Fleetwood Mac and Christine Perfect - Albatross (1977)

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Label: CBS

1. Albatross (3:10)
  2. Rambling Pony (2:40)
  3. I Believe My Time Ain't Long (2:55)
  4. Dr. Brown (3:44)
  5. Stop Messin' Around (2:18)
  6. Love That Burns (5:02)
  7. Jigsaw Puzzle Blues (1:33)
  8. Need Your Love Tonight (3:27)
  9. I'd Rather Go Blind (3:14)

met Christine Perfect

10. Crazy About You Baby (3:01)

met Christine Perfect

11. And That's Saying a Lot (2:57)

12. I'm on My Way (3:08)

met Christine Perfect

13. No Road Is the Right Road (2:48)

met Christine Perfect

14. Let Me Go (Leave Me Alone) (3:33)

15. When You Say (3:14)

Pieter Paal
Dit album met Blue Horizon-label opnamen werd uitgebracht in het jaar dat Fleetwood Mac voor het Reprise-label groot succes had met het album 'Rumours'.

Deze 'Albatross'-compilatie bevat 4 nummers van het tweede Fleetwood Mac-album 'Mr. Wonderful' (1968):

- Stop messin' round (= ook het b-kantje van 'Need your love so bad')
- Love that burns
- Doctor Brown
- Need your love tonight

Op dit album speelt Christine Perfect nog als sessie-muzikant mee.
Ze trouwde met John McVie en begin jaren 70 werd ze een vast groepslid van Fleetwood Mac.

+ 2 singles:

- I believe my time ain't long / Rambling pony (hun eerste single uit 1967)
- Albatross / Jigsaw puzzle blues (1968)

Ik vind het wel jammer dat 'Need your love so bad' en 'Black magic woman' niet aanwezig zijn.

Op de tweede plaatzijde staan 8 nummers van het solo-album van Christine Perfect uit 1970.
Hiervoor zat ze in de bluesband Chicken Shack, waarmee ze in Engeland een top 10-hit had met 'I'd rather go blind'. Na haar vertrek ging het bergafwaarts met deze band.
John McVie en Danny Kirwan van Fleetwood Mac en Top Topham van The Yardbirds spelen op dit album ook mee.
Naast een paar eigen nummers en een aantal bluescovers de Danny Kirwan-compositie 'When you say' dat ook al met Peter Green op het 'Then play on' album te vinden is. Ze ontving een Melody Maker award voor zangeres van het jaar.
Christine had voordat ze John McVie ontmoette al een relatie met John Mayall gehad. Op Mayall's platen staan ook een aantal nummers die over haar gaan zoals bijvoorbeeld 'Leaping Christine'.

avatar van musician
Aan bovenstaand verhaal is niets toe te voegen.

Behalve dan, dat het een wat typische compilatie is, vlees noch vis.
Raad toch aan te kiezen voor de complete solo cd van Christine McVie uit 1970.

De Fleetwood mac nummers zijn verder bekend, zijn op de originele blues cd's terug te vinden en zijn ook veelvuldig gecompileerd.

Pieter Paal schreef:

- Stop messin' round (= ook het b-kantje van 'Need your love so bad')
- Love that burns
- Doctor Brown
- Need your love tonight

Op dit album speelt Christine Perfect nog als sessie-muzikant mee.

+ 2 singles:

- I believe my time ain't long / Rambling pony (hun eerste single uit 1967)
- Albatross / Jigsaw puzzle blues (1968)

Het is mij eigenlijk nooit opgevallen dat de single-versie van Stop messin' round anders is dan de LP-versie.

Vandaag vond ik in een koopjesbak bij Hema de Fleetwood Mac-CD The Early Years uit 2008 van het Duitse FNM-label.
Ik weet dat het een rommelig label is, maar ik kon de CD, vanwege de tracklist dus niet laten liggen.
Op die CD staan nummers van Christine Perfect die mij niet bekend voorkwamen. Het lijken wel outtakes van haar debuut-album uit 1970. Ook Crazy About You is daarop aanwezig.
Verder staan er op die compilatie live-opnamen van Fleetwood Mac van de jaren 70 en 71.
Er wordt helaas niet vermeld waar de nummers opgenomen zijn. Een aantal songs nummers van het FM-album Kiln House zitten daar dus bij en de single-b kant van Dragonfly 'Purple Dancer'. De meesten klinken meer als alternate takes van die nummers. De geluidskwaliteit is redelijk.
Jeremy Spencer vertrok begin '71 vlak voor het optreden in L.A.'s Whisky a Go Go. Peter Green had de band al verlaten, maar vloog over om deze Amerikaanse tournee af te maken.
Ik neem aan dat Green op Madison Blues aanwezig is.
Albatross blijft voor mij een vreemde compilatie, die mee wilde liften op het succes van Rumours.
Toch heb ik de LP in mijn kast staan. Op CD zag ik 'm vroeger als Nice Price CD van CBS.
Beter is gewoon het boxje met de albums (Peter Green's) Fleetwood Mac, Mr. Wonderful en The Pious Bird of Good Omen aan te schaffen en het debuut-album van Christine Perfect.