Rush - Moving Pictures (1981)

Canada
Label: Mercury

1. Tom Sawyer (4:33)
  2. Red Barchetta (6:09)
  3. YYZ (4:24)
  4. Limelight (4:19)
  5. The Camera Eye (10:58)
  6. Witch Hunt (Part III of "Fear") (4:44)
  7. Vital Signs (4:46)
  8. 2112 - Overture [Live in YYZ 1981] * (4:25)
  9. 2112 - The Temples of Syrinx [Live in YYZ 1981] * (2:16)
  10. Freewill [Live in YYZ 1981] * (5:51)
  11. Limelight [Live in YYZ 1981] * (4:46)
  12. Cygnus X-1 Book II: Hemispheres - Prelude [Live in YYZ 1981] * (4:22)
  13. Beneath, Between & Behind [Live in YYZ 1981] * (2:52)
  14. The Camera Eye [Live in YYZ 1981] * (11:01)
  15. YYZ [Live in YYZ 1981] * (7:55)
  16. Broon's Bane [Live in YYZ 1981] * (0:49)
  17. The Trees [Live in YYZ 1981] * (4:19)
  18. Xanadu [Live in YYZ 1981] * (12:49)
  19. The Spirit of Radio [Live in YYZ 1981] * (5:24)
  20. Red Barchetta [Live in YYZ 1981] * (6:55)
  21. Closer to the Heart [Live in YYZ 1981] * (3:42)
  22. Tom Sawyer [Live in YYZ 1981] * (4:58)
  23. Vital Signs [Live in YYZ 1981] * (5:22)
  24. Natural Science [Live in YYZ 1981] * (8:28)
  25. Working Man / Cygnus X-1 Book II: Hemispheres - Armageddon: The Battle of Heart and Mind / By-Tor & the Snow Dog / In the End / In the Mood / / 2112 – Grand Finale * (12:33)
  26. La Villa Strangiato [Live in YYZ 1981] * (10:09)
avatar van stratocaster
orbit schreef:
dus eindpunt lijkt me niet

Ehmmm..... ik word hier wel heel erg kort door de bocht geciteerd; ik zal de laatste zijn op deze site die mensen aanspoort om niet méér Rush te gaan luisteren. Ik dacht dat ik dit in andere bewoordingen had duidelijk gemaakt.

Van alle vele hoogtepunten uit het oevre van Rush is Moving Pictures het allerhoogste punt, that's all. (Met Signals inderdaad als sterke runner-up).

Sgt. Revolver schreef:

Een derde nummer dat ik graag zou willen noemen, is "Witch Hunt". Het nummer als geheel is gewoon goed, maar het (dreigende) intro is werkelijk geweldig.

Het is fijn om te lezen, dat ik niet de enige ben. De slotregels mogen er trouwens ook wezen.
Zorg je, dat je ook Hemispheres in huis haalt?

avatar van blunnie
Prima plaat van Rush.Hield toen deze uitkwam niet zo van "hardrock"".Maar dit is toch een hele andere categorie muziek.Fijn uitgewerkte nummers,knallende drums en pompende baspartijen.Bij de muziek van Rush past de stem van Geddy Lee juist wonderwel goed.Dit is zeer spannende muziek waarbij de leden van de band een hele goede instrument beheersing hebben.Dit is mijns inziens hun beste.Ik kies voor YYZ als beste track.Hoop dat ze mij morgen in Ahoy weten te boeien,denk het wel.Ik hoop op een avondje zoals te zien op Rush in Rio.Ik geef 4.5 ster

avatar van ricardo
het schip met geld kwam langs,gelijk deze ook maar even gekocht,yyz is natuurlijk een super gespeeld instrumentaal stuk,en tom sawyer is ook super,vooral die intro,hoe komen sommigen er toch bij dat de zanger geen goede stem zou hebben ,volgens mij zingt hij loepzuiver en die drummer is ook super het klinkt soms net of hij met een hamer op het drumstel slaat zo hard komt het binnen,ik vind dit stukken beter dan rush in rio ,daar valt de muziek wat in het niet omdat het publiek er wat te nadrukkelijk aanwezig op is,ik dacht dat pink floyd als progband altijd onaantastbaar was maar rush legt ze het vuur aan de schenen op deze cd

