Bob Marley & The Wailers - Legend (1984)

Alternatieve titel: The Best Of

Jamaica
Reggae
Label: Island

1. Is This Love? (3:52)
  2. No Woman, No Cry [Live] (7:07)
  3. Could You Be Loved (3:55)
  4. Three Little Birds (3:00)
  5. Buffalo Soldier (4:17)
  6. Get Up, Stand Up (3:16)
  7. Stir It Up (5:33)
  8. Easy Skanking * (2:58)
  9. One Love / People Get Ready (2:51)
  10. I Shot the Sheriff (4:41)
  11. Waiting in Vain (4:15)
  12. Redemption Song (3:49)
  13. Satisfy My Soul (4:32)
  14. Exodus (7:36)
  15. Jamming (3:31)
  16. Punky Reggae Party * (6:52)
  17. One Love / People Get Ready [Extended Version] * (7:01)
  18. Waiting in Vain * (5:56)
  19. Jamming * (5:35)
  20. Three Little Birds [Dub Version] * (5:20)
  21. Could You Be Loved * (5:26)
  22. No Woman, No Cry * (4:11)
  23. Coming in from the Cold * (5:42)
  24. Buffalo Soldier * (5:25)
  25. Jamming * (3:22)
  26. Waiting in Vain * (4:12)
  27. Exodus * (8:50)
  28. Lively Up Yourself * (5:18)
  29. One Love / People Get Ready [Dub Version] * (4:56)
Joy
om spongebob maar even te negeren

avatar van Pooiertje
Ah KAK!
ik zou toch echt zweren dat het van hem was...
Ik heb hem toch maar even op Youtube opgezocht en heel veel mensen plaatsen ook dat nummer met: Bob Marley - Don't Worry Be Happy....

Tsja, op YouTube lopen dan ook erg veel domme mensen rond. Hoe vaak het daar niet gebeurd dat mensen vragen wat de muziek bij een filmpje is, terwijl het gewoon bij de info staat...

avatar van Pooiertje
Mensen die rondlopen op YouTube, gekker moet het niet worden .

Eén van mijn favoriete albums allertijden. Ook trouwens één van mijn eerste cd's. Heb ik echt veel en vaak gedraaid. Grappig dat een verzamelalbum in de top 250 staat, maar wel heel begrijpelijk. Zelden zal een greatest hits album zo goed zijn samengesteld. Eén ommissie: Stir It Up had de live versie moeten zijn, van het live album Babylon by Bus (die versie was trouwens nummer 1 in de top 40 toen). No Woman No Cry, de live versie uit 1975 die hier wel op staat, is voor mij één van de beste nummers ooit.

avatar van Outblasty
Wat een gruwelijk goed album. Gewoon echt 15 classics achter elkaar. Echt een geweldig album (zo ongeveer het enige niet-hiphop album wat ik vaak beluister)

haveman
Outblasty schreef:
(zo ongeveer het enige niet-hiphop album wat ik vaak beluister)

Tijd om je muzikale horizon met een paar kilometer te verbreden dan.

avatar van Jorge-E
Mijn stem verhoogd want ik begin het steeds vetter te vinden.

De Klever
Heb de vinylversie deze week voor 3 euro weten te bemachtigen. (wat klinkt dit beter dan muziek op de pc !)

Maar heerlijke muziek, vooral nu bij dit warme weer!

avatar van Shelter
De Klever schreef:

Maar heerlijke muziek, vooral nu bij dit warme weer!

3 euro is echt een koopje...nice!

avatar van DeathMetalDemon
heerlijke muziek. je word er gewoon relaxed van.
vooral no wman no cry een prachtig nummer

avatar van consumer1970
Volgens Will Smith in I am legend is dit de beste plaat die ooit gemaakt is. Zo ver zou ik niet willen gaan, maar er staan zo veel legendarisch nummers op dat ik hem wel in mijn top 15 aller tijden zou zetten. Dat u dat maar weet.

avatar van IntoMusic
Zojuist de deluxe 2-cd versie besteld. Weet eigenlijk niet precies welke versies er op de 2e cd staan (allemaal studio, outtakes of gewoon alternate versions?), maar de tracklist trok mij wel aan.

Eigenlijk als je deze verzamelaar top vind, moet je 'm compleet maken met de 2e verzamelaar (Natural Mystic) want dan heb je een paar uur Marley in topvorm. Deze geef ik nu al een 4,5 en dat kan met de deluxeversie alleen maar hoger worden.

avatar van Hendrix4live
YouTube - Bob Marley Jammin - One Love Peace Concert

Misschien kennen jullie hem al maar is dit echt geschiedenis.

avatar van thtboz
Jamming wat een prachtig nummer toch ook

avatar van MAS
MAS
Verlaagd naar een 4 omdat ik verzamel albums niet meer hoger dan 4 wil geven. Desondanks blijft dit een musthave voor iedere muziekliefhebber.

