Een prachtig overzicht van wat Marillion met Fish te bieden had in de jaren 1982-1987. Het mooi uitgevoerde boxje met aardig boekje erbij bevat niet voor niets de titel Early Stages. Het artwork op de hoesjes is hier en daar overgenomen van de tourprogramma's die destijds bij de tournees werden verkocht.
Er zullen niet veel mensen zijn die alle concerten van Marillion met Fish in Nederland hebben gezien maar zelf was ik wel bij allemaal aanwezig van Parkpop 1983 (met Andy Ward op drums) t/m Ahoy 1987 plus enkele shows in België en Duitsland. Voor enkele nostalgische beelden van diverse concerten check de weblink op mijn site op
Ik kan dan ook alleen maar bevestigen dat deze box een prima weergave geeft van een band in wording. De shows zijn ooit eerder door de BBC uitgezonden op de radio maar klinken nu aanmerkelijk beter dan de oude tapes hiervan. De show van The Mayfair klinkt een beetje rommelig maar staat wel als een huis en daarna wordt het alleen maar beter. Zelf vind ik de Hammersmith Odeon show uit 1984 prachtig omdat deze kant 1 van Misplaced Childhood staande in de steigers laat horen. Destijds werd dit in Nederland ten gehore gebracht in 1984 in Paradiso, Kerkrade en een zeer memorabele show in Vredenburg. Het was Marillion in topvorm.
Jammer vind ik dan wel dat een volledige show van de Misplaced Childhood tour uit 1985 ontbreekt in dit boxje. Hiermee brak Marillion in 1985 echt door en ondanks de integrale versie van Misplaced Childhood op het matige Thieving Magpie had een volledige show van deze tournee hier prima tussen gepast (en een 8 CD boxje is ook mooi).
De opnames van de Wembley Arena maken een hoop goed. Wat een prachtige uitvoeringen. De gehele box laat overigens nog eens duidelijk zien dat Fish een echte showman en podiumbeest was en daarna ook altijd is gebleven. Alle opnames, zowel die uit 1982 als die uit 1987 klinken wat mij betreft erg goed, veel beter bijvoorbeeld dan de zeer matig klinkende Cutain Call box. Echt een prima uitgave dus dit boxje met 6 CD's en wat mij betreft (€ 55,-) bepaald niet duur.
Opnames: 5 sterren
Uitvoering: 5 sterren