Mijn reis gaat door new wave, een genre/stroming in 1978 nog piepjong, inclusief de nodige groeispurten. Waar Patti Smith op mijn
vorige station haar muzikale evenwicht vond, is Magazine één van de eerste Britse groepen die door de pers als postpunk werd bestempeld.
Howard Devoto verliet de punkpioniers van Buzzcocks om te gaan studeren, maar daar kwam weinig van terecht. Al spoedig maakte hij zijn rentree met Magazine, waarin hij het muzikaal gezien iets breder zou aanpakken. Eerst was daar gitarist/saxofonist John McGeoch, gevolgd door bassist Barry Adamson, drummer Martin Jackson en toetsenist Bob Dickinson, die alweer spoedig moest plaatsmaken voor Dave Formula.
Na singles
Touch and Go / Goldfinger (de laatste een bewerking van het James Bond filmlied) en
Shot by Both Sides volgde in juni '78 album
Real Life, geproduceerd door John Leckie. Hierop verruilde de
geschminkte Devoto punk voor new wave.
In opener
Definitive Gaze klinken zowel reggae- als symfoinvloeden, met als resultaat een pakkend nummer. In
My Tulpa haalt McGeoch zijn saxofoon tevoorschijn, wat eveneens werkt; liefhebbers van Roxy Music horen de echo's daarvan.
Dan de pakkende single, die Devoto uit de Buzzcocks meenam, nog geschreven met Pete Shelley van die groep. Eind februari haalde het in een andere productie
#41 in het Verenigd Koninkrijk. In
Recoil is het alsof we Buzzcocks horen: snel en hard.
Met
Burst sluit kant 1 af. Het nummer werd slechts door Devoto geschreven en hier klinkt artrock á la David Bowie, Steve Harley of Roxy Music.
Meer artrock op kant 2 met eerste nummer
Motorcade, nog geschreven door Devoto met Dickinson, die een fraaie toetsenpartij leverde; halverwege een heftige versnelling.
The Great Beautician in the Sky begint met een walsende driekwartsmaat, na na enige tijd overschakelt op een uptempo rockbeat.
Het tweede nummer uit Buzzcocksdagen van Devoto met Shelley is het uptempo
The Light Comes out of Me; het kreeg van McGeoch een nabewerking. Met
Parade krijgt
Real Life een apart slot met sfeervolle piano, wederom met sax in artrocksfeer - of is het new wave?
In 2007 verscheen een cd-editie met vier bonussen, waarbij de eerste single plus de singleversie van
Shot by Both Sides die dankzij de productie van Mick Glossop véél luidere gitaren bevat.
Al met al een afwisselend en sterk album, waarop sterk artrockinvloeden klinken. Wat dat betreft kun je regelmatig het stickertje 'postpunk' verwisselen voor 'prepunk'.
De tocht door new wave gaat verder. Eveneens in juni 1978 verscheen de debuutsingle van The Human League
Being Boiled, een nummer dat in 1979 op hun
albumdebuut zou belanden. Omdat ik dat al eerder besprak, ga ik verder met de puinhopen van The Sex Pistols, door manager Malcolm McLaren omgezet in
The Great Rock & Roll Swindle.