The National - The Virginia EP (2008)

Label: Beggars Banquet

1. You've Done It Again, Virginia (3:09)
  2. Santa Clara (4:05)
  3. Blank Slate (3:15)
  4. Tall Saint [Demo] (3:44)
  5. Without Permission (3:37)
  6. Forever After Days [Demo] (3:01)
  7. Rest of Years [Demo] (3:40)
  8. Slow Show [Demo] (3:28)
  9. Lucky You [Daytrotter Session] (3:55)
  10. Mansion on the Hill [Live] (4:38)
  11. Fake Empire [Live] (3:41)
  12. About Today [Live] (8:26)
avatar van coldwarkids
Dit is echt mooie muziek, ik heb 2 albums van The National (Boxer, Sad Songs For Dirty Lovers) en ik ben er ook naartoe geweest op 28 november 2007, echt mooi

avatar van Freggel
Ondanks dat ik al deze nummers al heb, kijk ik hier wel enorm naar uit.
Mooi aanvulling voor in de collectie! Hier zit overigens ook een DVD bij met een film cq documentaire over de band! (gemaakt door Vincent Moon, ook bekend van blogotheque.net)..

Erg Nice! Ik wacht nog even met stemmen tot dat ik 'm over een paar dagen binnen heb!

avatar van thetinderstick
Ik kreeg em vandaag binnen. Kende nog geen enkel nummer en er zitten weer een paar pareltjes bij. 'You've Done it Again, Virginia', 'Blank State' en 'Mansion On The Hill' springen er bij eerste beluistering uit. Ik wacht nog even met stemmen

avatar van Hiawatta
Wat een mooie liedjes maakt The National toch! Deze EP ook weer, Blank State, You've done it Again...eigenlijk alles. Ben zeer benieuwd naar ze live op Lowlands. Ga uit van kippenvel, gezien ik dat nu bij het beluisteren van de nummers al krijg...

Laatste twee live nummers opgenomen vorig jaar in AB Brussel!!

flebbie
Dit fraaie tussendoortje van The National was bijna helemaal langs me heen gegaan. Gelukkig was een van bovenstaande MuMe gebruikers wat beter geinformeerd en wist mij te vertellen dat er een nieuw product van deze imponerende band in de winkels lag. Hetgeen erin resulteerde dat ik weer eens ouderwets (ik koop vrijwel nooit meer cd's) in een uitgelaten doch beheerst draf richting Plato vertrok.

Inmiddels zijn we een week verder en heeft The Virginia EP een vast plekje in mijn cd-speler veroverd. Het schijfje gaat van start met een paar prachtige b-kantjes, waarvan het droeve You've Done It Again, Virginia (met Sufjan Stevens), het desolate Santa Clara en het broeierige Without Permission echt een paar verloren pareltjes zijn. Vervolgens worden we getrakteerd op een paar demo's die vooral interessant zijn omdat je bijv. kunt horen hoe een song als Slow Show zich heeft ontwikkeld. Het schijfje eindigt met een paar overtuigende livetracks zoals Mansion On The Hill (dat het hier eigenlijk een Bruce Springsteen cover betreft vergeten we voor het luistergenot maar even), die er voor zorgen dat ik alleen maar meer zin krijg in Lowlands.

Het hoge niveau van Boxer wordt misschien niet overal gehaald. Maargoed het is ook niet helemaal eerlijk deze verzameling opgewarmde kliekjes met dit meesterwerkje te vergelijken. The National op halve kracht is immers nog altijd 10 keer beter dan menig ander bandje uit 2008.

avatar van thetinderstick
Bijzonder geslaagd tussendoortje dit. Ik zal de bijbehorende DVD even buiten beschouwing laten, want die is me toch wel zwaar tegengevallen; erg saai. Maar op Musicmeter gaat het toch om de muziek is die is dik in orde. De eerste 4 nummers zijn min of meer van hetzelfde niveau als 'Boxer'. 'Santa Clara' , 'Blank State' en 'Tall Saint' (mooie titels ook) zijn dan ook mn favorieten van deze EP. Een paar mindere nummers ('Without Permission', de demo's 'Rest Of Years' en 'Slow Show (de latere versie is echt veel beter)) en dan volgen er nog een aantal hoogtepunten: de liveversies van 'Lucky You', 'Mansion On The Hill', 'Fake Empire' en de prachtige meeslepende afsluiter 'About Today'.

avatar van De Daniël
Luister deze EP nu. Het klinkt weer allemaal lekker goed. The National is gewoon mijn ding, toffe nummers. Rustig en soms bikkelhard, dat is wat ik wil.
Mijn oordeel over deze EP komt snel.

avatar van De Daniël
Wat een prachtige nummers staan hier toch weer op, en zelfs de zo overbekende nummers in een soort remix zijn nog beter dan de originele versies. Erg goed dit.

avatar van UndahCovah
Helaas, deze EP staat vol met nummers die gelukkig niet op Boxer zijn gekomen. Ik vind ze wat langdradig en saai, daarnaast is de kwalitiet nu ook niet je van het. Ik ben o.a. blij dat de demo van Slow Show niet het definitieve nummer is geworden.