avatar van ricardo
deze vandaag in de auto gedraait naar het werk toe,wat is het nummer yyz toch een grandioos instrumentaal nummer vooral het geluid van af en toe kapot brekend glas is erg origineel en vooral ook het knetterharde spetterende drumspel. op de terug weg naar huis wel 3 keer gerepait verder is tom sawyer het 2 de nummer op dit album en the camera eye is ook super en nog een andere uitschieter vind ik het nummer vital signs,maar over de hele linie vind ik het album counterparts nog beter dan deze alleen als het op losse nummers aankomt vind ik de 4 beste van deze allemaal wel beter dan het beste nummer van counterparts alleen counterparts vind ik van begin tot eind wel als compleet album zonder zwakke nummers beter dus,vooralsnog blijf ik bij mijn score van 4.5*

avatar van ricardo
Superalbum kan niet anders dan 5* geven nu .En gelijk mijn top 10 maar even gewijzigd natuurlijk

avatar van Arno
Deze middag hoorde ik YYZ op Radio 21, een van de beste radiozenders die ik ken. Na het nummer vertelden ze dat de belletjes aan het begin van YYZ de Morsecode Y-Y-Z vormen. Weer iets bijgeleerd vandaag En deze Moving Pictures blijft natuurlijk mooi 5/5.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Na de briljante uitvoering van het nummer in de Ahoy en na deze plaat weer eens in zijn geheel beluisterd te hebben, kan ik niet anders concluderen dan dat Witch Hunt een van mijn twee vinkjes verdient. Sorry Tom Sawyer...

avatar van ricardo
En het nummer YYZ verdient natuurlijk toch ook 1 van de 2 vinkjes,of niet?

avatar van ricardo
Vandaag Signals en Power Windows meerdere malen beluisterd,maar wat dank ik god op mijn blote knietjes dat ik deze in mijn bezit heb,ik vind dit album echt vele malen beter dan Signals en Power Windows ,eigenlijk vind ik dat Rush pas bij het album Counterparts weer op hun oude niveau teruggekeerd zijn en er weer vol energie er tegenaan gegaan zijn toen.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
ricardo schreef:
En het nummer YYZ verdient natuurlijk toch ook 1 van de 2 vinkjes,of niet?

Red Barchetta had en heeft de andere... maar het Ahoy-argument zou voor YYZ ook zeker niet gek zijn.

Ach wat, ze zijn alle zeven top.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Moving Pictures is voor mij de beste Rush plaat, hoewel Farewell to Kings & Hemispheres ook niet te versmaden zijn, Tom Sawyer & Limelight zijn grandioze singles, ik had met deze nummers wel een ( commerciele ) doorbraak verwacht van de heren.
Ik herinner me nog een pauze op TV tussen twee VARA programma"s in waarin ze de clipjes van deze 2 nummers lieten zien.
Blijft een toffe band.

avatar van ricardo
Vandaag gedraait dit album,maar wat zit het nummer yyz toch ingenieus in elkaar.Ik vind dat toch echt het ''beste'' nummer van Rush ooit geloof ik,ze hebben veel ''goede'' nummers gemaakt maar yyz vind ik toch echt het ''beste'' geloof ik.

avatar van ricardo
Dit album vind ik toch echt een van de beste ontdekkingen van het afgelopen jaar voor mij.Hier staat echt geen een slecht nummer op en is echt van begin tot eind een super album.

avatar van ricardo
Ik heb deze toch maar weer in mijn pers mu.me top 10 gezet.Muzikale perfectie bestaat eigenlijk niet,maar als er 1 album is waar dat op mij van toepassing is,dan is het dit album wel.Helaas How The West Was Won.

beaster1256

avatar van horned_reaper
beaster1256 schreef:
goeie plaat van dit trio, alleen de zang werkt soms op mijn zenuwen

Iets waar je als beginnend Rush luisteraar erg aan moet wennen.
Nu ben ik verliefd op Geddy zijn stem O+

beaster1256 schreef:
goeie plaat van dit trio, alleen de zang werkt soms op mijn zenuwen

Je moet er inderdaad aan wennen, maar geef toe dat hij wel een uniek stemgeluid heeft: je houdt ervan of niet. Een album met onsterfelijke nummers: Tom Sawyer, Red Barchetta, YYZ (voor mij nog altijd het beste instrumentale nummer ooit). The Camera Eye was het laatste "lange" nummer dat ze gemaakt hebben.

avatar van kokkie
De eerste lange E bij Tom Sawyer... wowwwww

En dan nog al die topnummers van een topband. Net ff anders dan al hun andere werk, maar juistdat maakt deze plaat mijns inziens de beste.

Hard in je autoradio en dan meedrummen.

avatar van freitzen
In hoeverre vervormt men de stem van de zanger eigenlijk? Heeft iemand een idee?

