Primitief, minimalistisch, bizar, experimenteel en behoorlijk typisch. Zo klinkt Les Granges Brulées, de soundtrack van de gelijknamige Franse film.
De simpele, electronische klanken die hierop te horen zijn, zijn werkelijk lichtjaren verwijderd van wat Jarre allemaal zou gaan doen vanaf zijn doorbraak-album Oxygene.
Bepaalde geluiden en melodielijnen die zo hier en daar opduiken, bestempelen het typische Jarre-geluid al voor een deel, maar echt goed uitgewerkt klinkt het zeker nog niet. Maar goed, reëel gezien klinkt het best bijzonder met de middelen die Jarre toentertijd voorhanden had, waardoor het toch best geinig is om naar dit album te luisteren. Ondanks dat, werken veel van de klanken, geluidjes en themaatjes me flink op de zenuwen, waardoor ik niet gauw naar dit album zal grijpen.
Het is alles bij elkaar best een bijzondere en leuke plaat uit een ver verleden, lang voordat Oxygene het levenslicht zou zien.
Naast deze soundtrack heeft Jarre nóg een album gemaakt uit dezelfde periode, nl:
Jean Michel Jarre - Deserted Palace (1972)
Dat album is zover ik weet, niet meer te krijgen en het is te hopen dat, net zoals deze soundtrack, ook Deserted Palace ooit nog eens een propere re-release krijgt.
Les Granges Brulées is tof om bij de Jarre-collectie erbij te hebben staan. Muzikaal vind ik het allemaal vrij simplistisch en zenuwachtig klinken. Een ruime 2,5 is dan ook de score die ik er voor over heb...