Animal Collective - Merriweather Post Pavilion (2009)

Folk / Electronic
Label: Domino

1. In the Flowers (5:24)
  2. My Girls (5:43)
  3. Also Frightened (5:16)
  4. Summertime Clothes (4:32)
  5. Daily Routine (5:48)
  6. Bluish (5:16)
  7. Guys Eyes (4:33)
  8. Taste (3:56)
  9. Lion in a Coma (4:14)
  10. No More Runnin (4:25)
  11. Brother Sport (5:59)
avatar van mjvanderels
Na het een aantal keren beluisterd te hebben wil het me toch nog niet grijpen, waar ik het lastig vind om de vinger op de zere plek te leggen. Waar ik vergelijking met de Beach Boys wel kan begrijpen slaat die vergelijking voor mij duidelijk uit in het nadeel van AC. Moet wel zeggen dat dat in mijn wereld voor ongeveer alle bands een niet te halen uitdaging is, dus enig vooroordeel zit er wat dat betreft wel in

avatar van Ernie
blijven volhouden! ook ik ontdekte pas gistrn de pracht van Summertime clothes maar ik krijg dat I wanna walk around deuntje nu al 3 dagen elke dag terug in mijn hoofd De rest van de plaat begint zich ook langzaam te ontplooien.

avatar van Kuk
Kuk
Nog nét wat beter dan Strawberry Jam en dat is al een prestatie op zich. Iets meer op één lijn, dit album waardoor het nog net wat meer als geheel aanvoelt. Vooral de eerste helft van de plaat is wereldklasse.

avatar van avdj
Persoonlijk heb ik meer met de voorganger. Deze plaat kent voor mij te weinig pakkende melodieen en de productie vind ik ook te opgeblazen. Binnenkort maar weer eens proberen.

UnknownPleasure
dit album is zo goed, ik weet bijna zeker dat dit album over 10 jaar veel en veel meer word gewaardeerd. iets minder spontaan dan hun voorgangers maar daarvoor in de plaats zijn er over de gehele cd ongelooflijk veel prachtige lagen, hypnotiserende structuren, geluiden, melodieën, teksten op een overweldigende manier ter gehore gebracht door de productie. Er zijn twee bands in mijn leven waarbij ik echt niet snap hoe ze het nou allemaal doen of hebben gedaan! : The Beatles en Animal Collective.

magic spells
jasper1991 schreef:
Euhh.. 2,5 is toch onvoldoende?

Als ik toch met vijven mocht slagen...

Weet niet hoe 't bij Nederland zit maar in België is 2,5 nog juist voldoende

avatar van jasper1991
Dat blijkt uit alles.

avatar van The Eraser
My Girls blijft 1 van mijn favoriete nummers van de laatste jaren. Wat een euforiebom, het ideale feestnummer voor mij Ook de rest van de plaat is top met uitschieters als Summertime Clothes & Brother Sport!

avatar van De Daniël
My Girls is echt een nummer dat niet stuk te krijgen is. Heerlijk, vooral in de zomermaanden

avatar van Kuk
Kuk
Ja in de zomer gaat deze ook steeds weer wat vaker op repeat! Magnifiek.

avatar van Nakur
Is er iemand die ik blij kan maken met een GRATIS exemplaar van dit album (cd versie)? Ik ging gisteren naar de platenzaak om Strawberry Jam te kopen, maar de Domino bundel van SJ en MPP was goedkoper (!) dan SJ alleen. Dus Nu zit ik er mee. PM me even en het komt goed!

*ediy inmiddels op weg naar een nieuwe collectie!

avatar van bram1610
Fijn om Animal Collective herontdekt te hebben. Was een aantal jaar geleden te 'freaky' voor me, maar nu ik er meer naar begin te luisteren wordt het abstracte randje er een beetje vanaf gehaald. En wat er overblijft zijn dan prachtige melodieën en wonderschoon gebruik van elektronica. Dit album kan nog wel eens hoog gaan scoren!

Misterfool
Aan de oppervlakte is dit een nogal druk album. De elektronische effecten vliegen je werkelijk waar om de oren. Na een paar luisterbeurten, blijkt echter dat dit een heerlijk nostalgische, hartverwarmende plaat is. Bluish is gewoonweg verliefdheid gevangen in muziek. 4* Ik ken het album al wat langer, maar ik moet mijzelf nog eens een schop onder de kont geven om de rest van Panda Bear en kornuiten een luisterbeurt te gunnen.

vandaag deze geniale plaat en klassieker nog eens opzetten nostalgie!

avatar van popstranger
Lion In A Coma is hier het echte prijsbeest voor mij, wat een nummer! Dit album ken ik al van toen hij uitkwam en de opvolger is ook gekend maar er wacht mij nog een hele ontdekkingstocht doorheen het oeuvre van deze heren.

popstranger schreef:

fijne reis

avatar van Sfeermaker
Geluidsmuren zijn soms lastig te doorbreken. Ontdek deze albums in de trein, met een HQ hoofdtelefoon of dito oordoppen. Dat heeft mij geholpen en uiteindelijk ook m'n interesse gewekt voor 'Merriweather Post Pavilion'. Zeker niet die misselijkmakende albumhoes.

Sowieso is de trein de beste plek om een nieuw album van A tot Z te beluisteren, 't is maar dat u het weet. Er is tegenwoordig internet in de trein, dus je kan ook gaan 'whatsappen' met je vrienden, of je 'messages op MuMe gaan checken, maar waarom zou je? Laat je telefoon maar 'plingen', negeer de bellende corpsbal tegenover je, de stinkende puber naast je, en luister naar de intrigerende muziek van Animal Collective.