Guardian of Isis
Heerlijke verzamelaar met reggae van de bovenste plank. Het gemiddelde niveau is erg hoog, met maar ééntje die het niet haalt bij de rest en iets minder speciaal is (Satisfy My Soul). Voor de rest de ene klassieker na de andere, zodat het onmogelijk wordt een favoriet te benoemen. Legend indeed.

IntoMusic schreef:

De 2e cd bevat remixes en extended versions. Schrik niet, want ze hebben hier vooral materiaal van de 12 inch versies van toen gebruikt. En die waren helemaal niet verkeerd. De muziek van Bob Marley is deels ook uit de tijd van de 12", een aantal hebben ook de toenmalige dancelijsten gehaald. Echt geweldig is de extended mix van One Love. De dubversie van diezelfde 12 inch is wat minder. Deze 12" heb ik toen grijs gedraaid.

avatar van Hannibal
Bob Marley, een legende en vandaar een goed gekozen titel voor een best of album. Bij elk nummer heb je zo iets van: "Dit is wel het bekendste nummer van Bob Marley" maar bij het volgende nummer wordt die gedachte meteen ontkracht.
Heerlijke plaat, Bob Marley verveelt nooit.

Hannibal schreef:
Heerlijke plaat, Bob Marley verveelt nooit.

dat is waar bij elk nummer denk je dit nummer is echt het bekendst maar zowat elk nummer is gewoon heel bekend!

avatar van TEQUILA SUNRISE
Fantastische reggaeplaat, het meeste is natuurlijk bekend, maar de voor mij minder bekende nummers als Waiting In Vain & Exodus springen er wat mij betreft bovenuit. Overigens is er op dit album geen matig nummer te ontdekken of het moet I Shot the Sheriff zijn welke ik in de Clapton / JJ Cale uitvoering mooier vind.

avatar van flow natural
er mochten nog wel wat andere liedjes opstaan hoooor

avatar van IntoMusic
Die staan juist op het 2e deel (Natural Mystic) dus lijkt mij voor een deel 1 dat Legend toch wel behoorlijk compleet is. Zeker de deluxe versie die ik een ieder kan aanraden.

joeri_metal
bob marley & the wailers present : legend !

ja, bob marley is ook gewoon de grootste reggae legende ter wereld, en dit album als absoluut hoogtepunt.
de muziek van bob marley is echt heerlijk, letterlijk elk nummer op dit album is goed en bekend, al luister je nooit bob marley de meeste nummers ken je gewoon,

ik heb op mijn editie alleen de eerste 15 nummers maar dat vind ik ook genoeg al die bonus songs zijn ook wel leuk maar overbodig! redemption song is het hoogtepunt, voor de rest is het allemaal van hetzelfde niveau elk nummer is over het algemeen even goed

ik ben niet echt een reggae fan, als ik het hoor vind ik het meestal wel leuk, maar bob marley vind ik toch echt wel goed !

avatar van musician
Ik ben óók geen echte reggae fan, het aantal albums van deze muzieksoort in mijn collectie is op één hand te tellen.

Maar Legend is dusdanig goed dat het eigenlijk genre-overstijgend werkt.
Exodus is met Live mijn andere album van Bob Marley, ook heel erg sterk. En dat vonden de samenstellers van Legend ook, gezien het aantal nummers dat van Exodus is afgetrokken.

Mijn enige minpuntje op dit album is de liveversie (en veel te lange) No woman no cry. Het singletje was in 1975 al teruggebracht naar 4:04, een veel sympathiekere lengte, het had de vaart op Legend zeker ten goede gekomen.

Ik heb mijn oorspronkelijke versie ooit nog eens vervangen door een 'definitive remaster' verzamelaar met geen 14 maar 16 nummers. Als track 8 is dan nog toegevoegd Easy skanking en als track 16 Punky reggae party.

avatar van FunkStarr
Ondanks dat ik totaal geen reggae fan ben vind ik dit toch wel 1 van de geniaalste platen ooit. Misschien 2 wat mindere nummertjes, de rest is gewoon epic.

op dit album staan de grootste hit van robert maar ik vind dat liedjes zoals mr brown er ook wel op hoort. ik vind livery up yourself het minst goede nummer en toch is het goed dat zecht veel over het album

avatar van TEQUILA SUNRISE
Wat is dit een heerlijke luisterplaat zeg!!
Met Waiting In Vain als absolute favoriet, legendarisch allemaal.

avatar van Snoeperd
Hele fijne plaat, feel good muziek, toen ik dit gister met vrienden luisterde kende ik alles al terwijl ik op 3 Little Birds, No woman No Cry, One Love en Could You Be Loved niks van naam kende. Heerlijk plaat, Bob Marley was een zeer geniaal man, ook de instrumentatie draagt bij aan het ultieme reggea album

avatar van niels94
Redemption Song is geen feel-good muziek

Overigens vind ik dat één van Bob Marley's mooiste nummers, maar ik vind ze stuk voor stuk geweldig.