Joan Baez - Day After Tomorrow (2008)

Folk
Label: Razor & Tie

1. God Is God (3:29)
  2. Rose of Sharon (3:34)
  3. Scarlet Tide (2:25)
  4. Day After Tomorrow (5:31)
  5. Henry Russell's Last Words (3:37)
  6. I Am a Wanderer (2:30)
  7. Mary (3:54)
  8. Requiem (3:55)
  9. The Lower Road (4:11)
  10. Jericho Road (3:29)
avatar van heartofsoul
Niemand minder dan Steve Earle produceerde dit sympathieke album, dat ik bij verschijnen vooral kocht vanwege zijn rol. Hij droeg namelijk drie eigen nummers aan (waarvan twee speciaal voor dit album geschreven) en bepaalde in hoge mate het geluid door de keuze van de begeleidende musici, waaronder Tim O'Brien en Darrell Scott (beiden bespelen een hele reeks van snaarinstrumenten). Hij speelde zelf gitaar en zong tweede stem in God is God.

Als je van de stem van Baez houdt, die wat ouder is geworden (wat ik hier totaal geen bezwaar vind) is dit een heerlijk album. Het is uiteraard akoestisch, en (niet onbelangrijk) er staat volgens mij geen enkel minderwaardig liedje op. Wat wil je ook als die geleverd worden door Steve Earle zelf, Eliza Gilkyson, Elvis Costello, Tom Waits, Diana Jones, Patty Griffin en Thea Gilmore. Die liedjes werden trouwens door Earle en Baez samen uitgezocht, en passen naadloos bij het folkrepertoire met maatschappelijke inslag van Baez.

Aanbevolen, als ik zo vrij mag zijn.

Een heel bijzonder mooie plaat van deze grand dame van de Amerikaanse folk muziek. Heel wat platen uit de jaren 60 van haar (allerlei songbooks) en ook de jaren daarna regelmatig wat aangeschaft. Echt volgen deed ik haar niet, maar altijd sympathie voor haar gehad. Toen ik deze plaat voor een prikkie zag liggen meegenomen en bijzonder verrast door de kwaliteit. Dat komt door de keuze van de songs en door de prachtige productie van Steve Earle, die ook verantwoordelijk is voor drie songs. Joan Baez is bekend geworden vanuit de protestbeweging en door haar maatschappij kritische liedjes.Op deze plaat is dat veel minder hoorbaar, de teksten zijn veel spiritueler, maar toch op de achtergrond zijn nog wel het maatschappij kritische geluiden aanwezig. Steve Earle heeft er voor gezorgd dat topmuzikanten uit de folkwereld mee spelen en de nummers van Earle, maar ook Griffin, Costlello, Waits hebben een prachtige Joan Baez verandering doorgaan. Als je Joan Baez anno 2008 naast Joan Baez 1966 legt is er wel wat veranderd qua stemgeluid. De hoge sopraan is veranderd in een mooie alt, maar dat is absoluut niet erg. Joan Baez heeft veel navolgers gekregen en het wemelt van de americana/folk zangeressen. Maar Joan Baez staat nog steeds op een voetstuk en door deze plaat laat ze opnieuw horen waarom ze een boegbeeld is.
Dit jaar heeft ze afscheid genomen van haar publiek met een laatste toer. Kaartjes waren wel heel erg duur, dus dat heb ik maar laten gaan.
Maar van deze cd kan ik echt genieten.