Ik ken lang niet alles van Morricone dus ben benieuwd wat jouw uitzondering is
neo
Volgens mij bedoelen we trouwens min of meer hetzelfde. De sfeer van de film (westerse cultuur die zich vervreemd voelt in Zuid-Amerika) wordt gevangen in de muziek op de wijze zoals ik die beschreef. Dat zie ik ook als een Westerse emulatie van iets exotisch. Maar op een duale manier: de westerse en niet-westerse instrumenten die heel duidelijk een spel met elkaar spelen.
Ik snap dat de panfluit en drums (en met name de melodieën en ritmes ervan) antropologisch niet correct zijn, maar veel meer een bepaald effect moeten hebben op de luisterende/kijkende westerling. Dat vind ik ook niet erg, daarin ben ik misschien meer Italiaans dan Nederlands, zolang het effect maar werkt.
Hetzelfde geldt trouwens voor de 'katholieke' koorwerken, die kloppen ook niet helemaal als je er antropologisch naar gaat kijken. Zit het album nu weer eens te luisteren en met name de agressie in de koorwerken (On Earth as it is in Heaven, River, Te Deum Guarani) zal je nooit in een 'westers' koorwerk terughoren. Het is een prachtige muzikale weergave van een motief uit de film: het goedbedoelde geloof dat in den vreemde echter hysterische en zeer gewelddadige vormen aan begint te nemen.
Als puntje bij paaltje komt laat Morricone de officiële cultuurhistorie achterwege en doet hij gewoon zijn eigen ding. Dat pleit voor hem als kunstenaar.