Zwart Licht - Bliksemschicht (2009)

Label: Top Notch

1. Bliksemschicht (3:18)
  2. Back Up Staat Klaar (3:21)
  3. Vanaf Nu / Rauwe Hop (4:19)
  4. Links / Rechts / Midden (3:41)
  5. Guillotine (2:52)
  6. Wat's de Naam (4:09)

met MC Fit, Juiceisdunaam en J.A.E.

7. Fair Play (4:04)
  8. Blind (3:43)
  9. Ter Plekke (3:15)
  10. Wat Sorry / Nereid (4:30)
  11. Onderschat Niks / Overschat Niks (2:56)
  12. Aan de Overkant (3:11)
  13. Dubtrip * (2:55)
  14. Fair Play [Transformers Air Mix 1] * (4:17)
avatar van Arrie
Zwart Licht is snel uitgegroeid tot één van mijn favoriete nederhop-acts. Niet dat ik zoveel nederhop ken, maar samen met Typhoon steekt dit toch wel ver boven de rest uit. In het begin kende ik alleen de singles, die ik toch wel regelmatig beluisterde op Youtube. Uiteindelijk dus maar besloten om het hele album te beluisteren. Ik ben het album echt heel erg gaan waarderen!

Het begint met Bliksemschicht, wat al meteen het hoogtepunt is. Hayzee is namelijk een zeer talentvolle producer, die op dit nummer zijn allermooiste productie aflevert. Het is een erg duistere productie, ook erg mysterieus. Vervolgens komt Akwasi eroverheen rappen. Akwasi is eeen opvallend rapper, hij heeft namelijk een apart stemgeluid en een aparte flow. Het moet je dus liggen. Ik hou ervan, ik luister graag naar Akwasi. Hij komt op mij ook erg overtuigend en zelfverzekerd over.
Maar die productie van Bliksemschicht steelt toch echt wel de show, echt geniaal!

Vervolgens Back Up Staat Klaar. Dit nummer is niet door Hayzee geproduceerd? Jammer? Beetje, maar het is niet erg. FS Green vind ik namelijk ook een erg fijne producer, en deze sterke productie zorgt voor wat fijne afwisseling op het album. Akwasi rapt er perfect overheen. Leeroy rapt ook nog een stukje, wat hij toch wel verdienstelijk doet. Zo goed als Akwasi vind ik hem niet, maar ook zeker niet slecht. Heerlijk nummer.

Nu krijgen we weer een Hayzee-productie met Vanaf Nu. Hadden we net meer een "banger" met Back Up Staat Klaar, dit is juist een heel relaxt nummer. Vind het een mooie rustigevende productie. Klinkt ook erg professioneel! Akwasi doet het weer prima. Vervolgens komt daar nog een stuk achteraan, genaamd Rauwe Hop. Dit is een soort solo-stukje van Hayzee met wat niet al te boeiend gebliep.

Links / Rechts / Midden heeft weer een wat duistere beat. De tekst is nu best wel serieus, politiek getint. Vind het verder niet al te interessant. Maar ik luister dan ook niet naar Zwart Licht voor de teksten. Want echt goed vind ik Akwasi's teksten niet, maar rappen kan hij wel. Fijn refrein heeft dit nummer overigens. Het hele nummer heeft een erg dreigende sfeer, wat ik erg goed vind gedaan!

Guillotine heeft dan weer een oosterse sfeer door de beat van SirOJ. Akwasi rapt zeer aggressief wat ook goed bij de tekst past. De beat is weer een fijne afwisseling op de Hayzee-beats, en ik vind SirOJ's beat erg goed.

Wat's De Naam is een track met drie gastrappers. De beat is erg fijn. De gastrappers zijn echter niet al te boeiend. Fit is niet al te boeiend, J.A.E. vind ik gewoon slecht, alleen Juiceisdunaam vind ik wel leuk. Maar ik ben wel blij als ik vertrouwde Akwasi weer hoor. Verder duurt het nummer me ook veel te lang. De beat wordt op den duur toch wat eentonig.

