Magazine - Real Life (1978)

Label: Virgin

1. Definitive Gaze (4:28)
  2. My Tulpa (4:52)
  3. Shot by Both Sides (4:04)
  4. Recoil (2:52)
  5. Burst (5:02)
  6. Motorcade (5:45)
  7. The Great Beautician in the Sky (5:00)
  8. The Light Pours Out of Me (4:37)
  9. Parade (5:19)
  10. Shot by Both Sides [Original Single Version] * (4:01)
  11. My Mind Ain't So Open * (2:18)
  12. Touch and Go * (2:58)
  13. Goldfinger * (3:50)
Prachtig debuut van Magazine, de band die 2 geniëen van Howard DeVoto (ook bekend van de Buzzcocks) en Barry Adamson (later in de Bad Seeds van Nick Cave) in zich verenigde.

Toch nog maar een berichtje aan deze plaat wijden.

Iets wat ik zo goed vind aan Magazine zijn de teksten. De openingszin van Definite Gaze:

"i've got this bird's eye view
and it's in my brain
clarity has reared
its ugly head again"

Shot By Both Sides is volgens mij het bekende nummer van Magazine. Staat nog wel 's op punk/new wave-verzamelaars ed.

The Great Beautician is een van mjin favoriete nummers van dit album. Het begint heel Magazinesque, maar het nummer wordt steeds euforischer.

The Light Pours Out Of Me is ook heel sterk. Een beetje drammerig, met een baslijn die me aan een nummer van de Rolling Stones doet denken, al zou ik zo snel niet weten welke. Later nog gecoverd door Ministry (!).

Het laatste nummer is echt een 'laatste nummer'-laatste nummer. Alsof iemand de laatste resten taart weer terug in de koelkast zet na een geslaagd feestje. Mooie zin ook: "sometimes I forget that we're supposed to be in love, sometimes I forget my position". Kan me nauwelijks voorstellen dat Devoto dat echt meent.

beaster1256
prachtig debuut van magazine , howard devoto is een talent , vooral : shot by both sides is ok maar na meerdere beluisteringen viel het me op hoe de nummers groeien , vooral het dreigende : the light pours out of me is geniaal en zo ook het wegkwijnende parade ,
machtige plaat van een zeer ondergewaardeerde groep

avatar van Premonition
De sleutelplaat van de New Wave!

avatar van gemaster
Heerlijke New Wave plaat van Magazine. Mijn favoriet is dat ontzettend rare riedeltje van 'recoil'. Het is een ontzettend dwingend nummer, dat eigenlijk niet helemaal lijkt te kloppen. Het riedeltje op de achtergrond loopt niet helemaal in de maat van de rest van de muziek, maar dat maakt het juist zo speciaal.

Een ander hoogtepunt is het laatste nummer.

herman schreef:

Inderdaad. Al bij de eerste keer luisteren greep dit zinnetje me bij de strot.

Als ik het goed begrijp vindt Herman de opvolger nog beter, dus die ga ik meteen beluisteren. Voor dit prachtige debuut 4 hele dikke sterren.

Klopt, die plaat heeft een wat breder klankenpalet en er zit wat meer gekte in de nummers.

Ben benieuwd wat je ervan vindt.

avatar van charlezzz
deze blijt toch maar in mijn speler plakken. wat een geweldige plaat!
de rivella onder de post-punkers. een beetje vreemd maar wel lekker.

ik weet niet hoe het kan maar ik moet regelmatig aan hawkwind denken bij deze plaat.

avatar van Cygnus
Een meer dan lekkere plaat zelfs! Hoe moet je hier nou 2 favoriete tracks van kiezen als je er 7 hebt?

avatar van pinguin#13
Hoe gek ik ook ben van Joy Division, om het maar eens over beroemde tijdgenoten te noemen, DIT is de plaat die ik altijd opnieuw wil en kan beluisteren.

avatar van reptile71
Premonition schreef:
De sleutelplaat van de New Wave!

