menu

Dixie Dregs - Unsung Heroes (1981)

mijn stem
3,36 (7)
7 stemmen

Verenigde Staten
Rock
Label: Arista

  1. Cruise Control (3:37)
  2. Divided We Stand (5:00)
  3. I'll Just Pick (4:01)
  4. Day 444 (7:07)
  5. Rock and Roll Park (4:37)
  6. Attila the Hun (4:02)
  7. Kat Food (5:02)
  8. Go for Baroque (4:00)
totale tijdsduur: 37:26
zoeken in:
avatar van B.Robertson
3,5
De albums van Dixie Dregs, hier als The Dregs, begonnen op een gegeven moment wel wat op mekaar te lijken of werden dan wel volgens dezelfde formule uitgewerkt. Ook geen wonder daar gitarist Steve Morse alles schreef. Begint met een heropname in korte versie van Cruise Control; iets toegankelijker was deze rocker misschien een single-kandidaat, want commercieel floreerde het niet met de Dregs. I'll Just Pick als country-rocker en het rustige Day 444 in de traditie van Night Meets Light / Hereafter. Go for Baroque is dan weer het traditionele klassiek, hier lekker lang uitgewerkt. Wat er overblijft heeft zo zijn momenten of kan met al dat progressieve gepiel en gepriegel ook op de zenuwen werken. Komen (nog) geen vocalen aan te pas.

avatar van RonaldjK
3,5
De vijfde Dixie Dregs is wederom instrumentaal, vandaar de titel Unsung Heroes. Met een hoes die ik destijds enigszins luguber vond en ingekorte groepsnaam, al werd de groep werd door fans al liefdevol the Dregs genoemd.

De pittige opener Cruise Control stond in langere versie op Free Fall uit 1977 en bevat korte solo's van vier van de groepsleden, inclusief drummer Rod Morgenstein.
Fraai is het klassiek beïnvloede, dankzij de pianopartij aan Kansas herinnerende Divided We Stand: toetsenist Terry Lavitz kreeg meer ruimte dan op de voorganger, zijn debuut bij de groep. Hét hoogtepunt van Unsung Heroes.
Wie de voorgangers kent weet dat de groep ook country op hoog speltechnisch niveau niet schuwde. In dit geval een soort prog-boogiecountry in de vorm van I'll Just Pick; de scheurende gitaarsolo vanaf 2'52" is in die context verrassend. Op Day 444 ingetogen progrock, beginnend met een twaalfsnarige akoestische gitaar en later de nodige ruimte biedend voor violist Allan Sloan en de elektrische gitaar van Steve Morse.

Kant 2 begint stevig met Rock and Roll Park, waar Sloan en Morse hun kunnen etaleren en Attila the Hun is nog iets sneller, geknipt voor progrockliefhebbers. Met Kat Food wordt iets teruggeschroefd met onder meer een bassolo van Andy West en funktoetsen van Lavitz die bovendien zijn saxofoon vindt, waarna Go for Baroque op z'n Focus' of Ekseptions de muziek van J.S. Bach in progland brengt. Een akoestisch begin, daarna iets steviger maar nergens scheurende gitaar, geheel in Dregstraditie wat betreft het slotlied.

Zoals hierboven vermeld wordt de muziek van (Dixie) Dregs "volgens dezelfde formule uitgewerkt", toch heeft componist Morse betere ideeën dan op de voorganger, waar dat fenomeen voor het eerst opdook. Een 7.5 als schoolcijfer en ik vermoed dat de muzikanten onder ons daar zomaar een vol punt hoger voor zullen geven.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:33 uur

geplaatst: vandaag om 16:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.