Fair Play is een Reverse-productie. Het is een erg zenuwachtige productie, en ook wel één van de minste van het album. Maar het is nog best te doen. En wat dit nummer goed maakt, is dat er erg veel snelheid en energie in zit, mede dankzij Akwasi.

Met Blind proberen ze een gevoelig nummer neer te zetten. Ik vind het echter nogal mislukt. De beat is bij vlagen wel aardig, maar toch echt één van Hayzee's minste beats. Het refreintje vind ik gewoon slecht, ook de slechte tekst weet me hier te ergeren. Klinkt alsof ze zich verplicht voelden om nog een gevoelig nummer op het album te zetten. Erg jammer.

Met Ter Plekke hebben we weer een FS Green-beat. Erg lekker weer. Misschien nog wel lekkerder dan de beat van Back Up Staat Klaar. Ook hier rapt Akwasi er weer perfect overheen. Blijft toch wel een erg goede combi, Akwasi en FS Green. Na een tijdje komt er een zangeresje bij, kleine toevoeging, maar wel erg effectief. Ook de korte break in het nummer later in het nummer is geweldig. Na Bliksemschicht het beste nummer van het album!

In Wat Sorry heeft ie het over de vooroordelen over zwarten. Een beetje cliché, maar goed. Je hoort wel dat Akwasi al z'n passie erin gooit, waardoor het wel effectief is. De beat is geweldig. Erg duister weer, misschien om het serieuze onderwerp te onderstrepen. Wel een geniale beat. In zo'n beat is echt te horen hoe talentvol Hayzee wel niet is! Keihard nummer! Vervolgens krijgen we nog een solo-stukje van Hayzee erachteraan genaamd Nereid. Omgekeerde dieren? Ik vind ook dit solo-stukje van hem niet al te boeiend. Ik denk dat hij toch rappers over zijn beats nodig heeft.

In Onderschat Niks / Overschat Niks krijgen we een vocoder in het refrein. Moet dit nou, jongens? Voegt niks toe aan het nummer. Het is een aardig nummer, niet al te boeiend, beetje ene-oor-in-andere-oor-uit-nummer. De tekst vind ik dan trouwens wel leuk! Boeiendste tekst van het album, dat dan weer wel.

Aan De Overkant is een beat van ene JLS. Nooit van gehoord. De beat is echter alleraardigst. Deze tekst is ook wel aardig. Prima nummer, geen uitschieter, maar zeker niet slecht.

Dubtrip is een nummer wat ze ook bij hun 101 Barz-sessie deden, waar het mij betreft nog beter uit de verf kwamen. Lijkt me live ook geweldig, erg energiek. Ik vind het wel heel droog, ineens zo: "aiyo ik heb honger man".

Dan nog de Transformers Air Mix 1 van Fair Play. Geen op de zenuwen werkende beat van Reverse. Het is heel anders, wat minder energiek en stuiterend. Deze versie heeft ook wel wat. Wat Zwart Licht toch met Transformers heeft, is me een raadsel. Maar verder aardige remix.

Dit kan nog wel eens uitgroeien tot een echte klassieker! Het zou terecht zijn, originele sound, en genoeg kwaliteit! In ieder geval 4,5*, zeer verdiend. En dat voor een debuut, ik ben benieuwd wat we nog van ze te horen krijgen.

Improvision
Laat ik nu net Blind hebben aangeduid als enige favoriete track. Prachtige beat. Toen ik die instrumental ergens hoorde, was ik zelfs zo onder de indruk dat ik vroeg van wie het nummer was, waarna ik het album na lange tijd weer heb opgezet. Jammer van de rappers.

avatar van Arrie
Hoe smaken kunnen verschillen, zeg...

avatar van SweetMetal
Erg goed album, uitschieters zijn Guillotine, Vanaf Nu en Links/Rechts/Midden

avatar van InnerFreedomInt
Een van de beste Nederhop acts!!
Uitschieters zijn voor mij Back up staat klaar, Vanaf nu, Blind
Hayzee verdient ook zeker een hulde,
Nu alleen nog even wachten op de No Ju Ju EP

avatar van niels94
Eén van de weinige Nederlandse hip-hop acts die ik kan waarderen.

