Joni Mitchell - Shadows and Light (1980)

Canada
Pop / Jazz
Label: Asylum

1. Introduction (1:55)
  2. In France They Kiss on Main Street (4:10)
  3. Edith and the Kingpin (4:10)
  4. Coyote (4:56)
  5. Goodbye Pork Pie Hat (6:02)
  6. The Dry Cleaner from des Moines (4:33)
  7. Amelia (6:40)
  8. Pat's Solo (3:05)
  9. Hejira (7:51)
  10. Black Crow (3:52)
  11. Don's Solo (3:55)
  12. Dreamland (4:50)
  13. Free Man in Paris (3:22)
  14. Band Introduction (0:50)
  15. Furry Sings the Blues (5:35)
  16. Why Do Fools Fall in Love (2:26)
  17. Shadows and Light (5:27)
  18. God Must Be a Boogie Man (5:03)
  19. Woodstock (5:10)
Nicci
Beste plaat die Joni ooit maakte. En dat maakt het wat mij betreft tot 1 van de beste platen ooit gemaakt.
De toch al erg goede liedjes van Joni gespeeld door een band waar je U tegen zegt:

Michael Brecker blaast sax

Het is vrij moeilijk om een betere band bij elkaar te krijgen. En dat hoor je. Deze plaat is geen seconde saai. Ondanks de grootheden die meedoen, zitten ze elkaar geen moment in de weg.

De CD mist overigens 'Black Crow'. Erg jammer, want dat is een erg lekker nummer!

avatar van Lennonlover
toffe madam. Spijtig dat ze niet op woodstock kon zijn. Verdomde managers!

Nicci schreef:

Die staat hier anders wel in de tracklisting...

Nicci
precies. ik neem aan dat dit de tracklist van de LP is. ik heb in ieder geval nog geen CD gezien die Black Crow wel heeft.

Nicci schreef:

Hier staat ie en is ie ook te bestellen

Nicci
ok. hij bestaat dus wel. mooi. ik heb een enkele CD. er is dus ook een dubbel CD.
ik denk dat ik stiekem dat nummer even download . . .

Omayyad

Michael Brecker blaast sax

Ik ken deze plaat nog niet, maar kan ik - gezien de bezetting - er van uitgaan dat de muziek op dit album in het verlengde ligt van Mitchells jazzy werk uit de jaren zeventig?

Nicci
ja. het ademt de sfeer van Heijra. alleen dan live.

Omayyad
Dan ga ik subiet eens op zoek naar dit album!

Nicci
ben benieuwd of je hem net zo sterk vind als ik.

avatar van Bulldozer
Uitstekend live album. Wat kan er eigenlijk nog mis gaan met zo'n bandbezetting......niets dus!
Vakmanschap bij elkaar en dat hoor je.

avatar van heicro
Nicci schreef:
ja. het ademt de sfeer van Heijra. alleen dan live.

Ik wist niet van het bestaan van deze cd, maar deze moet ik hebben.

Nicci
Deze moet je zeker hebben!

avatar van blabla
Er is ook een DVD van dit optreden.

Down_By_Law
Ik heb zowel de CD als de DVD. Allebei enorme aanraders. Als je het in 2007 door Nicci opgestelde lijstje gerespecteerde muzikanten bekijkt dat hierop meedoet, moet je je als ware muziekliefhebber toch afvragen waarom je dit nog niet in huis hebt.

Wel verschrikkelijk dat er sommige nummers van de oorspronkelijke 2LP van de CD geschrapt zijn. Maar juist dan is de DVD een mooie aanvulling.

avatar van TJN
TJN
Vanavond voor het eerst Joni Mitchell in levende lijve gezien, op deze DVD. Ik bewonder haar al meerdere jaren maar ben niet verder gekomen dan de platen die ze maakte tot 1980. Doordat ik Jaco Pastorius aan het volgen was stuitte ik op Joni Mitchell maar omdat Jaco bij latere platen niet meer meespeelde, (ik dacht omdat ie dood was maar bleek niet zo te zijn) nam mijn interesse in eerste instantie naar latere platen af. De opnamen en het geluid op deze DVD vind ik geweldig. Zeker omdat Jaco erbij staat voel ik een soort van een heimwee bij me ontstaan, wat een sfeer, super. Ze zou mijn moeder kunnen zijn en wat is de vergankelijkheid toch een naar ding maar ik zou graag dat concert eens bijwonen, de warmte voelen, Pastorius horen spelen, samen met Joni.. mooi, mooi, mooi.

Nicci
En toch heeft Pastorius maar op een handjevol nummers meegespeeld.

avatar van TJN
TJN
Wanneer Pastorius meespeelt staat op de platen. Vastleggen noemen ze dat.

Nicci
Het lijkt alsof je denkt dat Pastorius tot een bepaald moment op veel platen van Mitchell meespeelde. Als ik het goed heb speelt hij op Mingus en Shadows & Light alle baspartijen en op Don Juan en Hejira een nummer of drie per album.

Aquila
Down_By_Law schreef:

Er is ook een dubbel CD hoor! Wel Japanse import, maar daar staan alle nummers van het oorspronkelijke album op. Zou er niet aan moeten denk en te moeten leven met de enkele plaat. Hoewel het me veel geld heeft gekost ben ik blij dat ik destijds het dubbelalbum op CD heb gekocht. Het album is zeker in de sfeer van Hissing/Hejira (haar twee hoogtepunten), maar ik vind eigenlijk geen enkele uitvoering tegen de studioalbums op kunnen.

avatar van heicro
Vorige maand heb ik de dvd aangeschaft en reeds een paar keer bekeken. Ik krijg er geen genoeg van.
De zangeres/muzikant en tekstschrijver Joni Mitchell is een muzikaal genie.

