Ben Folds Five - The Unauthorized Biography of Reinhold Messner (1999)

Label: Caroline

1. Narcolepsy (5:24)
  2. Don't Change Your Plans (5:11)
  3. Mess (4:03)
  4. Magic (4:02)
  5. Hospital Song (2:05)
  6. Army (3:25)
  7. Your Redneck Past (3:43)
  8. Your Most Valueble Possession (1:55)
  9. Regrets (4:07)
  10. Jane (2:42)
  11. Lullabye (3:53)
avatar van Zachary Glass
De cd komt nogal gimmicky over bij mij. Maar het tweede en derde nummer zijn klassiekers.

Mja... beetje te "kermis" achtige nummers... weet niet goed hoe ik het moet omschrijven.. maar zeker geen album waar je depri van wordt

O, wat is Mess een prachtig nummer. Ik word er een beetje week van iedere keer als ik het hoor.

avatar van Zachary Glass
Bloompje schreef:

Inderdaad - alhoewel ik nét iets meer wankele knieën krijg van Don't Change Your Plans

Ik ga toch voor Mess .

ik ga ook voor mess!!

Mess is geweldig, maar Don't Change Your Plans vind ik t beste nummer van de plaat (überhaupt het beste nummer van BFF). Ongelooflijk mooie en goed geplaatste modulaties: oa het mineurstuk met prachtige koortje, daarna het deel met de hoorn. wordt helemaal euforisch van het liedje!

avatar van timhardt
Overal afgekraakt...
nochtans met don't change your plans, mess, magic & army vier ongelofelijk goeie nummers. De rest is wat minder, maar ik kom toch op 4* uit.

avatar van Paalhaas
Bloompje schreef:
Ik ga toch voor Mess .

Ik toch voor Narcolepsy.

Volgens critici overgeproduceerd in vergelijking met het debut en What and Ever Amen. Het zal me een zorg zijn. Ben Folds schrijft de ene na de andere briljante compositie. Als 15-jarige draaide ik het album he-le-maal grijs (letterlijk, want ik ben ik het gelukkige bezit van een vinyl exemplaar). Er staat wellicht een enkel minder nummer op maar liedjes als Don't Change Your Plans, Mess, Army maken dit meer dan goed. Als ik ooit een liedje schrijf wat de kracht heeft van één van deze nummers mag ik gelukkig sterven.
Ik geef weinig vijf sterren maar bij Ben Folds (Five) kan ik er gewoon niet omheen. Zo ook voor deze een dikke vette 5*! (al jaren).

avatar van fluidvirgo
Zoals al door meerdere mensen wordt aangegeven is dit album minder consistent t.o.v. een Whatever and ever amen, maar deze plaat herbergt een aantal prachtsongs die in mijn optiek tot de beste songs van Folds behoren: De prachtige minisymfonie Don't change your plans en Mess. Maar ook Regrets en Narcolepsy zijn zeer sterk. Ook de Hospital song ben ik zeer gaan waarderen, een heerlijke pianosolo daar, geweldige sfeer.

****

Wat oude berichten verplaatst naar Ben Folds Five

Binnenkort een reünie-optreden van Ben Folds Five waarbij dit hele album integraal wordt uitgevoerd. Want, zo zegt Ben Folds, is het album geschreven als één nummer. Wát zou ik daar graag bij willen zijn. Helaas is het concert helemaal in Chapel Hill, NC en was al binnen no time uitverkocht...
Hopelijk krijgt het eenmalige concert een vervolg met een tourtje. Of anders een herwaardering van deze plaat.

avatar van Sparks
Kijk eens aan alle albums van Ben Folds Five een exact gemiddelde van 3,80. Aan de hoge kant dus en verdiend voor de top albums van deze 3 heren (wat apart is voor een band die Ben Folds FIVE heet).

Voor mij zijn de topnummers dezelfde nummers die ook bij de statistieken de top 4 vormen. Don't Change Your Plans, Army, Mess, en Magic. Geweldige sfeer ook op deze plaat.

4****

avatar van Steve555
Voor mij blijft het echt de beste van BF5. Als ik ooit kanker krijg of iets dergelijks en beland in een verzorgingstehuis dan draai ik "Hospital Song" 24/7, al was het maar om iedereen te ziekstralen. Zowel opgewekt als neerslachtig album. Maar wel Herfst.