Met name de producties zijn bijzonder sterk.

Arrie schreef:

Fair Play vind ik echt de hardste beat op dit album, haha. Heerlijk dat computergeluidje. Verder is het album gewoon tof en live gaan deze gasten helemaal los.

FightForMore
Sinds Bliksemschicht &' Back-Up staat klaar' ben ik helemaal verkocht aan Zwart Licht. Samen met Zo Moeilijk één van de betere hip-hop acts.

Met Bliksemschicht heeft de beatmaker van de groep (Hayzee) zich bewezen. Ik denk dat dit één van de beste beats ooit geproduceerd is op Nederlandse grond. Zelfs op YouTube hoor je van vele gebruikers uit het buitenland dat deze beat zich kan meten met de 'provisionele' Amerikaanse beats...

Back-Up Staat Klaar doet wat het moet doen. Er zijn al een aantal momenten voorgekomen dat ik zo waar een 'energie-boost' kreeg, toen ik naar dit nummer luisterde.

Guillotine vind ik ook erg geslaagd. De zin ' de kop gaat er af' blijft soms echt in m'n kop hangen en de beat doet het hem ook!

Fair Play behoort zich ook tot de betere nummers van het album. Ik ben niet zo'n fan van Reverse, maar hier doet hij z'n werk zeker goed!

Dit waren de nummers die voor mij zich lieten uitschieten, de andere nummers die ik niet heb gemeld, zijn ook heel goed gemaakt, maar ik voel meer iets voor deze vier nummers. Akwasi doet z'n werk heel goed en met z'n unieke flow brengt hij wat anders dan de hedendaagse Nederlandse rapper. Ik zou ze heel graag live eens bezig zien, als ze met zulke energie hun nummers live brengen, dan word dit beslist een leuke avond. Zwart Licht krijg voor hun debuut een 4,5.

avatar van Psycholamp
FightForMore schreef:

Ik weet niet waar je woont, maar als je kijkt op http://www.staddijk.nl/ en dan op 11 december....

FightForMore
Ik woon helaas niet in Nederland.

SSS
Ik vind het qua tekst niet veel, alleen de beats zijn wel goed... ik snap die hoge score niet zo.

avatar van Murdoc023
Inderdaad de teksten zijn niet heel veel en Akwasi heeft een apart stemgeluid waar je ff aan moet wennen. Het moet je ook een beetje liggen. Maar de producties van dit album zijn van een zeer hoog niveau, vandaar waarschijnlijk ook die hoge score. Als dit tekstueel wat meer zou bieden en de rappers af en toe iets minder aggresief zouden spitten zou ik dit zomaar een 5* kunnen geven.

baronpils
Heel erg tof! Toppers zijn Vanaf Nu, Bliksemschicht en Backup staat Klaar.
Vind alleen Blind een beetje wack..

avatar van niels94
Goede plaat, alleen jammer van de duikeling in niveau zo ongeveer halverwege de plaat. Sterker nog, Nummer 1 t/m 5 vallen onder de beste hip-hop tracks die ik ken en zou ik allemaal tussen de 4 en 5 (Vanaf Nu / Rauwe Hop, mijn favoriet en één van mijn favoriete Nederhop tracks) sterren geven. Was de rest van het album van dit niveau geweest dan stond dit zeker in mijn top 5 van Nederhop albums. Echter, na Guillotine keldert het niveau direct door Wat's de Naam. Beat is oké, Akwasi komt hard, maar een paar van die gastartiesten zijn echt heel erg slecht. Zo volgen er nog wat aardige nummers (Blind, Wat Sorry / Nereid), wat matige nummers (Onderschat Niks, Overschat Niks, Ter Plekke) en ook het ronduit vervelende Fair Play, die zo'n ontzettend vervelende beat heeft dat dat nummer alleen al punten kost. Jammer dus, dat na zo'n sterke opening de boel volledig inkakt, vooral qua producties eigenlijk, anders had dit album zeker hoger van mij gekregen.