Nicci
Ik vind het bij die DVD een beetje jammer dat ze niet gewoon het optreden laten zien. Die beelden tussendoor leiden wat af van waar het mij om gaat.
We zien haar op deze DVD denk ik wel op de toppen van haar kunnen begeleid door een topband.

avatar van Madjack71
Mooi live album, met een sterke back-up band. Met Jaco Pastorius komt het geluid van Heijra prima tot leven. De rest van de ondersteuning mag er ook zeker zijn. Dat hoor je ook terug. Don's solo en aansluitend Dreamland is heerlijk om naar te luisteren en heeft een dijk van een vibe.
Toch kunnen niet alle nummers mij even betoveren als op het album, zo vind ik de sfeer van Coyote op het album meer overkomen als live, maar blijft het nog steeds wel prima overeind.
De twee nummers van Mingus, maakten mij wel nieuwsgierig naar het album, dus die moet ik ook maar eens toevoegen aan mijn steeds groter wordende collectie van Joni Mitchell.
In aanvang vond ik de tweede cd, meer de aandacht trekken en kon ik er helemaal in opgaan. Het begon heel sterk met Black Crow opgevolgt door Dreamland tot aan Furry sings the Blues...maar daarna zakte het voor mij wel wat in. Met een geheel uit toon vallende cover van Why do fools fall in love, werd ik uit Droomland gedropt en was de magie voorbij, om niet meer terug te komen. Shadows and Light hoewel mooi voorgedragen, was het toch net niet voor mij. God must be a Boogie Man, leuk voor Zappa misschien, maar niet echt een sterk nummer van Joni. Gelukkig hebben we nog altijd Woodstock dat fier overeind blijft.
Al bij al blijft er genoeg te genieten met een wonderschone Amelia en Heijra die de sfeer goed weten te pakken.
De Dvd zal ik vast ook nog wel in huis halen.
Jammer van het laatste gedeelte van de tweede cd, anders had er wel meer ingezeten.

Ozric Spacefolk
Waanzinnige liveplaat van deze geweldige zangeres.

In haar liveband zaten op dit moment Jaco Pastorius en Pat Metheny!

Dus een erg op jazz/fusion gerichte sound.

avatar van nico1616
Madjack71 schreef:

Haar jazzperiode (met Mingus) blijft inderdaad vreselijk! Als grote fan kan ik zelfs haar jaren 80 werk appreciëren, maar niet die late jaren 70...

Stijn_Slayer
Joni Mitchells stem is niet meer zo mooi als in 1968-1974 en ik moet daar zelf steeds weer even aan wennen. Een beetje onnozel misschien, maar zo is het nu eenmaal. Ze is hier wat lenigheid en hoogte kwijtgeraakt, maar in all fairness zingt ze nog steeds geweldig. Alleen niet meer zo goed om als beste popzangeres ooit door te kunnen gaan...

De band en de samenstelling zijn fantastisch als je van Joni's meer jazz/fusion gerichte albums houdt. Toch hoor ik (behalve Mingus) wel liever haar studioalbums uit die tijd dan dit live concert, al wordt 'Goodbye Pork Pie Hat' hier erg overtuigend neergezet.

Ik weet niet of ik de dvd zo'n aanrader vind. Zo'n sfeerloos festival met steeds shots van állemaal van die typische Amerikanen in het publiek, Joni zelf in een afschuwelijk truttig, oubollig Bijenkorfpakje, het hoofd van Jaco Pastorius... Niet bepaald beelden die deze muziek versterken.

Michael Brecker blaast sax

Ik ga hierin helemaal mee. Mooi om Pat op gitaar te horen. Hij geeft er net even wat jus aan.
Leuk ook Pat's solo. Ik waardeer al haar albums. Sterker Joni levert nooit slecht/zwak werk af.

Ziegler
Wat is dat baswerk op Hejira toch onaards goed! Ongeëvenaard.

avatar van heartofsoul
Helaas, dit album is niet erg aan mij besteed. Als het ten einde spoedt ben ik bijna opgelucht. Toegegeven, er wordt prima gemusiceerd en bovendien ben ik een liefhebber van Pat Metheny op gitaar, maar het klinkt me alles bij elkaar veel te clean. Ik ben niet zo'n liefhebber van het fusion jazz-geluid, maar ook Joni's cover van Why Do Fools Fall In Love kan mijn ergernis niet wegnemen want (in mijn oren) tenenkrommend inauthentiek. Het enige écht goede nummer is voor mij Dreamland. De drie *** geef ik voor de professionele uitvoering, maar steriel en bloedeloos blijft het.

Wie weet waar "Edith and the Kingpin" over gaat?

avatar van meneer
AbbyW schreef:
Wie weet waar "Edith and the Kingpin" over gaat?

Heb je even ?

Joni Mitchell - Edith and The Kingpin Lyrics | SongMeanings

heartofsoul schreef:

Ook Pat's Solo ( Pat Metheny) is niet aan jou besteed??? Een van de hoogtepunten op dit album!!

avatar van Tonio
Prachtplaat en een fantastische band! De hierboven al genoemde mindere nummers aan het einde zorgen ervoor dat ik me beperk tot 4 ****