The Cure - Pornography (1982)

Label: Fiction

1. One Hundred Years (6:40)
  2. A Short Term Effect (4:22)
  3. The Hanging Garden (4:33)
  4. Siamese Twins (5:29)
  5. The Figurehead (6:15)
  6. A Strange Day (5:04)
  7. Cold (4:26)
  8. Pornography (6:27)
  9. Break [Group Home Demo] * (2:11)
  10. Demise [Studio Demo] * (2:10)
  11. Temptation [Studio Demo] * (4:01)
  12. The Figurehead [Studio Demo] * (6:12)
  13. The Hanging Garden [Studio Demo] * (5:30)
  14. One Hundred Years [Studio Demo] * (7:01)
  15. Airlock: The Soundtrack * (13:07)
  16. Cold [Live] * (3:55)
  17. A Strange Day [Live] * (4:05)
  18. Pornography [Live] * (5:56)
  19. All Mine [Live] * (2:55)
  20. A Short Term Effect [Live] * (4:06)
  21. Siamese Twins [Live] * (6:03)
  22. Temptation Two [AKA LGTB) (RS Studio Demo] * (3:58)
avatar van titan
titan (crew)
The Cure op zijn somberst. 3*

avatar van Zachary Glass
Ik ben nog steeds gek op deze cd - wat een percussiefeest!

Spijtig dat er zo'n cliché-beeld opgehangen wordt van The Cure-fans. Ik denk dat ik zestien of zo was toen een oom me vroeg wat er mijn favoriete album van dat moment was - ik zei "Pornography".

Meteen was hij uiterst bezorgd omtrent mij en startte een conversatie over de nietigheid van het leven en hoe ik me daar moest tegen wapenen.

Lol

moviefreak#1
Fantastisch album, toch leuk dat je via zo'n site ineens weer wat albums uit de kast trekt en er achterkomt dat je al jaren je Robert Smith-kant hebt verwaarloosd

luisteraart
titan schreef:
The Cure op zijn somberst. 3*

Dan ken je Faith niet?

avatar van titan
titan (crew)
Die ken ik ook, is ook een behoorlijk sombere plaat.

luisteraart
het zijn allebei wel sombere platen, maar waar in Pornography nog wel vechtlust in zit, zit in Faith alleen maar wanhoop.

avatar van lebowski
The Cure is er eigenlijk alleen maar vrolijker op geworden, misschien moeten ze daar eens een cursus in geven. Pornography is een meeslepende plaat, met als hoogtepunt Siamese Twins.

avatar van starbright boy
lebowski schreef:
The Cure is er eigenlijk alleen maar vrolijker op geworden

De laatste twee albums gehoord? Weinig vrolijks aan hoor. The Cure is eerder een band met Wild Mood Swings (om een plaattitel van ze te citeren).

avatar van lebowski
Ja ik heb ze gehoord, tamelijk nietszeggend. Met als positieve uitzondering Labyrinth en Alt.end (hoewel het loopje van die laatste iets teveel overeenkomsten vertoont met In Your House). Nou ja, van jezelf jatten is geen diefstal zei mijn vader altijd.

avatar van Pelk
Best deprimerende plaat, inderdaad, en opgenomen onder zware invloed van LSD (iets waar de heren achteraf niet erg trots op waren). Wel trots mogen ze wat mij betreft zijn op A Strange Day, wat een topnummer (met die gitaar (is het een solo, is het een brug, nee het is een ontzettend geniaal stuk muziek) !!!

Pelk schreef:

...hoe kom je daarbij "Pelk"?
...was je ook in de studio?...of koffie gedronken met Robert in Blackpool?
...de drums zijn ienderdaad erg subtiel!...komt door "LOL' !
niet echt zo goede drumer ! maar de ritmus,"simplisity" geen onnodige drums shit solo`s of zo!
De texten zijn geweldig! 100 years,The Figurehead,Siamese Twins,Strange Days,Pornography zijn de basis van de New Dark Wave!!!
Wat mijn betreft !...unieke,originele,depri-zondag middag regenachtige dag met keihard Album Pornography AAN!
Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeerlijk !!!

avatar van lebowski
Een album dat ik aan het 'herontdekken' ben. Halve ster erbij, maar de absolute top is in zicht. Wat een genot om kei- en keihard A Strange Day te draaien, The Cure op zijn allerbest!!!

avatar van nuf
nuf
sombere, maar heeel mooie cd

avatar van nuf
nuf
ik verhoog de stem met 0.5*

na een paar keer luisteren word hij alleen maar beter

Samen met Faith is dit een heerlijk album om even lekker te somberen. Dan word je je weer even bewust dat je het zelf zo slecht nog niet hebt.
Een aanrader. Spaart weer een paar therapeutische sessies uit.

Goeie opvolger van "Faith".
Ook hier weer volop neerslachtige melodieën, maar bij The Cure werkt dat in het voordeel, het lijkt wel of het een beetje bij hun past. Ook dit Cure-album vind ik weer zeer geslaagd, met als favoriet toch wel 'The hanging garden'.

avatar van IMPULS
Held schreef:
Spaart weer een paar therapeutische sessies uit.

