Buffy Sainte-Marie - Running for the Drum (2008)

Canada
Folk
Label: Cooking Vinyl

1. No No Keshagesh (4:44)
  2. Cho Cho Fire (3:05)
  3. Working for the Government (3:33)
  4. Little Wheel Spin and Spin (3:05)
  5. Too Much Is Never Enough (3:58)
  6. To the Ends of the World (3:45)
  7. When I Had You (4:12)
  8. Bet My Heart on You (3:26)
  9. Blue Sunday (2:55)
  10. Easy Like the Snow Falls Down (3:52)
  11. America the Beautiful (3:01)
  12. Still This Love Goes On (3:56)
Morgen de inhoudelijke reaktie, waarom een 5!!!

Voor ik wat over dit album wat ga zeggen wil ik toch iets kwijt over deze artieste, die in Nederland maar bij een kleine groep bekend is, zeker bij de jongere generatie. Buffy is een van indiaanse afkomst, geboren in Canada. Als kind geadopteerd en in opgegroeid in Maine (USA) Geboren in 1941, dus inmiddels 68 jaar. Na haar studie wilde zij muzikante worden en kwam in de "pre-hippy" scene terecht in het begin van de sixties. Zij groeide uit tot voorvechtster van de "native" americans, politiek activiste, pacifiste, zangeres, dichteres en later (tot op de dag vandaag) houd ze zich bezig met de opvoeding van kinderen, om die bewust te maken van hun eigen cultuur in deze "grote" wereld. Zij vindt bovendien dat de amerikaanse geschiedenis herschreven moet worden, wat haar bij amerikaanse politici niet populair maakte. Zeker niet in de jaren 60 en 70. Mensen met wie zij omging en in ëén adem genoemd wordt zijn o.a. Joni Mitchell, Joan Baez, Bob Dylan, Neil Young, Leonard Cohen e.v.a. Als je meer over haar wilt weten kijk op Wikipedia of bekijk de bij deze cd gevoegde DVD: Multimedia Life, waar in ruim uur haar leven met prachtige beelden verteld en uitgebeeld worden. Van deze cd Running The Drum straalt een kracht uit, die ongekend is. Prachtige nummers wisselen elkaar af. Nummers, waar zij haar indiaanse afkomst weer duidelijk laat meespelen. Cho Cho Fire en No No Keshagesh, Maar ook meeslepende nummers als Too Much Is Never Enough, Easy Like The Snow Falls Down en Stil this Love Goes On. Uniek is ook het America The Beautiful, waarvan zij de tekst heeft "aangepast". Al met al, deze cd pakt je in één keer bij de strot. Teksten magistraal, maar dat mag je ook verwachten van iemand die in de sixties o.a Universal Soldier (Donovan) en andere klassiekers schreef. Het staat allemaal op de bijbehorende DVD. En mocht je dat gaan doen bestel dan gelijk de cd Coincidence & Likely Stories (1992), haar allerbeste album. Wat een vrouw, wat een leven, wat een verhaal en wat een wilskracht! En dat allemaal "for a better world"!. Idealisten? Ze bestaan gelukkig nog!!!

avatar van Yamato
Als je 'Coincidence and Likely Stories' haar beste album vind, snap ik niet waarom je deze een half punt hoger hebt toegekend.

Dat snap ik ook niet. Maar ik bedoelde waarschijnlijk: haar allerbeste cd TOT DAN TOE. Ik heb me even laten meeslepen door de vreugde van de aanschaf van deze CD/DVD. Foutje! Kan gebeuren.

avatar van Yamato
Ja, kan inderdaad gebeuren.

avatar van Sinner
Uit nieuwschierigheid - is dit qua stijl enigzins vergelijkbaar met "Coincidence and Likely Stories"? Die vind ik namelijk erg sterk, terwijl haar oudere werk me helemaal niet zo heel erg veel doet.

Het lijkt idd wel op Coincidence & Likely Stories. Zij laat nóg meer haar indiaanse afkomst doorklinken. Er zit, mijn ogen niet één zwak nummer tussen Er zit zo ontzettend veel "power" in de songs. Teksten magristraal, zoals ik zei in mij lange reaktie.De geluidskwaliteit is véél beter en de bijbehorende dvd geeft je een zowel ontroerend als interessante kijk op de lange carriere, als zangeres en "de mens" Buffy Sainte Marie. De dvd zie ik als slagroom op een heel mooie, lekkere taart. Zij heeft nooit de commercie opgezocht en daarom in Europa nooit echt bekend geworden. Wat een vrouw!!!! Gewoon kopen via de importzaak. Dit is echt een gouden tip!!!!