Rush - Moving Pictures (1981)

Canada
Label: Mercury

1. Tom Sawyer (4:33)
  2. Red Barchetta (6:09)
  3. YYZ (4:24)
  4. Limelight (4:19)
  5. The Camera Eye (10:58)
  6. Witch Hunt (Part III of "Fear") (4:44)
  7. Vital Signs (4:46)
  8. 2112 - Overture [Live in YYZ 1981] * (4:25)
  9. 2112 - The Temples of Syrinx [Live in YYZ 1981] * (2:16)
  10. Freewill [Live in YYZ 1981] * (5:51)
  11. Limelight [Live in YYZ 1981] * (4:46)
  12. Cygnus X-1 Book II: Hemispheres - Prelude [Live in YYZ 1981] * (4:22)
  13. Beneath, Between & Behind [Live in YYZ 1981] * (2:52)
  14. The Camera Eye [Live in YYZ 1981] * (11:01)
  15. YYZ [Live in YYZ 1981] * (7:55)
  16. Broon's Bane [Live in YYZ 1981] * (0:49)
  17. The Trees [Live in YYZ 1981] * (4:19)
  18. Xanadu [Live in YYZ 1981] * (12:49)
  19. The Spirit of Radio [Live in YYZ 1981] * (5:24)
  20. Red Barchetta [Live in YYZ 1981] * (6:55)
  21. Closer to the Heart [Live in YYZ 1981] * (3:42)
  22. Tom Sawyer [Live in YYZ 1981] * (4:58)
  23. Vital Signs [Live in YYZ 1981] * (5:22)
  24. Natural Science [Live in YYZ 1981] * (8:28)
  25. Working Man / Cygnus X-1 Book II: Hemispheres - Armageddon: The Battle of Heart and Mind / By-Tor & the Snow Dog / In the End / In the Mood / / 2112 – Grand Finale * (12:33)
  26. La Villa Strangiato [Live in YYZ 1981] * (10:09)
avatar van The_CrY
Moving Pictures is een klassieker. De opener 'Tom Sawyer' is zo'n nummer dat elke prog rocker wel kent, en terecht. Ook het instrumentaaltje 'YYZ' blijft na jaren nog steeds genieten. Toch pakt de tweede helft me altijd net wat minder. Wat meer doorsnee Rush, als je het mij vraagt. De toevoeging van synths zorgt op de hierop volgende platen voor wat meer variatie, naar mijn idee.

avatar van ricardo
Wat een geweldig album is dit toch, hoogtepunt op hoogtepunt volgt. Voor mij moeiteloos en met afstand mijn favoriete Rush album. Eigenlijk best vreemd dat ik hem eigenlijk niet meer in mijn top 10 heb staan waar hij eigenlijk wel thuishoort. Maar dat is tegelijk ook het probleem, er zijn wel rond de 50/60 albums die ik graag in mijn top 10 zou willen zetten.

avatar van dumb_helicopter
Instrumentaal bij vlagen sterk. Durven op die manier soms ook eens uit de bocht te gaan. Geven anderzijds ook het gevoel dat te weinig te doen en zo op safe te spelen. De vocalen trekken me te weinig de aandacht en komen soms wat benepen over. Hier had meer ingezeten, maar het blijft vooralsnog te weinig hangen.

nou dan ben ik zeer benieuwd naar jouw mening over de andere RUSH albums zoals 2112, a farewell to kings en hemispheres.

avatar van ricardo
Dit vind ik 1 van de allerbeste albums allertijden van wat voor band dan ook!

