Vordul Mega - Megagraphitti (2008)

Label: Backwoodz

9. In the Mirror (3:48)

met Karniege en Vast Aire

10. Beautiful (4:36)
  11. Learn (2:35)
  12. Peanut Butta Ups (3:28)
  13. Keep Living (4:46)

14. Imani (3:54)

15. Megagraphitti (3:28)
  16. Rise Remix * (4:00)

met Creature

17. Amongst the Havenots * (3:39)

met Keith Masters

avatar van Rhythm & Poetry
Ik vind dit een fantastisch album. Vordul Mega is een erg goede mc, die naast een mooie stem ook beschikt over ijzersterke lyrics. Productioneel vind ik het allemaal kloppen en ligt het lekker in het gehoor. En dan staat er wat mij betreft ook nog eens dé track van het jaar op, namelijk: Megagraphitti.

avatar van thomzi50
AK-47

avatar van Osiris Apis
Samen met het titelnummer de hoogtepunten van het album. Opium Scripts bevalt me ook erg, machtige beat. Grotendeels vind ik de rest toch minder interessant.
Wanneer je weet dat er een El-P productie op staat, hoor je gelijk dat Keep Living dat is.

avatar van Gyzzz
Ja, AK-47 is behoorlijk briljant.

avatar van GarnalenPeller
Cannibal O, handle you slow, like, he don't got no soul no more...sych!

Wat doen al die MF Grimm homies hierop als ik vragen mag?

avatar van Sjaakspeare
AK-47 is toch gewoon een Cannibal Ox-nummer? Het stond in ieder geval ook al op 'Return of the Ox: Live at CMJ'. Ik vond het daar, samen met From The Planet of Eat het beste nummer.

Gekkenhuis
Sinds het in 2001 uitgekomen The Cold Vein van rapduo Cannibal Ox zal het leven van Vordul Mega niet hetzelfde zijn geweest. Vreemd genoeg kent het overdonderde debuut nog steeds geen vervolg. Wel zijn de twee heren die Cannibal Ox vormen, Vast Aire en Vordul Mega, met soloprojecten productief geweest. Onlangs bracht Vast Aire zijn tweede soloplaat uit en nu is het de beurt aan Vordul Mega om de opvolger van zijn debuut te presenteren. Drie jaar na Revolution Of Yung Havocs brengt hij nu Megagraphitti uit.

Wie The Cold Vein hoog heeft zitten zal Megagraphitti ook absoluut kunnen waarderen, want op beide albums regeert dezelfde futuristische, onheilspellende sfeer. De plaat voelt in dat opzicht, vooral bij de eerste paar nummers, als thuiskomen. Maar er zijn ook genoeg verschillen aan te wijzen. Zo is producer El-P op Megagraphitti maar één keer van de partij, terwijl hij op The Cold Vein nog alle beats voor zijn rekening nam. Verder is Vast Aire op slechts twee nummers te horen.

Mega zelf is geen steek veranderd ten opzichte van The Cold Vein en Revolution Of Yung Havocs. Hij klinkt wederom gretig en weet zijn verhalen over het straatleven van New York origineel aan de man te brengen. In deze twee kwaliteiten schuilt dan ook de grote kracht van Mega: hij weet met originele en intelligente teksten de luisteraar te intrigeren en hem of haar als het ware door de speakers mee te trekken naar een duistere maar tegelijkertijd hoopvolle stad die New York heet. Deze belevenis begint al bij de opener Stay Concious, waarin Mega gelijk de toon zet: “Trapped in this inner city mazes//Relaxed on corners where cats stay wasted.” En er zijn nog enkele nummers die eenzelfde donkere sfeer hebben, zoals de titeltrack. Opvallend feit is dat dit nummer, evenals Stay Concious, door de relatief onbekende producer Zach-One geproduceerd, die daarmee tevens de beste producties op Megagraphitti levert.

Helaas kent Megagraphitti ook een aantal vreemde en enigszins storende momenten. Zo gaat Mega op het nummer Beautiful op een emotionele tour en prijst hij onder andere een aantal R&B zangeressen de hemel in (te weten Alicia Keys en Keyshia Cole) en bovendien is de beat van Armyfatique te omschrijven als simpel getingel. Het nummer Imani heeft hetzelfde probleem. In principe zijn deze nummers nog van acceptabele kwaliteit, maar ze passen niet in het algemene geluid dat de plaat heeft en dat doet toch af aan het geheel. Verder hebben sommige gastartiesten wat twijfelachtige kwaliteiten. Zo maakt Tommy Gunn, lid van de oude groep van MF DOOM, Monsta Island Czars, een zwakke indruk en ook de Invizzbl Men weten geen potten te breken.

Ondanks bovenstaande kritieken heeft Vordul Mega zijn gastartiesten wel nodig. Zijn stem en flow zijn namelijk niet zijn sterkste punten en een heel uur alleen maar Mega achter de microfoon gaat de luisteraar naar verloop van tijd vervelen. De enige gastartiest die echt van toegevoegde waarde is, is, hoe kan het ook anders, Vast Aire. Mega en Aire hebben de chemie die maar weinig duo’s is gegeven is: ze zijn complementair aan elkaar. De soloplaten die de heren hebben gemaakt mogen niet in de schaduw staan van het album dat ze samen hebben gemaakt. Wellicht is het wat oneerlijk om de solo-uitstapjes van de twee met The Cold Vein te vergelijken, maar als die één ding hebben duidelijk gemaakt hebben, is het dat Aire en Mega elkaar nodig hebben om een uitmuntende plaat te maken.

