan: aanschaf meer dan waard.

avatar van kaztor
Ah, een verzamelaar van Steely Dan!
Het werd dan ook eens tijd na die hele week sinds de vorige verzamelaar.

Anyhoo, een vreemde verzamelaar met bijna alles, maar dan door elkaar gehusselt.
De albums van deze band zijn voor minder dan een spotprijs te krijgen.
Ik zou dan ook echt dáár voor gaan en deze laten liggen!

avatar van rudiger
Ze hebben toch maar 1 hit gehad , dan was je met `n cd single gauw klaar.

rudiger schreef:
Ze hebben toch maar 1 hit gehad

Per ongeluk, ja.

Father McKenzie
Blij weerzien…. Of wederhoren dus…

Soms kan het plaatje helemaal kloppen; Een zonovergoten dag op het einde van augustus…. Niet te veel verkeer op de weg. Een rijweg in quasi perfecte staat…. En de verzamelaar “Collected” van Steely Dan in de cd-speler van de truck.
Een mooie tuck, een machtig beest dat goed onderhouden blinkt en van pure blijdschap ronkt. Een machtige truck die zich op deze ringweg, de R4 rond Gent in zijn sas voelt.
En de vaak retestrakke geheel van trends gevrijwaarde muziek van de heren Walter Becker en Donald Fagen… die hun band destijds naar een dildo vernoemden, grapjassen als ze waren…

Wauw…. “You’re never gonna do it without the Fez on… oh no!” weerklinkt het plots uit de prima uitgebalanceerde luidsprekers die in de deuren van deze Mercedes Atego zijn ingewerkt. Prima balans tussen bassen en hoge tonen…zit ik zo te overpeinzen. Zo’n momenten zijn gewoon perfect… als geluk bestaat, zit het vaak gevangen in zulke momenten dat werkelijk alles klopt.
Dit is puur genieten, ook al wordt het wat later vandaag…

Uiteraard, denk ik bij mezelf, heb ik de 7 reguliere platen van deze band al een eeuwigheid, sommige zelfs nog in elpeevorm, man, waar is de tijd… “Hey nineteen
Thats ‘retha Franklin She dont remember… The queen of soul… Its hard times befallen- The solesurvivors She thinks Im crazy But Im just growing old” hoor ik Fagen zingen… Jawel, toen Hey Nineteen uitkwam, was ik er zelf 22… in 1980 was dat ook alweer, een jaar waarin ik uiteindelijk mijn legerdienst zou gaan vervullen….. maar dat zou pas op het einde van dat jaar wezen…
Màn, wàt heb ik de prachtigste herinneringen aan de muziek van deze gasten…

Toen ik vanaf december van dat jaar met een collega-milicien telkens terugreed nààr de kazerne, begon de rit gegarandeerd met – hoe toepasselijk – “Highway to Hell” van AC/DC. Geheid gevolgd door de adrenalinestoot genaamd Whole Lotta Rosie…. Maar gelukkig kende diene gast ook andere muziek…. Op zijn cassettebandje, want ja, een cassettebandje was het… stonden verder enkele party-klappers van Steely Dan; de tweeling Peg en Josie, onafscheidelijk nà elkaar… en Rikki natuurlijk. Maar ook nog Do It Again…. Verder ook nog Looking For Clues, What’s it Take en Bad Case of Loving You van de ons ondertussen véél te jong ontvallen Robert Palmer… en de niet te vermijden maar O zo leuke B-52’s die een jaar eerder die maffe gele plaat uitbrachten met Planet Claire, Dance This Mess Around en Rock Lobster… Al die leuke tracks stonden op die collega zijn cassettebandje…. Toen we enkele maande later voor de allerlaatste keer terug naar de kazerne reden was dat bandje blijkbaar redelijk versleten, het was er aan te horen ook…. Van digitale muziek had nog niemand gehoord, maar dit had wel véél charme.

Zo zit ik wat te mijmeren en daar terug aan te denken, terwijl die retestrakke vernoemde “muzikale tweeling” ontzettend lekker uit de boxen schalt…

Om maar te zeggen, dat bepaalde muziekjes, bepaalde platen voor geen gram verouderen, hun charme bewaren en letterlijk “ever green” zijn.
Ik raad elkeen aan, deze bescheiden collectie van 7 schitterende albums gemaakt tussen 1972 en 1980, beginnend bij Can’t Buy a Thrill en eindigend met het machtig mooie Gaucho, gewoon aan te schaffen; Ze zijn allen Midprice verkrijgbaar, vaak nog geremastered ook.