Ja dit is met nummers als Shot by Both Sides en Recoil nog randje punk en andere nummers zijn puur het begin van new wave. Als je Definitive Gaze luistert weet je waar bijv. Simple Minds de mosterd haalde. Misschien dat ze daarom wel in 1991 een album uitbrachten met dezelde titel als dit album. Stiekem een eerbetoon.
Ik vind dit wel een vrij afwisselende plaat. Het is niet allemaal mijn ding maar er zitten zeker een aantal lekkere nummers bij.

beaster1256
bij cd wow geremasterd en bonus tracks , 13,87 euro voor dit meesterwerk

avatar van MartinoBasso
Ik heb'm voor 9.99 € bij BillBoard gekocht met de (meer tegen punk aan leunende) bonustracks. Die cover van Goldfinger vind ik wel grappig .
Verder is dit een fantastisch album. Simple Minds ten tijde van 'Life in a day' waren duidelijk geïnspireerd door dit. De cheesy keyboards werken perfect in combinatie met het schitterende gitaarwerk van John Mcgeogh. Check die versnelling in Motorcade met die solo, mmmm...

avatar van Toon1
Wow, wat een verslavende plaat! Ik ben hier helemaal weg van. Zoals Cygnus al zegt: alle tracks zijn fantastisch. Dit sluipt steeds dichter naar 5*...

avatar van orbit
Ik ga dit zeer binnenkort een poging geven Hun tweede is mij bijzonder goed bevallen.

avatar van orbit
Dit is toch wel een lichte teleurstelling na het meesterlijke Second Hand Daylight.. lang niet zo pakkend! De nummers missen die perfecte bombastische gloom die in de opvolger wel zit. Bovendien zit daar een soort heerlijke duistere spanning in, die hier een beetje mist. Het is allemaal een beetje straight forward rock. Het klinkt lekker, maar grijpt nergens een zenuwtje of wervelkolommetje aan bij mij. Soms zijn nummers zelfs een beetje irritant en lijken afgeraffeld. Heel anders dan op hun tweede, waar ieder nummer een voltreffer is.. waar die tegen de 5* aanzit bij mij, kom ik hier net aan een 3,5*. Dan vooral voor weer een fraai openingsnummer, Shot By Both Sides, Motorcade en Light Pours Out Of Me.. de rest is wat mat en komt amper uit de verf.

En de bonusnummers hier al helemaal vermijden!!

avatar van Chameleon Day
En toch een belangrijk album voor de ontwikkeling van de post-punk. Magazine is o.a. van grote invloed geweest op het geluid van Simple Minds.

avatar van orbit
Dat snap ik, maar ik vind toch dat dit een beetje vlees noch vis is, zeker niet slecht.. maar geen plaat die ik nou heel vaak wil draaien. De volgende plaat van Magazine is ronduit briljant!!

avatar van orbit
The Light Pours Out of Me is wel een erg cool nummer trouwens, ik denk dat Joy Division hier hun oortjes stevig te luister hebben gelegd.. doet me erg aan nummers op hun twee platen denken. Erg gaaf gitaargeluid ook, mijn favoriet samen met Definitive Gaze!

avatar van Sater
Ministry heeft The Light Pours Out of Me ook vertolkt. Dikke versie!

avatar van jellorum
Moeilijk te doorgronden plaat.
Behalve My Tulpa staat hier geen minder nummer op. Op een of andere manier moet ik mezelf nog laten wegvoeren door de muziek, dat is vooralsnog niet gebeurd.

Gisteren bij de platenboer gevonden voor 5 euro.
Schitterende plaat, ongelofelijk dat dit al 30 jaar oud is, klinkt nog steeds vernieuwend...

avatar van azra
Zojuist deze plaat voor het eerst gehoord.
Interessant...,

Prachtig!
Hoe licht kan een plaat klinken terwijl de teksten zo gevoellig zijn.
Ik blijf nog even vast bij deze hypnoserende plaat.
'sometimes I forget that we're supposed to be in love'
prachtig!

avatar van Droombolus
Had deze plaat destijds op een olderwetse reel tape. Goede plaat maar de zanger kan mij niet boeien en dan is het voor mij al snel gebeurt vrees ik ......

avatar van azra
Ja, als de zang niet tot je doordringt is het inderdaad niet geweldig. Ik heb een clip op youtube gezien ( http://www.youtube.com/watch?v=gWSc2d1210w ) en wat vond ik de zanger toen geweldig zeg. Iedere keer als ik de stem weer hoor dan zie ik hem helemaal voor me. Freaky gewoon.

Sheplays
Gave clip!

Ik heb het, met uw welnemen, maar bij het juiste album geplaatst

avatar van dj maus
Zeer eigenzinnige en complexe plaat, die zijn geheimen slechts langzaam prijsgeeft.

Het herkennen van de naam 'Magazine' zou een goed ijkpunt kunnen zijn om de ware muziekkenner te herkennen, want bij het gemiddelde publiek absoluut onbekend.

Laurora
Hooray, ik ben niet gemiddeld.

Is de riff van Shot By Both Sides nu gejat van Buzzcocks' Lipstick of juist andersom?

avatar van dj maus
Hadden ze de zanger niet ook al van de Buzzcocks gejat?