Want uitmuntend is Mega’s plaat niet geworden. Het is absoluut een van de betere werken van 2008 en Cannibal Ox-fans kunnen hun hart ophalen, maar een onvervalste klassieker is het wederom niet geworden. Toch zal het leuk zijn als El-P, Vast Aire en Vordul Mega de koppen weer bij elkaar steken en gaan werken aan de opvolger van The Cold Vein, want Mega laat in ieder geval zien dat hij nog in dezelfde bloedvorm verkeerd als een paar jaar terug. Daarom blijf je na het luisteren van Mega’s Megagraphitti achter met de hoop dat er ooit nog een Cannibal Ox plaat uitkomt.

Bron; hiphopleeft

Rhythm & Poetry schreef:

Komt er inderdaad erg dicht in de buurt. Krijgt hij op dit album meer van dat soort beats voorgeschoteld? Dan moet ik hem namelijk hoog nodig checken, aangezien AK-47 ook al geniaal is.

Gekkenhuis
Stay Concious, AK-47 en Megagraphitti steken er productioneel wel bovenuit. Verder zijn de producties van prima, maar komen niet in de buurt van bovengenoemde.

Voor de rest: lees mijn review hierboven .

avatar van nega
Stay Concious heeft echt een lekkere beat tijdens het refrein ( weet iemand waar dat vandaan komt ofzo) ?

avatar van D-Clutch
Eén van de platen uit 2008 waar ik nog regelmatig naar luister.

AK-47 is zo dope

avatar van Niek
Ik vind dit vooral een verzameling van net-niet nummers. Ik begin nog even voorzichtig met een 3..

Rene1979
Ik vind de man solo beter dan op cannibal ox...is dit geproduceerd door el-p?

avatar van GarnalenPeller
Slechts één liedje. (Keep Living)
De rest v.d. producers zijn: Zach One, Opto, Bond, DJ Marmaduke, Bronze Nazareth, Lex Boogie, Sid Roams, Armyfatigue, Ravage en Essex Dogs.

avatar van J.M.
AK 47 is te geniaal!!!

avatar van J.M.
Jammer van de mindere nummers. Want er staan genoeg geniale nummers op dit album: Stay Concious, AK 47, Opium Scripts, In the Mirror & Megagraphitti.
Wordt wel een dikke 3,5, maar er had een stuk meer ingezeten. Sommige producties vind ik gewoon erg slecht en een nummer als Beautifull snap ik al helemaal niet de bedoeling van.
Gast artiesten vind ik op Vast Aire na ook allemaal erg matig. Z;n stem blijf ik erg dope vinden en ook de verhalen die hij verteld zijn goed. Mja de productie moet wel goed zijn om het voor mij tot een echt goed totaalplaatje te maken. Helaas teveel missers.

Ps. Dat refrein van Keep Living is echt geweldig.

Maxmus
wat een rauw album, AK-47 is een van de hardste tracks die ik ooit heb gehoord misschien wel de hardste.

Improvision
Wel een leuk album, helaas geen echte toptrack(s) te bespeuren. Vordul Mega is wel een leuke rapper.

avatar van Gyzzz
AK-47 en het titelnummer vind ik juist briljante nummers op een verder wat wisselvallige plaat. Vooral de beat op het titelnummer snijdt echt overal doorheen, hele diepe maar toch rauwe klankkleur heeft die op de een of andere manier.

Improvision
Ik ben dit album gaan luisteren omdat ik me herinnerde dat de track Megagraphitti indertijd wel indruk op me had gemaakt. Maar het deed me niets toen ik het weer opnieuw luisterde.

avatar van Brains
Een gemiddelde plaat, met twee briljante nummers (Zoals hier boven mij al door meerdere mensen genoemd, AK-47 en Megagraphitti) maar voor de rest zweeft het rond de middelmaat. Zeker leuk om af en toe op te zetten.

3.0*

avatar van GarnalenPeller
Stay Conscious hoord daar ook wel bij vind ik. Vein Pt. 2!

avatar van Brains
Vind ik ook een leuk nummer, en zeker sterk als Intro omdat de meeste mensen die dit checken The Cold Vein vast en zeker ook gechecked hebben. Geeft gelijk een vertrouwd gevoel. Maar voor de rest komt 't nummer niet in de buurt van AK-47, Megagraphitti en/of Vein naar mijn mening.

avatar van GarnalenPeller
Die beat van Stay Conscious is gewoon niet zo spectaculair in vergelijking met die andere, denk dat het daardoor wat minder gevonden word. Maar de gelijkenis met Megagraphitti is overduidelijk.

avatar van discipline
Ik vind Vordul Mega juist tegenvallen op dit album. Op the Cold Vein was hij echt stukken beter zegt niet dat dit een slecht album is, alleen voelt het niet helemaal als een geheel. Ik heb dit album blind gekocht eigenlijk alleen omdat Megagraphitti gewoon zo'n geweldig nummer is, andere vette nummers zijn: AK-47, Stay conscious, Opium Scripts en Hattori Hanzo dat zijn mijn persoonlijke favorieten. Alleen vind ik wel dat hij erg slecht rapt op Beautiful ik geef dit een 3,5*

avatar van timWTF
Wat een geweldig album. Pfff... Kan zo m'n top 10 in.

avatar van niels94
Hier staan een boel geweldige nummers op, zeg! Stay Concious, AK-47 (!), Opium Scripts, In the Mirror, Megagraphitti.... Een greep uit de nummers van een geweldig niveau. Helaas staat er met Beautiful echt een grote misser op de plaat: dat refrein is vreselijk en qua sound en rapniveau valt het totaal uit de toon met de rest van het album, naast een klein aantal wat minder boeiende nummers. Over het algemeen is dit echter een constant album met uitstekende producties en een Vordul Mega die er een stuk meer zin in lijkt te hebben dan op de laatste release van Cannibal Ox.

Maar hoe vaak zal Vordul Mega het woord 'trapped' gebruikt hebben in zijn raps?