menu

Johnny Cash - Presents a Concert Behind Prison Walls (2003)

mijn stem
3,40 (10)
10 stemmen

Verenigde Staten
Country
Label: Eagle Rock

  1. Folsom Prison Blues (2:05)
  2. Sunday Morning Coming Down (3:57)
  3. Jacob Green (3:15)
  4. Comedy Routine (3:31)

    met Foster Brooks

  5. Desperado (4:52)

    met Linda Ronstadt

  6. You're No Good (3:04)

    met Linda Ronstadt

  7. Rolling in My Sweet Baby's Arms (2:31)

    met Roy Clark

  8. The Honeymoon Feeling (2:44)

    met Roy Clark

  9. Shuckin' the Corn (2:24)

    met Roy Clark

  10. Half as Much (3:41)

    met Foster Brooks

  11. Love Has No Pride (4:18)

    met Linda Ronstadt

  12. Silver Threads and Golden Needles (2:22)

    met Linda Ronstadt

  13. Hey Porter (1:17)
  14. Wrek of the Old Ninety Seven (2:07)
  15. Orange Blossom Special (3:44)
  16. A Boy Named Sue (3:13)
totale tijdsduur: 49:05
zoeken in:
avatar van AOVV
3,0
Deze plaat bevat oude prison concert-opnames uit 1974. Niet alleen van Cash trouwens, die slechts 7 van de 16 tracks uitvoerder is. Verder horen we comedian Foster Brooks die zijn typetje van "lovable drunk" van stal haalt, de charmante Linda Ronstadt en country-muzikant Roy Clark. Ik moet toch zeggen dat het vooral de songs van Cash zijn die me weten te bekoren. De comedy van Brooks is best amusant, maar past niet echt op zo'n album, vind ik.

Vreemde uitgave dus, en al zeker volledig onder de noemer Cash, maar de release gebeurde op 23 september 2003, slechts elf dagen na het overlijden van Cash. Dat zou je dus makkelijk cashen (pun not intended) kunnen noemen..

3 sterren

avatar van metalfist
Is ook op DVD uitgebracht trouwens, maar (naar wat ik me herinner, het is al lang geleden dat ik de DVD nog eens gecheckt heb) in schabouwelijke kwaliteit. Bedankt voor de reminder AOVV! Dit is er nog eentje die ik nog niet gedigitaliseerd heb.

avatar van metalfist
Johnny Cash en een gevangenis, het is een thema dat doorheen heel zijn oeuvre loopt. Hij heeft sowieso een paar nachtjes in de cel doorgebracht (onder andere ooit eens voor het plukken van bloemen op een privaat terrein, maar dat is een verhaal dat hij zelf beter vertelt in de show van San Quentin bij de introductie van het nummer Starkville City Jail), maar hij bracht in de loop der jaren een aantal concerten uit waarbij de gevangenen zijn publiek waren. At Folsom Prison en San Quentin zijn de bekendste releases, På Österåker (in een Zweedse gevangenis) is al een stuk onbekender en dan heb je dus nog deze A Concert Behind Prison Walls. Ik heb zelf enkel de DVD in huis, maar kwam dit een tijdje geleden tegen op Spotify en vroeg me af waarom ik dit eigenlijk zo weinig draai. Het feit dat minder dan de helft van de setlist van Johnny Cash is, is al een grote indicatie. An sich is er weinig op zijn performance op te merken, al blijf ik het wel vreemd vinden hoe hij op het einde bij Orange Blossom Special en A Boy Named Sue compleet lijkt door te draaien. Zeker het "but I got a baaaaad baby" stuk uit Orange Blossom Special vind ik juist altijd erg leuk en dat wordt hier vervangen door chaotisch geroep. Hoewel dit concert reeds in 1973 werd opgenomen, werd het pas in 2003 (luttele dagen na de dood van Cash) uitgebracht. Ik dacht eerst dat onze Man in Black een snuifje van het een of het ander achter de coulissen had genomen, maar normaal gezien zou dit uit de periode moeten stammen dat Cash met drugs gestopt was.

Een setlist van 16 nummers dus, maar dat horen er eigenlijk meer te zijn. A Concert Behind Prison Walls was namelijk al eens eerder gereleased onder de naam A Flower out of Place (enkel maar te vinden op obscure VHS tapes) en om de een of andere onduidelijke reden is alle input van Glen Sherley geknipt in de re-release. Wat vreemd is, want Sherley was in een specifieke periode best goed bevriend met Cash. Het was namelijk hij die in de gevangenis het nummer Greystone Chapel schreef. Een nummer dat Cash coverde tijdens het concert in Folsom Prison en dat zorgde ervoor dat Sherley in één klap bekend werd. Hij is dan ook degene die heel het concert aan elkaar praatte en bovendien zelf ook een aantal nummers speelt. Zo brengt Sherley de nummers Greystone Chapel en Flower Out Of Place, maar haalt hij ook iedereen terug voor een gezamenlijke versie van het nummer I Saw the Light. Zonde dat zeker dat laatste nummer de re-release niet heeft gehaald, want daar ben ik echt wel benieuwd naar. De rest van de performances van onder andere Linda Ronstadt en Roy Clark zijn niet echt memorabel en dat komisch intermezzo van Foster Brooks had gerust geknipt mogen worden.

De vriendschap tussen Cash en Sherley was niet van eeuwige duur trouwens. Het kwam Cash via Marshall Grant ter ore dat Sherley leden van de Cash-entourage bedreigde en Cash besloot om de vriendschap te laten bekoelen, deels ook uit schrik voor de gewelddadige uitstraling van de ex-gevangene. Sherley verdween nadien in de obscuriteit en zou commercieel geen succes meer kennen. In 1978 stond hij stijf van de drugs en in een waas besloot hij een andere man neer te schieten. Hij verschanste zich voor de politie en besloot om liever zelfmoord te plegen dan terug naar de gevangenis te moeten gaan. Hoewel ze elkander dus al een aantal jaar niet meer hadden gezien, besloot Cash wel om de kosten voor de begrafenis voor zijn rekening te nemen. In ieder geval: als je moet kiezen uit één van de 4 officiële gevangenisplaten, dan zou ik voor één van de drie andere gaan.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:59 uur

geplaatst: vandaag om 19:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.