Joni Mitchell - Dreamland (2004)

Canada
Label: Rhino

1. Free Man in Paris (3:03)
  2. In France They Kiss on Main Street (3:19)
  3. Dreamland (4:38)
  4. The Jungle Line (4:24)
  5. Furry Sings the Blues (5:06)
  6. You Turn Me on I'm a Radio (2:39)
  7. Carey (3:04)
  8. Big Yellow Taxi (2:17)
  9. California (3:51)
  10. Help Me (3:24)
  11. Nothing Can Be Done (4:51)
  12. Dancin' Clown (3:51)
  13. Come in from the Cold (7:30)
  14. Amelia [Orchestral Version 2002] (6:46)
  15. For the Roses [Orchestral Version 2002] (7:29)
  16. Both Sides Now [Orchestral Version 2000] (5:46)
  17. The Circle Game (4:51)
avatar van titan
titan (crew)
Mijn eerste kennismaking met Joni Mitchell (kende voorheen alleen het nummer Big yellow taxi) en die bevalt best goed. Vooral de nummers uit de eerste helft van de jaren '70 vind ik erg sterk. Jammer dat ze in de jaren '80 teveel tegen gladde eightiesrock aanschurkte, want dat vind ik toch een stuk minder (een duet met Billy Idol, ). Van de recente orchestrale nummers had ik liever de originelen op dit album gehad, omdat ze m.i. beter in de stijl van de rest van haar nummers passen en omdat de stem van Mitchell toch wel iets minder is geworden de laatste jaren. Al met al (ruim) 3,5*.

Dan moet je toch echt eens gaan luisteren naar albums als Court and spark, Hejira, Blue, Ladies of the canyon en For the roses (om er maar eens een paar te noemen). Ik denk dat deze jou beter zullen bevallen dan de latere (jazzy) cd's

avatar van titan
titan (crew)
Ik heb het niet zo op met jazz, dus ik zal me maar eens op haar vroegere werk storten. De liedjes die ik van deze verzamelaar het best vind zijn trouwens afkomstig van het album The hissing of summer lawns.

Echt jazz wil ik het niet noemen hoor. Het heeft een jazz-touch zullen we maar zeggen.

~Jewel~
Net zoals voor Titan is dit mijn eerste echte kennismaking met Joni Mitchell (ook ik kende, voordat ik met dit album in aannraking kwam, enkele hits van haar).
Joni heeft een prachtige stem die me raakt, haar teksten zijn origineel, ontroerend, grappig en veel meer. Ze maakt zeer gevarieerde muziek (van nummers met sitar, gitaar tot jazzy nummers met orkest) die naar mijn mening nooit verveeld!
Ik heb net Traveloque in handen gekregen, prachtig om te zien hoe haar stem is veranderd door de jaren, van heel hoog en alle kanten opspringend naar laag en rustig! Ze maakt precies die muziek die bij d'r stem past.
Ik ga me zeker nog meer verdiepen in haar muziek!