Toch is You've Done It Again, Virginia een heel mooi nummer, 2.5*

avatar van KampF
About Today hadden ze wel op Boxer mogen zetten, ter vervanging van Start a War =)

Start a War is een vreselijk goed nummer, en About Today stond trouwens al op de Cherry Tree EP.

avatar van De Daniël
Ik verhoog mijn stem. Heb deze EP veel op vakantie in Engeland geluisterd wanneer ik aan het wandelen was door het Lake District, en wat is hij dan prachtig zeg. Het album komt dan helemaal tot zijn recht. Elk nummer is hemels mooi. Misschien gaat hij wel naar de 5 sterren.

avatar van Migo
Als liefhebber van deze band en bezitter van alle albums had ik hooggespannen verwachtingen, maar deze EP is me flink tegengevallen. Opener 'You've Done It Again, Virginia' is dik in orde en ook 'Santa Clara' scoort nog een voldoende. 'Blank State' weet me niet te overtuigen (weinig opwindend en te repeterend) en 'Tall Saint' lijdt aan dezelfde kwalen.
Demo's zijn interessant om te weten te komen hoe een nummer zich heeft ontwikkeld, maar aan deze demo's beleef je als luisteraar verder weinig plezier. Dan zet ik logischerwijs liever de uiteindelijke versies op.
De live-versies zijn prima, maar voegen (op About Today na) weinig toe aan de album-versies.

Aan de beste nummers van deze band kunnen maar weinig anderen tippen, maar er bestaat echt betere muziek dan hierop te vinden is. Het voegt weinig toe aan het reeds bestaande repertoire van deze fantastische band, dus kan ik voor deze EP als geheel helaas geen hoog cijfer uitdelen.

avatar van otherfool
Na een eerste luisterbeurt schouderophalend weer aan de kant gelegd maar vandaag valt het plaatje beter. De stemmige sound van deze band is haast onovertroffen en dan is zelfs zo'n allegaartje prima te doen. Wat niet verlet dat dit tussendoortje niet het niveau haalt van met name Boxer. You've Done it Again, Virginia is wel *erg* mooi...

3*.

avatar van Zandkuiken
Ook bij mij overheerste na een eerste luisterbeurt een beetje de teleurstelling. In tegenstelling tot velen vond ik het sterke Boxer (de andere The National-albums ken ik nog niet zo goed) eigenlijk al meteen goed, en "groeide" ie niet meer enorm verder. Dat was dan bij The Virginia EP toch eventjes anders: ik heb 'm een aantal keer aan de kant moeten leggen om het dan wat later 'ns opnieuw te proberen.
Maar de typische The National-sfeer is ook hier aanwezig en dat resulteert in een erg sterk begin met de mooie, al veelvuldige aangehaalde opener, het eveneens ingetogen Santa Clara en het wel heel Boxereske Blank State.
Tall Saint vind ik vooralsnog niet wereldschokkend, maar toch zou ook die zich wat mij betreft goed staande kunnen houden tussen de nummers op Boxer. Het dendert misschien maar wat door zonder dat dé prachtige passage uit de doeken wordt gedaan, maar ook hun gevierde worp uit 2007 bevat, vind ik, toch wel enkele minder onvergetelijke stukjes.
De cover Without Permission heeft iets, maar benut naar mijn gevoel z'n volle potentieel niet. De elementen die me diep zouden moeten raken lijken wel aanwezig te zijn, maar ie blijft maar wat tegen de oppervlakte aanbotsen zonder door te kunnen dringen.
Niet zo bij Forever After Days: blijkbaar ook een demo, maar wat zou ik hiervan graag eens een final cut horen. Bijzonder mooi refrein waarover ik hier, maar ook elders, nog geen lofbetuigingen heb opgevangen. Hoor ik weer dingen die er niet zijn? Miljaaaaarde, is het weer zover?!
Rest Of Years is het eerste nummer dat ik vrij saai vind en ook de demo van Slow Show lijkt me minder geslaagd. Mooie zaak dat ze hier nog wat aan verder hebben gesleuteld.
Opnieuw ingetogen is het melancholische (Dat is deze band natuurlijk wel altijd in zekere mate) Lucky You, dat ze van mijn part ook op Boxer hadden mogen zwieren.
Afsluiten wordt op deze EP live gedaan, met een Springsteen-cover en twee van mijn ab-so-lu-te The National-favorieten: About Today en Fake Empire.
De bijbehorende "documentaire" A Skin, A Night zullen sommigen wellicht het etiket "arty-farty" opkleven, maar ik kon het wel smaken. Meer impressies dan echt een docu en veel wijzer over Berninger en co ben ik niet geworden, maar toch 'n leuk extraatje.