avatar van nico1616
Mijn kennismaking met Rush. Het etiket 'progrock' heeft me steeds weggehouden van deze band, onterecht blijkt nu. Dit is veel toegankelijker dan verwacht, en bijzonder verslavend. Limelight is mijn absolute favoriet met die fantastische tekst en melancholische gitaarsolo. De rest van het album doet er nauwelijks voor onder, The Camera Eye heeft een geweldige opbouw, Tom Sawyer is terecht een van hun meest geliefde songs en de twee laatste nummers zorgen voor een origineel einde, waarbij synthesizers nadrukkelijker aanwezig zijn en we meer richting New Wave gaan.
Ik ben nu wel benieuwd naar meer van Rush

avatar van Leptop
Welnu, juist die albums zijn imo heel progrockerig. Dan zou ik eerder voor Signals, Power Windows of Grace under Pressure gaan.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Ja, het leek mij ook dat met nico1616's motivatie de logische weg van hieraf eerder vooruit dan achteruit in de tijd gaat.

avatar van vigil

Ik ben nu wel benieuwd naar meer van Rush

Nou hup hup hup naar Signals

Casartelli schreef:

Ik ga naar Permanent Waves en dan naar Signals, dus vooruit en achteruit
De Apple digital master op iTunes van Moving Pictures klinkt fantastisch en Permanent Waves is op dezelfde manier geremastered, die wil ik allereerst horen.

begin eens bij 2112 en A farewell to Kings en Hemispheres

Snap de opmerking wel, deze albums zijn voor mij, incluis Permanent Waves, het ❤️ van de band, zie onze discussie bij PW. Maar het toch ook lang niet misselijke kwartet hierna is minder proggerig dus wat beter te verteren nico 1616.

avatar van nico1616
Ik vind het wel leuk, zo een potentieel nog om te ontdekken

Eerlijk gezegd dacht ik dat Rush een behoorlijk foute groep was. Dat komt door de film Adventureland met Jesse Eisenberg, een lichtvoetige film met een geweldige soundtrack met hippe muziek van Lou Reed, Crowded House, Hüsker Du... De nerd in de film zingt op een bepaald moment met kopstem een nummer van Rush en imiteert een drumsolo om indruk te maken op een meid, maar faalt grandioos. De suggestie is daar duidelijk dat die muziek in 1988, het jaar waarin de film speelt, niet meer kan.

Edit: blijkbaar is het een imitatie van Limelight.

Als ik nu het aantal websites zie die over de muziek van Rush gaan, dan denk ik dat het tij ondertussen gekeerd is.

avatar van vanwijk
Moving Pictures was 12 februari exact 40 jaar oud en is een geweldig album. De doorbraak naar een groter publiek en tot op de dag van vandaag een album dat, samen met de voorafgaande vier albums zo niet dagelijks toch wel maandelijks in mijn speler is te vinden.
Volumeknopje lekker naar recht en off you go....

avatar van Stalin

Ik ga naar Permanent Waves en dan naar Signals, dus vooruit en achteruit

Permanent Waves is ook een toppertje, daar ga je zeker plezier aan beleven. Uitgekomen aan het begin van een nieuw decennium, januari 1980 en de mannen nemen op dit album min of meer afscheid van hun prog rock label.

Signals is voor mij persoonlijk de laatste echt goede plaat van Rush in de jaren 80.
Grace Under Pressure heeft ook nog best goede songs, daar niet van.
Maar die typische blikken en elektronische jaren 80 sound neemt mij daar teveel de overhand.
Op Signals is dit mijn inziens nog genoeg in balans om niet storend te zijn.
Met name Subdivisions is voor altijd geniaal

avatar van vielip
Alles van Rush is gaaf! Het één alleen net iets meer dan het ander. Maar dat is puur afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Slechte platen hebben de mannen simpelweg niet gemaakt. Vind ik. Ik ben na jaren zelfs fan geworden van Vapor trails. Wel in de remixed en remastered versie maar toch

vielip schreef:

Hier sluit ik me volledig bij aan! Een discografie om U tegen te zeggen. Moet erbij vertellen dat ik allen het laatste album “lastig” vind .
Terug naar dit album, weergaloos goed, voor mij, samen met Hemisperes, A Farewell to Kings en Permanent Waves het ❤️ van de band.
Tom Sawyer klinkt 40 jaar later nog altijd even fris en scherp en Red Barchetta en Limelight kunnen zo in iedere lijst van classic rock.
Ikzelf ga voor The Camera Eye en Witch Hunt. Het eerste is een prachtige epic waarin een van Lifeson’s mooiste solo’s verborgen zit.
De spanningsopbouw van Witch Hunt, het dreigende, sinistere geluid en tekst zijn tot op de dag van vandaag relevant.
Again, volumeknop naar rechts en off we go..

avatar van Tony
vielip schreef:
Alles van Rush is gaaf! Ik ben na jaren zelfs fan geworden van Vapor trails. Wel in de remixed en remastered versie maar toch

Fanboy alert!

avatar van Kronos
Tony schreef:
Fanboy alert!

