sxesven schreef:
Het feit dat het allemaal zo universeel en herkenbaar is, strijkt mij een beetje tegen de haren in, aangezien het voor mij een punt is waar Oldham iets teveel leunt naar het universele nietszeggende en zijn idiosyncratische ik verliest. Voor sommigen zit er vast schoonheid in (en op die manier probeer ik de populariteit te verklaren, met dat als vertrekpunt en dus niet andersom), maar het is voor mij gewoon iets teveel een punt waarop de eigen emotie ieders emotie moet gaan spelen, iets wat ik stelselmatig onmogelijk acht en een punt waarop zo'n emotie zijn waarheid verliest. Een beleving van liefde, haat of eender welke emotie is iets dat zo volledig eigen is dat je dat niet universeel moet willen maken (ik wil niet zeggen dat het niet kan). Het eigene moet je juist koesteren, waarborgen, iets waar Oldham tot aan I See a Darkness altijd op indrukwekkende wijze in slaagde (altijd idiosyncratisch en soms zelfs ongrijpbaar). Dat mis ik nu precies in I See a Darkness en daarom kan ik er te weinig mee.
Op zich heb je een punt. Wat je hier beschrijft over deze song, speelt namelijk wel een rol in het oeuvre van Oldham. Ook in mijn oren is hij van zeer persoonlijk, idiosyncratisch werk steeds meer in de richting van het universele opgeschoven.
In recente interviews benadrukt hij dat hij altijd naar dat universele op zoek is geweest, maar dat hij ernaar toe is moeten groeien; dat hij een steeds betere acteur is geworden en zijn rol (namelijk de rol van Bonnie Prince Billy) steeds beter is gaan spelen en dat hij daardoor steeds beter met zijn publiek is gaan communiceren.
Enerzijds is het jammer dat het niet meer de inktzwarte Oldham van vroeger is. Zijn oude werk is toch in ieder geval muzikaal bijzonderder dan het recente werk. Zijn laatste platen zijn toch hoorbaar volgens een bepaald procédé gemaakt. Daarom zijn ze overigens nog niet slecht. Toch liggen die spontane, rauwe singletjes die hij tussendoor nog steeds blijft uitbrengen me vaak nader aan het hart.
I See A Darkness is wat mij betreft een briljante overgangsplaat, die het beste van de oude en de nieuwe Oldham combineert.
De ontwikkeling van Oldham als artiest vertoont wel enige gelijkenis met de dichter Martinus Nijhoff.
"Nijhoff wil geen gedichten schrijven die als emotionele ontboezemingen van een dichterlijke natuur gelezen kunnen worden. Hij staat een onpersoonlijk, kritisch en afstandelijk dichterschap voor dat door middel van een hoge graad van technisch raffinement een appel doet op de creativiteit en de emotionaliteit van de lezer." (Van den Akker, 1994)
Niet de schrijver centraal, maar de lezer, dus.