JdW
Voor een tussendoortje een dijk van een plaat. Ademt wat mij betreft diezelfde sfeer uit als Boxer. Ben benieuwd naar hun nieuwe werk, in 2009???

BPDD
Tall Saint is echt geweldig

"In my city, I didn't make a sound,
When I fell over and cracked my crown,
Heard a woman say "stay down,
Champion, stay down."

But I got up, got in a car,
Said "I don't think I'm gonna go very far,"
Just take me one time around the ballroom slow,
And take me home."

Ik vind dit een van de mooiste stukjes muziek dat door The National gemaakt is, en aangezien ze een van mijn lievelingsbands zijn betekent dat nogal wat.

Nihilisme
Zandkuiken schreef:

Lucky You staat op Sad Songs For Dirty Lovers. Prachtnummer. Geweldige EP overigens, de studioversie van About Today was al mooi, maar deze liveversie gaat er echt dik over heen. Niet zo sterk als Boxer of Cherry Tree, maar goed, even goed erg goed.

De herfst is begonnen, buiten motregent het, en ik heb The Virginia EP aanstaan. Wat een mooie muziek heeft The National weer gemaakt zeg, zeer geschikt voor dit jaargetijde. Ik vind het een heel sfeervol album geworden. Het is weer genieten geblazen: wow!

khonnor
eigenlijk een 3 en een halfje omwille van de mooie eerste vijf songs en de DVD. Maar een halfje erbij omwille van de twee in de ab opgenomen live-tracks waarbij ik duidelijk vanuit het publiek te horen ben *grijns¨*

avatar van RensZ
Gewoon weer een erg degelijke plaat van The National, met als uitschieter de live versie van About Today, wat een prachtnummer.

Nieuwstad
Wat is Santa Clara eigenlijk ontzettend mooi..

I don't worry anymore
Nothing like I did before
I don't worry
I just watch them rolling back
I don't worry anymore
'Cause it's all right, all right to see a ghost
And I wanna see 'em go down in the river where they go
And I wanna see 'em rolling, rolling back
And I wanna see 'em go
'Cause it's all right, all right to see your ghost

I'm gonna run to the river
Kiss my hand and wait
Gonna run to the river
Gonna throw a blue bouquet
'Cause they're gonna be cool happy genius heroes
I'm gonna miss 'em so much

I will settle in and dream
Of a slow and funny scene
I will settle in and watch 'em rolling back
I will settle in and dream

Kiss my hand and wait
Gonna run to the river
Gonna throw a blue bouquet
'Cause they're gonna be cool happy genius heroes
I'm gonna miss them so much

op de eenofandere manier is dit mn favoriet van the national

avatar van BoyOnHeavenHill
Ben ik er wéér ingestonken. Vanaf High violet ben ik alles van deze band aan het beluisteren, en dit is het laatste. En eigenlijk is dit een beetje een teleurstelling, maar goed, ik draai het toch nog maar een paar keer, en plotseling blijkt het ene na het andere nummer toch wel èrg mooi te zijn, en dan zitten ze weer vol memorabele melodieën en sluwe arrangementen, en dan grijpt hun muziek me opeens weer bij de keel... Je zou denken dat ik na al die albums en EP's onderhand toch beter zou moeten weten en niet op de eerste indruk af moet gaan... Prachtige plaat...

kanjedateten
Wat is dit toch een geweldige band. Mooie, prachtige liedjes die alleen maar mooier worden na een aantal keer luisteren. Vooral favoriet wanneer ik mijn oordopjes in heb en in de trein aan het weg dromen ben. Kippenvel momentjes krijg ik van deze band en deze plaat met als favoriet Rest of Years en Santa Clara.

avatar van The Eraser
Jammer van Forever After Days , Rest of Years en de demo van Slow Show, anders had dit wel eens dicht tegen een 5* kunnen aanliggen. De eerste vier nummers zijn in elk geval van het niveau van hun meesterwerk Boxer

avatar van vigil
Fijne verzameling liedjes van The National. De drie demo's hadden van mij niet zo gehoeven maar de andere liedjes plus de live versies zijn meer dan de moeite waard. Ben ik overigens de enige die (het overigens schitterende) Without Permission enigszins op My Way van Frank S. vind lijken?

avatar van Johnny Marr
Jammer van 'Rest Of Years'... Wat een misser is dat zeg, zeker als de rest tegen de perfectie aanleunt.

avatar van jordidj1
Johnny Marr schreef:

nah, ik heb toch liever de studioversie van About Today, maar dat is mijn bescheiden mening.

avatar van Johnny Marr
jordidj1 schreef:

Ok. En wat vind je van Rest Of Years?