Beetje knippen en klaar:
vielip schreef:
Alles van Rush is gaaf! [...] Maar dat is puur afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

avatar van vielip
Je kan zo hoofdredacteur worden

begin eens bij 2112 en A farewell to Kings en Hemispheres
Dat kan niet meer, want nico1616 is al begonnen met deze Moving Pictures!

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
nico1616 schreef:

Edit: blijkbaar is het een imitatie van Limelight.

Een beetje nerdmuziek was en is het allicht wel. Maar daar zal iedereen die hier met 4,5* en 5,0* strooit dan kennelijk wel mee in het reine gekomen zijn

avatar van vielip
Maar wees eerlijk; stiekem zijn de nerds toch het leukst?!

avatar van ProGNerD
vielip schreef:
Maar wees eerlijk; stiekem zijn de nerds toch het leukst?!

ricardo schreef:
Dat kan niet meer, want nico1616 is al begonnen met deze Moving Pictures!

dan mist hij RUSH's beste nummers: "La villa Strangiato" en wat te denken van "Cygnus X1"en "XANADU"

Neal Peart schreef:

Hahaha, dan mist hij dus JOUW favoriete nummers! Wat de 'beste' nummers zijn van Rush dat mag iedereen persoonlijk voor zichzelf gaan uitmaken

Ja ook ik omkom er niet aan. .... de voorbije dagen dit album geregeld zien passeren. Dus ik zet hem nogmaals op. Blijft steengoed. Het was mijn eerste album van Rush. Ondertussen al zo'n 15 albums aangeschaft. Zoals eerder vermeld levert deze band bijna altijd een hoog niveau aan hun platen. Maar deze staat niet voor niets in mijn top 10 !

avatar van ricardo
Bij Rush is het gewoon onbegonnen werk om te kunnen zeggen wat hun 'beste' nummers zijn, want dat hangt vooral van je eigen gemoedstoestand af waar je op dat moment net zin in hebt. Ik beluister de Rush albums al jaren, en dit was ook mijn eerste album van hun, en nog steeds mijn favoriet, maar met name Signals, Power Windows, Grace Under Preassure en hun laatste Clockwork Angels vind ik er kwalitatief nauwelijks voor onderdoen. De albums van voor deze vind ik ook prima, maar zet ik inmiddels toch wel minder op dan de albums die hierna kwamen. A Farewell to Kings en 2112 speel ik soms nog weleens af, maar Permanent Waves en Hemispheres boeien mij al een stuk minder. Wat ik ook nog een leuk album vind is Counterparts uit 1993, klinkt lekker fris en gedreven, en is ook zeker een aanrader

ricardo schreef:

Mooi hoe dit kan verschillen!
Permanent Waves en Hemispheres zijn voor mij juist twee van hun sterkste platen (Met AFTK en MP) en ik heb weer iets minder met Counterparts, Presto en Test For Echo maar dat zijn nog altijd albums waar menig bandje zijn vingers bij af zou likken.
Hieruit blijkt maar hoe “breed” Rush is. Conclusie moet m.i. zijn dat er niet een slecht album in de discografie te vinden is, een continue “hoge lat”, zowel muzikaal en tekstueel.

avatar van ProGNerD
Via de Prog Ladder 2021 waarin Red Sector A voorbij kwam ben ik enthousiast geraakt om me verder te verdiepen in Rush; ben dit weekend gestart met dit album en dat beviel goed; nog genoeg moois te ontdekken...