100% waar ! Zo voel ik dat zelf nou ook. Al moet je de plaat ook weer niet teveel opzetten. Kan snel irriteren.

Maar goed, hoe vaak wil een mens nou somberen op een dag. Met speciale aandacht voor A Short Term Effect en Pornography (onverdraagzaam goed!) geef ik deze plaat een 4.

A Strange Day is het allerbeste dat the Cure gemaakt heeft. En dat op een plaat die verder helemaal tot een der besten van de vorige eeuw behoort.

Amen!

avatar van Premonition
nefast schreef:

Dat vind ik van The Figurehead. Live helemaal genietbaar.
Pornography staat in mijn top 10. Er is geen beklemmender plaat gemaakt, ook niet door Joy Division, hoewel Closer dichtbij komt.

avatar van VanDeGriend
Ik zou het precies om willen draaien. Inderdaad een beklemmende plaat.Destijds voor mij wel een schokje omdat t nogal afwijkt van zijn twee imo geweldige(r) voorgangers, althans zo vond ik toen. Daardoor in mn jeugd net wat minder gedraaid dan 17 seconds en Faith en pas later echt gaan waarderen. Vind het wel eenvormiger dan Closer, derhalve wint die t wat mij betreft ruim. Desondanks 4,5*

Overigens heeft The Cure na deze cd toch wel een aantal treurige, erg opportunistische, releases op zijn naam weten te brengen. Jammer, het oevre had zoveel rijker kunnen zijn nog. Alleen Desintegration, Bloodflowers en het recente The Cure vind ik nog echt ok.

avatar van Premonition
Dat laatste zijn we met elkaar eens! The Top had zijn momenten en Concert (heb ik nog op cassette. Is deze op cd verschenen?) was zeker te genieten.
Na het zware Pornography was het lichtvoetige Japanese Whispers ook eigenlijk best aardig toch?

avatar van VanDeGriend
Concert is op CD verschenen.

Als Japanese Whispers van een andere band was geweest had ik t wel aardig gevonden. Cure zet ik op voor een stevig potje melancholie en dan heb ik liever geen vrolijke deuntjes Dat is dan wat je verwacht en als t dan zo iets is als JW, dan valt dat tegen, voor mij dan althans.

avatar van Castle
Mega album!!
1 van de beste Cure platen ooit (samen met Faith, 17 seconds, Disintegration).
Vooral a Strange Day, en Pornography zijn steengoed, maar de rest zijn ook cure-toppers!!

avatar van Castle
Volgens mij was Concert al in 1988 al op cd?? Misschien nu een remake in iets betere geluidskwali??

The Top is Wailing wall en the top mijn favoriet.

avatar van orbit
Pornography is een onvervalst meesterwerk! Closer komt niet eens "close"

Dit is een trip into darkness van a tot z.. halverwege de plaat uitzetten werkt niet Je moet deze gifbeker tot aan de bodem leegdrinken! Maar dan krijg je als het goed is ook ladingen kippenvel voor terug, zoniet, kun je maar beter in een ander genre muziek duiken. Dan is dit kennlijk niets voor je.

Hoogtepunten (alhoewel de hele plaat één groot hoogtepunt.. of dieptepunt ) zijn: hundred years, a strange day en het titelnummer.. chilling stuff! Nooit meer geëvenaard

paranoidandroid
Man, Ian Curtis draaide dit album op feestjes (als hij nog geleefd zou hebben )
Strange Day is inderdaad wel van een uitzonderlijke kwaliteit, vond het dan ook prachtig dat ze die speelden op 'Werchter twee jaar geleden.

paranoidandroid schreef:
Ian Curtis draaide dit album op feestjes

baas boven baas inderdaad

Verder wel eens dat Pornography een prachtplaat is hoor

avatar van orbit
Nouja, eerder heilige huisjes en heiliger huisjes, wat kwaliteit van de songs betreft ben ik het er niet mee eens dat closer beter is..
En als Smith zichzelf had verhangen stond the cure ook opeens in de top10 van iedere muzieklijst

Maargoed, beide goede bands hoor. Ik ga geen moeite doen om hierover een vete te ontketenen

avatar van PUbu
Inderdaad een erg sombere plaat uit een sombere periode van hun, ik ben toendertijd naar hun concert in Vredenburg geweest, toen kwam deze plaat net uit. Dat concert was erg eenvoudig en somber maar erg mooi. Ik kan me niet veel van herinneren wel dat ze boven het podium wat platen hadden hangen of zoiets, met een eenvoudige lichtshow erbij. Hun eerste nummer begon al voordat ze opkwamen, de muziek was een soort ritmebox, later zag je dan de toetsenist etc. Dit was mijn 1e popconcert daarom weet ik er vaag nog iets van, verder stond ik tussen allerlei lui in met ontplofte zwarte kapsel waar bij wijze van spreken spinnen eruit kwamen.

Deze plaat heb ik tijden niet meer gedraait, maar de cd's van hun zijn nog erg duur, die R Smith schijnt goed geboerd te hebben trouwens.