Nas - Untitled (2008)

Alternatieve titel: Nas

Label: Def Jam

1. Queens Get the Money (2:16)
  2. You Can't Stop Us Now (3:09)

met Eban Thomas en The Last Poets

3. Breathe (3:39)
  4. Make the World Go Round (3:49)

met Chris Brown en The Game

5. Hero (4:04)

met Keri Hilson

6. America (3:56)
  7. Sly Fox (4:03)
  8. Testify (2:50)
  9. N.I.G.G.E.R. (The Slave & the Master) (4:36)
  10. Untitled (2:51)
  11. Fried Chicken (2:50)

met Busta Rhymes

12. Project Roach (1:48)

met The Last Poets

13. Ya'll My Niggas (4:15)
  14. We're Not Alone (5:44)

met Mykel

15. Black President (4:55)

met Johnny Polygon

16. Like Me * (3:47)
  17. Proclamation * (0:59)
avatar van Gniuz
Tyn schreef:

Als hij werkelijk geen concerns heeft over hoe de fans en critics dit project beoordelen waarom kiest hij dan opeens voor zulke radio vriendelijke beats?

Damn near Illmatic.. laten we zeggen dat de beats op die plaat wel ietsje beter zijn!!

Ik ben het met je eens dat de beats op illmatic beter zijn maar ik ben het zeker niet met je eens dat Nas voor radiovriendelijke beats heeft gekozen, op we make the world go round en hero na dan. Het zijn geen illmatic beats maar we zitten ook niet op een 2e illmatic te wachten, een klassieker moet je niet proberen na te maken. Je moet met iets nieuws komen en ik vind dat Nas daar op dit album redelijk in geslaagd is. Ik vind het vooral zo goed dat de uitgesproken mening eindelijk weer eens op een hiphopplaat terug te vinden is.

avatar van Raul
BX-ELa schreef:

Grappig dat State of Mind en Raul het album 'I Am' het slechts vinden na 'Nastradamus'..

Op 'I Am' staan meer tijdloze classics vind ik dan Street's Disciple zoals Nas is Like, NY State of Mind 2 en Undying Love.
Maar op I Am staan niet heel veel ech vette platen, daar ben ik het mee eens.

Wat betreft Nas Is Like heb je echt helemaal gelijk. Wellicht zou I Am alleen al vanwege dit nummer hoger moeten staan dan Untitled... De beste track uit de hele Nas discografie als je het mij vraagt.

Dit album weer eens geluisterd en hoewel er echt wel wat leuke nummertjes opstaan verpest de productie echt alles voor mij... Met We Make The World Go Round als zeer triest dieptepunt.

Tyn
Raul schreef:

Hier ben ik het zwaar mee eens. Grappig genoeg vind ik "We make the world go round" dan weer een van de betere nummers.

MF Doom of 9th Wonder zou deze plaat eens onder handen moeten nemen.

avatar van UmindC
We Make The World Go Round is echt verschrikkelijk

De Schaafkaas
Been there, done that over kauwgomballenbeats. Ik had wel wat meer verwacht van Nas destijds...

Nas' maatschappijkritische en 'donkere' album. Cover vind ik erg dope. De titel vind ik ook wel mooi. Het is een soort censuur. Hij mocht zijn album niet Nigger noemen dus noemt hij zijn album niks. Untitled. Geen titel. Hard. Bezit leuke tracks maar ook mindere net als zijn voorganger. Je merkt trouwens een diepe contrast tussen dit en illmatic. De oudere wijze Nas probeert de mensen een boodschap te geven tussen de tracks door. Terwijl de jongere Nas nog een paar verhaaltjes en brag 'n boasts voorschotelt.

avatar van Willemsb
Deze man is het nog niet verleerd hoor... foeee!

avatar van Nr.4
Conceptueel sterk weer, raps niks mis mee, maar Nas' oor voor beats wordt er niet beter op. Aantal vervelende producties houdt dit van hogere score af.

avatar van KILLERBEE99
Nas vind ik nog steeds chill, eigenlijk alleen maar goede albums gemaakt! Kijk al vast uit naar Life is Good

avatar van Flipm0de
Had stiekum gehoopt op een nieuw Nas album dit jaar, maar helaas... Nasty is dé track van 2011 voor mij, en als Nas dat niveau kan doortrekken over het gehele Life Is Good, wordt dat een album om naar uit te kijken! Ik kan niet wachten!