Maar voor wie een redelijk formidabel overzichtje wil, of gewoon een prachtige auto-cd, moet niet twijfelen. Deze verzamelaar heeft méér dan recht van bestaan.
Wàt heb ik vandààg genoten, dit was een blij weerzien, nou ja, wederhoren met Becker en Fagen.

Ik kon nergens lezen of terugvinden dat deze cd geremastered werd... maar de klank is gewoon supergoed, dit klinkt als een klok, loepzuiver.
Een ware voltreffer voor de auto, voor een zéér democratische prijs, en een wondermooi artwork. Uiteraard is dit, de hoes indachtig, echte carmusic, maar wel carmusic van tpniveau.

Father McKenzie schreef:

Henk Wijngaard - Volle Bak (1980)

Nadeel van dit album vind ik dat het teveel met de albums overlapt, waardoor je ze links laat liggen. Zonde.

avatar van musician
Father McKenzie schreef:
Blij weerzien…. Of wederhoren dus…

Zeg dat wel Patrick!

Het is een prachtige verzamelaar. Ik ben het normaal in principe eens met Kaztor, over een positief koopadvies van de 7 studio cd's van Steely dan. Daar is ook niets mis mee.

Toch is Steely dan één van de weinige groepen waabij ik hardop durf te zeggen, dat tijd en sfeer en samenwerking dusdanig constant is, dat de nummers van alle 7 cd's eigenlijk ook uitwisselbaar zijn.

En dus, is deze verzamelaar ook geen storende onderbreker van eerder smaakvol samengestelde studio cd's. Maar een compilatie van de aardigste nummers die zijn uitgebracht door het duo, in de periode 1972-1980.

Dat opgeteld bij het feit dat Steely dan zeer weinig echte hits heeft gehad (zodat je daar niet op hoeft te letten), maakt van Collected een heerlijke luister cd. Zonder dat je de echte studio-cd's daadwerkelijk mist.

Om die reden verhoog ik nog maar met een halfje.

Father McKenzie
@ musician; ik treed je redenering geheel bij; Weinig bands die een constant niveau haalden zoals deze toppers!
Ik heb het dus wel over de band in hun eerste periode;

De twee "comebackplaten" van nog niet zo lang geleden zijn best ok, maar halen niet meer het niveau van hun prachtige platen, incluis prachtige hoezen, die ze tussen 1972 en 1980 uitbrachten.

I love deze compilatie, ideaal voor de auto, de vrachtwagen.... Ook voor de trambestuurder, lijkt me...

En de vormgeving, het artwork is echt wel mooi te noemen. Een lange hete zomer.... al is die nu helaas wel een beetje voorbij, vrees ik...

avatar van LucM
Inderdaad een formidabele verzamelaar van dit belangwekkend duo uit de jaren '70, zeker aan te raden voor wie nog niets van Steely Dan in huis heeft (hun reguliere albums zijn ook de moeite waard), ook omdat de geluidskwaliteit hier opmerkelijk goed is. Zowat alle nummers uit die periode staan erop, weliswaar niet in chronologische volgorde.
Steely Dan bestond uit twee vakmuzikanten (Donald Fagen en Walter Becker) die pure pop met close-harmony-zang vermengden met jazzy arrangementen en messcherpe teksten. Hun muziek klinkt luchtig en gepolijst maar zit complex en doordacht in elkaar.

LucM schreef:
Hun muziek klinkt luchtig en gepolijst maar zit complex en doordacht in elkaar.

Als ge dàt maar wéét!

avatar van BenZet
Gert P schreef:
Aardige verzamelaar maar er is ruimte genoeg over voor meer.
Ook een nummer dat er dubbel op staat.
Heb de meeste reguliere cd's al maar die duren zo kort.
Maar aangeschaft voor mijn werkruimte.

De echt enige goede uitgave in deze serie is van CCR.

En Cat Stevens...

nijme255@adsl
Heerlijke klanken om in elk seizoen en op elk moment van de dag tot je te nemen. Of in de auto, of in de kamer of op je ipod op de fiets of tijdens een wandeling, het maakt niet uit. Toen de heren Becker en Fagen hun lp's destijds uitbrachten was ik al fan maar had niet gedacht dat ik het anno 2009 nog steeds prettig zou vinden.
Tijdloze muziek derhalve.

avatar van Don Cappuccino
Deze nummers in een playlist gezet en ik heb het nu opstaan. Wat een heerlijke muziek is dit. Het is wel popmuziek, maar de nummers zitten zeer goed in elkaar. En af en toe heerlijke gitaarsolo´s. Morgen maar eens origineel gaan halen.