De gelaagdheid in “My girls” zullen we verderop het album nog vaker horen. En ja, het is samenhangend, als je er even doorheen prikt. En toch klinkt het geheel alsof het door een zeef is getrokken, een beetje lo-fi allemaal.
Wat hoor je eigenlijk? Zoveel lagen en effecten dat het voor het menselijk oor niet allemaal tegelijk te horen is. Dat houdt een nummer interessant, want je ontdekt telkens wat nieuws. En kennelijk werkt het volproppen van de liedjes voor velen. Leuk liedje verder, dit “My girls”. Ontleed ‘m maar eens…

… clap - beat- drums- galaxy geluid- jungle vogel- voetstappen in ondiep water - ratel - zang - echo zang - oe-hoe geluiden (ook zang)- additionele effecten…

Wat kan het menselijk oor tegelijk horen? Het kan soms knap vermoeiend worden. Zo ervaar ik het bijvoorbeeld halverwege ‘Summertime clothes’. Verder een niemendalletje want ik mis een pakkende melodie. De elektronische loops vind ik bovendien te kort, waardoor het snel vermoeiend wordt.

Het ritme op het begin van ‘Daily routine” kan ik niet volgen. Wat is dit? 5/4… maar dan? Geen flauw idee. Dat maakt het nummer interessant. Hier zit méér in dan wat ik nu kan vertellen, denk ik.

“Bluish”. De meest toegankelijke van allemaal en nog steeds mijn favoriet. Meteen verliefd na één keer luisteren. Zo moet het. De hele poespas van 10 lagen en 10 geluidseffecten in een lied frommelen slaat aan met zo’n schattig popnummertje. Eindelijk een pakkende, ietwat kazige, melodie, herkenbare teksten en de effecten staan in dienst van het liedje [bijv. na “Put on the dress that I like” en “Keep on your stockings for a while”]. Wie is er niet verliefd geweest? En hoe lang is verliefdheid houdbaar? Dat vraag ik me ook af bij dit liedje.

Wisselvallig. Regelmatig vermoeiend en irritant. Een enkel nummer om van te smullen. Minder vol, minder gefreak en meer melodie en dynamiek zijn welkom op een eventuele nieuwe release.

avatar van bram1610
Sfeermaker schreef:

Twee dingen. Ten eerste vind ik dat je review nog redelijk positief is voor deze conclusie. Ik denk dat dit album en Animal Collective in het geheel best eens potentie voor jou kunnen hebben, het vergt wellicht wat moeite. Blijf doorzetten, dan is er niks vermoeiends meer aan en is het een klein uur genieten geblazen. Ten tweede moet ik je teleurstellen. De laatste release, Centipede Hz, is nog wat onnavolgbaarder dan deze. Daardoor ook wat minder goed, als je het mij vraagt. Misschien heb ik ook goed nieuws voor je. In hetzelfde jaar als deze release heeft Animal Collective nog een EP uitgebracht genaamd Fall Be Kind. Die is ook heel sterk en misschien wat toegankelijker dan deze. Op zijn minst wat concreter. Check het eens en laat me weten hoe je ontwikkeling vordert

avatar van Sfeermaker
bram1610 schreef:

Bedankt voor de tip, want dit is zeker een interessant plaatje, die mogelijk nog kan groeien. En ja, m'n conclusie is te negatief nu ik teruglees. 5/11 liedjes vind ik goed (1,2,5,6,10), de rest heb ik (nog) niet zoveel mee. Wat ik zo leuk vind aan deze plaat is dat ik eindelijk weer een band met een 'eigen geluid' hoor tussen de brei van al 't indie-spul.

beaster1256
Sorry , slecht vin ik maar wie ben ik ...

avatar van Leeds
beaster1256 schreef:
Sorry , slecht vin ik maar wie ben ik ...

Je bent eerlijk als goud! We kunnen daar goed mee leven.

avatar van Noere
Ben de laatste dagen weer wat in de mood voor de mooie trippende klanken van animal collective en dan mag deze dus ook weer eens door de tent gonzen. Blijft fier als een tierelier overeind staan. Brother sport blijft favoriet, wat een energie komt er vrij bij dat nummer. Moet altijd even op adem komen als ik dit heb gehad.

UnknownPleasure
Wat is dit album toch een genot.

10 jaar oud!

avatar van Barney Rubble
De tijd gaat snel; ik herinner me nog dat dit album werd gereleased.

Een bijzondere ervaring om dit nog eens op te zetten..Een tijdloos geniale band en werk was het toen al. En nu...zoete nostalgie.

avatar van philtuper
UnknownPleasure schreef:

Well hear hear! https://pitchfork.com/features/article/animal-collectives-merriweather-post-pavilion-was-radical-enough-to-redefine-indie-music-why-didnt-it/

avatar van TornadoEF5
Wat blijft dit toch ziek goed zeg. Was geen fan van het eerste uur, maar toch ook één die langzaam groeit, track per track die valt. Fantastisch album.

avatar van Juul1998B
Dit album is zo prachtig. Geeft mij persoonlijk herinneringen van kos. Draaide dit album daar grijs. Perfecte combi

avatar van voskat
Wat is Taste een zwaar ondergewaardeerd hoogtepunt op dit album!