avatar van Illmaticly Ill
Redelijk album, gewoon redelijke tracks met helaas 2 erg slechte tracks: Hero en Make the world go round. Erg slecht. De rest is redelijk, Nas blijft goed rappen en is conceptueel erg sterk, maar de beats vallen vaak een beetje tegen. Er zijn 3 uitschieters naar mijn mening: America , N.I.G.G.E.R en Testify . Vooral America, één van mijn favoriete tracks van Nas. Prachtige productie, en Nas spit keihard de waarheid. Die 3 laatstgenoemde tracks vind ik dus erg goed, de rest gaat ook wel op Hero en Make the world go round na. 3*

Ik ben overigens erg benieuwd waar Nas mee gaat komen op Life Is Good, zijn nieuwe album die binnenkort moet uitkomen. Er zijn al 2 singles gereleased, Nasty en The Don, die zijn erg goed. Ik hoop dat 'ie dat niveau aanhoudt op het gehele album, want zijn laatste solo-album dat ik echt goed kan waarderen dateert alweer uit 2002. Hiphop Is Dead is wel oké hoor, maar geen topalbum. Maar gezien de 2 nieuwste singles en alles wat Nas heeft gezegd in interviews, zijn mijn verwachtingen hoog!

avatar van Raul
Wat heeft ie allemaal gezegd dan?!
Ook ik kijk altijd weer uit naar een nieuw Nas album, ook al valt het vaak wat tegen...

avatar van Illmaticly Ill
Moet je z'n interviews eens gaan volgen !

PriestMaiden
Make the World Go Round is een vette schijf, als ik hem zie, koop ik hem

avatar van Shelter
Gister gekocht, wat een vet album zeg.
De teksten of je er mee eens bent of niet, zijn toch gewoon straight up hiphop.
Eindelijk weer een rapper met politieke kiritiek, maatschappelijke kritiek en harde in your face teksten. Laten we vooral vergeten dat hiphop groot is geworden door de recht voor je raap stijl.
Mensen die dit niet kunnen waarderen moeten hun Black Eyed Peas en Flo-rida cd's gewoon koesteren, als hiphop zover gaat als party party lift your glass in the club en bling bling dan is dit inderdaad niet voor jou.
Los van tekst, 2 andere dingen die voor mij zeer belangrijk zijn in hiphop; delivery/flow en producties/beats. Ik moet zeggen beiden bovengemiddeld. Het is geen illmatic flow, maar op dit album moet je dat ook niet willen. Deze stijl past gewoon bij de wat meer thematischere producties. Het is bijna een wat alternatievere stijl dan we gewend zijn.

Favoriete tracks: Queens Get The Money, You Cant Stop Us Now, Make The World Go Round, Hero (ondanks dirty south achtige beat, ik vind het zelfs wel vet hier), America, Sly Fox, Untitled, Black President.

Dennisami
Favoriete line van dit album.

If i could go back to the 1700's
I'd put a wheel-barrel full of dynemite trough your covenant.

avatar van nuf
nuf
Top flow, okay beats (soms te 'radiovriendelijk' bij gebrek aan een beter woord, met name de refreinen) maar soms echt wat te veel racisme gehuil. Ik ben niet zo'n fan van slachtofferrol en verwijzingen naar slavernij enz. Laatste nummer is helemaal meh, alsof Obama alles gaat veranderen.

avatar van Nr.4
In dat laatste nummer is Nas er ook niet helemaal zeker van dat Obama alles zal veranderen, maar met de wijsheid achteraf is het nog altijd te optimistisch ja. Verder een album dat qua topics en overkoepelend concept helaas actueel blijft, maar dat qua muziek enorm achterhaald klinkt voor mij. Of eigenlijk was het in 2008 ook al vrij saai, nu heb ik moeite om het album uit te zitten. Puur de lyrics en flow van Nas is in orde, verder een van zijn minste platen.

avatar van nuf
nuf
Nr.4 schreef:

Ik merk wel dat ik hem vaker opzet dan andere platen die qua muziek technisch beter zijn. Hij is gewoon behapbaar, lekker voor bij het werken. Zo'n song als Hero zou ik bijna een guilty pleasure noemen zo gelikt. Ik zie dat ik bijna 5 jaar geleden de thematiek een beetje afdeed als 'gehuil', maar daar denk ik nu wel anders over. NAS woont ten eerste in de VS waar racisme tegen zwarten veel meer voorkomt.

avatar van bennerd
Jullie converseren zeer snel

avatar van Nr.4
Haha, ik zal eens kijken of ik in 2022 ergens nog een gaatje kan vinden om te reageren.