Volgens mijn moeder vervormen ze de stem continu, iets wat ik maar moeilijk kan geloven...

avatar van ricardo
Maakt geen ruk uit toch, de zangstem is wel erg zuiver en hoort nou eenmaal bij Rush. Ik vind dit 1 van de allerbeste muziekalbums ooit uit de muziek geschiedenis. Luister maar eens naar het nummer yyz dat nummer alleen al rechtvaardigd de aankoop van dit album al, en hoort bij iedere serieuze muziekliefhebber in de platenkast te staan.

Sstttt
ricardo schreef:
Muzikale perfectie bestaat eigenlijk niet,maar als er 1 album is waar dat op mij van toepassing is,dan is het dit album wel. Helaas How The West Was Won.
Rush heeft "How The West Was Won" van de troon gestoten?? Het wordt hoog tijd dat ik kennis ga maken met Rush. Zal ik dan maar beginnen met, volgens Ricardo, het beste album van Rush??

avatar van freitzen
ricardo schreef:

Zeker maakt dat uit: mijn moeder heeft ooit van iemand begrepen dat zijn stemgeluid niet natuurlijk is, en als ze begrijpt dat dit wél natuurlijk is, kan ze écht meer van de muziek genieten, hoewel ze waarschijnlijk zal beweren van niet

ricardo schreef:

Inderdaad, VanLeest was zo aardig deze voor vijf euro af te prijzen, zodat mijn moeder mij nog een extra cadeau kon geven naar aanleiding van mijn geslaagd zijn.
En ja, dat instrumentale YYZ vind ze ook erg mooi...

avatar van horned_reaper
freitzen schreef:

En ja, dat instrumentale YYZ vind ze ook erg mooi...

Ik heb Geddy Lee in levende persoon mogen spreken, en heb al verschillende concerten bijgewoond.
En ik kan je vertellen dat zijn stem echt niet is vervormd, hij heeft gewoon een hele apparte stem.
And I Love It O+

Sstttt schreef:
Laat ik het zo zeggen dat die 2 albums elkaar op de hielen zitten. Ik vind How The West Was Won de aller aller beste live plaat ever, en deze studioplaat de aller aller beste ever. Eigenlijk heb ik 2 nummer 1 platen dus, 1 live en 1 studio. Je krijgt echt zeker weten geen spijt van de aanschaf van dit superieure stukje muziek uit de muziekgeschiedenis vind ik.

Sir Spamalot (crew)
Gisteren nog eens afgespeeld en dit album blijft mij bekoren: nog altijd zo fris klinkend als 27 jaar geleden. Inderdaad, dit album is al 27 jaar oud. YYZ is het ultieme instrumentale nummer.

avatar van aerogp1
Hoewel ik niet zoveel met de muziek uit de 80s heb, vind ik dit zeer goed te pruimen! Het is even wennen aan de zang, maar dat mag de pret niet drukken. YYZ is kippevel, meteen de eerste luisterbeurt pakte het me al vast.
De rest van de nummers is ook sterk, behalve Wicht Hunt. Dat nummer klinkt nogal gewoontjes. Textueel vind ik de meeste nummers intrigerend, met leuke spelingen en spinsels.
Mogelijk ga ik in de toekomst nog eens een ander album van deze Canadians luisteren

avatar van TEQUILA SUNRISE
aerogp1 schreef:

Tip:
Ik zou Farewell To Kings & Hemispheres proberen als ik jou was.

aerogp1 schreef:

Niet twijfelen maar doorgaan: deze muzikanten zijn te goed! (sorry voor het uitroepteken)

bikkel
Zonder twijfel de meest smaakvolle Rushplaat.
Het trio heeft een prima vorm gevonden in het maken van sterke melodieuze rock, die weer razend knap inelkaar steekt.
Nooit te hoogdravend, want nummers als Tom Saywer
en Red Barchetta klinken compact en duidelijk.
De riffs zijn formidabel en drummer Peart zorgt met functionele fills dat de spanning gewaarborgt blijft.
XYZ is typisch weer zo'n razand knappe instrumentaal verzinsel.
Het nummer is fusion,symfo,hardrock in een paar minuten.Een ongelofelijk knap staaltje van musiceren.
Ander hoogtepunt is The Camera Eye,een nummer met een geweldige opbouw en technisch weer uitmuntend vertolkt.
Het album sluit weer af met wat compactere stukken,waar Rush lichtelijk stoeit met electronica.Pakt heel aardig uit.
Zeer constant album van het trio en ondertussen legendarisch geworden.