Heerlijk toch, friek, als zo'n stem alle kanten op vliegt?

Luisterde ik een jaar of zes, zeven terug nog obscure goregrind voor de dagelijkse dosis scherpe randjes, tegenwoordig kan ik het wel stellen met Joni Mitchell (nu ja, da's ook niet helemaal waar, maar oké). Niks geen opsmuk, vaarwel gladde productie. Niet dat Blue nu een schoolvoorbeeld is van een plaat die zich onvast en struikelend doch zelfverzekerd en standvastig door haar speeltijd heen werkt, maar het is wel degelijk een plaat die hier en daar schoonheid uit haar 'gebreken' weet te halen.
Blue is wat mij betreft nog steeds Joni's beste. Waar op eerdere platen de songs nog niet helemaal wisten te overtuigen, en latere platen soms wat té loungy/jazzy (geef het beestje maar een naam; gladjes in ieder geval) wilden worden, is Blue precies de plaat die dapper op het randje balanceert en daardoor des te meer waardering weet te vergaren. Joni legt haar ziel bloot, zonder reserves, fluistert me haar diepste geheimen in m'n oor: 't is een soort intimiteit die je misschien niet van iedereen zou trekken, maar Joni doet het met gepaste eerlijkheid zonder te vervallen in banaliteiten.
Blue staat niet alleen bomvol knappe songs (en dan ook enkel knappe songs; het album piekt de volle 35 minuten), Joni's boeiende stem en haar vaak sobere (qua instrumentatie) maar wel degelijk erg levendige arrangementen maken de plaat 'af'. Dit heeft Blue (en een rits andere platen van mevrouw) ook voor op veel 'vergelijkbare' platen uit dezelfde periode, althans, wat mij betreft. Het is een kwaliteit die ik ook terughoor in bijvoorbeeld Iron & Wine; Sam Beam's prachtige arrangementen tillen de muziek vaak naar een (nog) hoger niveau. Dat men Blue dan ook saai kan vinden vind ik lastig te begrijpen; zelden hoorde ik zulke goeie songs in zulke knappe uitvoeringen.
In de luttele maanden dat ik Blue nu ken heeft het album al een vaste plaats in m'n top 10 weten te veroveren (op de 10de plaats, dat wel) - platen komen en gaan, maar Blue blijft staan waar ze staat. Blue is eerlijk, maar tegelijkertijd erg bescheiden. Tevreden met haar plaats in de marge - Blue heeft geen luisteraar nodig. Integendeel: eens komt de dag dat je Blue ontdekt en denkt, goh, deze plaat had ík hard nodig.