Father McKenzie
De originele reguliere albums... daar kun je niets verkeerds mee doen, deze band heeft nooit een stinkerd uitgebracht.
En als verzamelaar is deze inderdaad..... zàlig.

FM vind ik nog steeds hun allerbeste song ever! (No Static At All!)

avatar van Gert P
rudiger schreef:
Ze hebben toch maar 1 hit gehad , dan was je met `n cd single gauw klaar.

Volgens mij meer, rikki don't loose that nummer, do it a ain, haitian divorce en reeling in the years en volgens mij nog 1.
Maakt ook niet uit dit is tenminste geen commerciele troep.

avatar van Don Cappuccino
Don Cappuccino schreef:
Morgen maar eens origineel gaan halen.

Dat zei ik toen, dat is een maand geleden. Toen naar de winkel gegaan, was het er niet meer. Hij moest opnieuw besteld worden voor in de winkel, dus ik heb even gewacht. Maar het kwam niet. Gelukkig zag ik vandaag dit album in de aanbiedingenbak voor 10 euro bij de MediaMarkt, hoesje was een beetje beschadigd, maar ik kan nu 3,5 uur genieten van de mooie muziek van Steely Dan.

Gert P schreef:

Maakt ook niet uit dit is tenminste geen commerciele troep.

2 hits en 2 tips hebben ze gehad en ik zou toch zweren dat Dirty Work, Peg, FM en Josy vaak op de radio te horen waren (in ieder geval wel op 'n zender als Arrow).

avatar van Rinus
Hier staat toch alles op wat je hebben wil van Steely Dan. Je mist maar een paar nummers als je alle reguliere albums zou aankopen (t/m Gaucho). En dat voor een appel en een ei.

avatar van kaztor
Ik blijf erbij: Koop de albums en doe de Gold verzamelaar erbij voor Western World en FM.

avatar van bikkel2
kaztor schreef:

Ik ben het er mee eens.
Wel een heel aardig overzicht, maar de reguliere albums zijn eigenlijk allemaal de moeite waard.
Zelfs aan de albums die ver na Gaucho kwamen, val je geen bult aan, al tippen ze niet aan het 70's werk.

avatar van kaztor
Neemt niet weg dat de Collected-reeks een fantastisch initiatief is. M'n duiffie en ik hebben er inmiddels 6: 10CC, Joe Jackson, Colin Blunstone, Robert Palmer, Cat Stevens en ook Thin Lizzy. Die laatste staat nog niet op de site; moet ik nodig eens toevoegen, want die is niet uit m'n cd-speler te slaan!

Er zullen er zeker nog meer volgen!
Paul Carrack wellicht, J.J. Cale, John Hiatt, Marvin Gaye en misschien Allman Brothers Band en V.U. staan op het verlanglijstje.

Bij die van CCR en Steely Dan heb ik zoiets van 'koop de catalogus' omdat hun collecties vrij bondig zijn.

avatar van bikkel2
De (K)ollected van de Kinks mag er trouwens ook zijn. Al een aantal jaar in bezit.

avatar van Dibbel
Werd maar liefst het dubbele van de gangbare prijs voor gevraagd in de kringloopwinkel.
Heb het uiteindelijk dan toch maar gedaan voor 2 Euro .
Wat een heerlijke verzameling met fantastisch geluid!

avatar van gaucho
Dibbel schreef:
Heb het uiteindelijk dan toch maar gedaan voor 2 Euro .

3 CD's voor 2 euro? Da's per saldo nog steeds een koopje, zelfs in de kringloopwinkel. Zeker als je bedenkt wat er op staat...

Overbodig album, als je, zoals ik, alle albums van S.D. al in het bezit hebt

avatar van gaucho
Neal Peart schreef:
Overbodig album, als je, zoals ik, alle albums van S.D. al in het bezit hebt

Ja, zo lust ik heb nog wel een paar. Ietwat overbodige opmerking, die je in principe bij elke verzamelplaat zou kunnen plaatsen. Bovendien klopt het niet helemaal, want je krijgt hier toch maar mooi de non-album nummers FM en Here in the western world gratis bij cadeau.