avatar van WeztSide
Veruit mijn favoriete Nederlandse hiphop act! Hayzee laat zien dat hij een ongelooflijk talent is door nummers te produceren die ik niet zo snel zou verwachten in Nederhop. Bliksemschicht is een geweldige diverse productie met een kippenvel-einde. En er zijn bar weinig momenten waar het wat minder wordt. Wat's de Naam is wel een erg saai nummer met slechte rappers en Aan de Overkant doet me niets. Maar dat maakt me niet uit, want alle andere nummers zijn wel erg goed en zijn allemaal stuk voor stuk het noemen waard. *4 voor deze baas plaat

avatar van Nr.4
Toffe plaat, de meeste producties, vooral op de eerste helft van het album, zijn gruwelijk. Wel jammer dat het live altijd een onverstaanbare bende wordt, mede door de nieuwere tracks die nog meer die grime/dubstep sound hebben. Mede daardoor draai ik deze ook niet vaak meer. Vind Akwasi op cd wel erg nice met z'n aparte stem, Vanaf Nu is m'n favoriete track.

avatar van woutorrmusic
Wow, wat een goede plaat! Grappig dat Akwasi zegt:'Moet ik uit Zwolle komen om die spotlight te pakken?' Eerst was het toch vreemd dat de nieuwe lichting uit Zwolle kwam?

avatar van teasmoker
wow wow, zwart licht........

akwasi kan zeker weten rappen, hij heeft flow en energie, zijn stem is perfect, maar ik heb het gevoel alsof zwart licht meer van de beats wil laten horen dan van de rap die er in de tracks te horen is..

akwasi rapt zowisow best weinig over echt serieuze dingen.. best jammer, want
Hayzee maakt kk harde beats en kk harde beats + vette tekst = top 5 album
jammer.

verder.. grime?.. nooit gedacht dat er ooit iemand zou verschijnen in nederland die aan grime doet haha... verassend !

van leeroy merk ik niet zoveel.. kvind hem zo enorm standaart.. maar dat komt gewoon omdat akwasi gewoon de main person in zwart licht is

kvind et vet dat er vaak tracks zijn met kei veel energie, of juist tracks die wat rustiger zijn, afwisseling is heerlijk.

kdenk niet dat ik ZL altijd zou kunnen luisteren (khou meer van oldskool rap)
maar sowisow voor mensen die houden van energie en harde beats...

zeker een aanrader!

bliksemmmmmmmmmmmmmmmmmmmschicht

avatar van Shinobi
Ik kende vanaf nu al, maar destijds nooit echt chill gevonden en vorige week in een impulsieve bui het nog maar eens beluisterd met als gevolg dat ik het gehele album maar ben gaan luisteren.
En op zich klinkt het wel verfrissend, met name de beats dan.

3,5 Sterren.

avatar van party
Echt een vette plaat. Lekker dubstep achtige hiphop beats en goeie teksten. Ik vindt dit ook een van de beste nederlandse hiphop cds die tot nu toe zijn gemaakt.

avatar van Demon.
Bliksemschicht is hard maar voor de rest...

avatar van Nr.4
De meeste beats op deze plaat en de gretigheid van Akwasi laten me toch wel weer genieten nu ik deze na lange tijd weer eens draai. Hard album, zeker de eerste helft.

avatar van Nr.4
Ik krijg bij herbeluisteren van deze wel heimwee naar NL producers die gewoon volle mep knallers maakten. Niveau is er niet echt op vooruit gegaan sinds de jaren 0 in ons land qua hiphop. Vond het album vandaag sowieso beter dan in m'n herinnering. Wat een energie die Akwasi en moddervette beats.