Het is dat de albumhoes het voor mij al eigenlijk uitbeeldt, aangezien ik me op de extreme, maar geweldige muziek van Dissection's Storm of the Light's Bane zelf in een duister landschap waan, waar donkere en dreigende onweerswolken zich samenpakken boven een ruig en besneeuwd berglandschap, waar her en der nog net het groen van de grotendeels ondergesneeuwde naaldbomen te ontwaren zijn.
Waar op de besneeuwde grond op diverse plaatsen grote plassen van geronnen bloed ligt; het bewijs dat er een gruwelijke strijd heeft plaats gevonden tussen goed en kwaad en waar er maar één kon winnen (het moge duidelijk zijn wie....

). En daar, op die plek waar dode engelen liggen onder een besneeuwde deken als een ijskoud graf, is het stil. Maar ergens tussen de kille windvlagen door, is het maniakale gelach te horen van een kwaadaardige entiteit, die zijn overwinning viert. Uit de duisternis doemt uiteindelijk een duistere gestalte op, op een al even duister paard. In zijn linkerhand omklemt hij een zeis, die onlangs nog droop van het bloed, maar nu bevroren kleeft aan het wapen. Het is de Grim Reaper zelf!!
Het is jammer dat Jon Nödtveidt (geniaal muzikant, helaas knettergek in het dagelijks leven) niet meer onder ons is. Als ie niet zolang in de bak had gezeten voor medeplichtigheid aan moord en zich niet zo verdiept zou hebben in die stompzinnige onzin van The Temple of the Black Light, wat 'm uiteindelijk z'n leven zou kosten, had ie waarschijnlijk nog veel meer albums uitgebracht die wellicht het niveau van dit album bereikt, of zelfs overtroffen zou hebben. Helaas bleek de uiteindelijke opvolger ietwat tegen te vallen.
Gelukkig is deze Storm of the Light's Bane een klassieker in zijn soort. Een album waar ik nog steeds op een aangename manier koude rillingen van krijg. Kippenvel bij toppers als het retesnelle "Night's Blood", het geniale "Unhallowed", mijn persoonlijke favoriet van de plaat "Where Dead Angels Lie", Het superstrakke en beukende titelnummer, het epische en zeker ook één van de betere tracks "Thorns of Crimson Death" en het extreme "Soulreaper". Doorspekt met een dreigend intro en een rustig, intiem outro is Storm of the Light's Bane van begin tot eind een kluif voor de trommelvliezen. Echter zit het muzikaal zo goed en doordacht in elkaar (de diverse melodieuze gitaarpartijen zijn daar zeker verantwoordelijk voor), dat als je door de orgie van muzikaal geweld heen prikt, een wonderschoon album overblijft.
Terecht een klassieker. Laat de winter nu maar komen!!