Autechre - Amber (1994)

9. Yulquen (6:37)
  10. Nil (7:48)
  11. Teartear (6:45)
avatar van Leonard91
Hm, dan merk ik het inderdaad wel. Heb net even Tri Repetae kort opgezet en dat klinkt al een stukje anders.

Wacht maar tot je bij Confield (en wat daarna komt) aanbelandt.

avatar van Leonard91
Haha, dat duurt nog wel even, misschien kan ik er dan wat beter tegen.

haha, gewoon rustig de tijd nemen en langzaam door de discography omhoog werken:). Het appriciëren van de muziek van Autechre is een langdurig proces, maar voor velen die het proces doorlopen hebben geldt dat het zeker de moeite waard is gebleken.

avatar van J0ttem
Wow, ik moet toch echt even melden dat Piezo één van de mooiste, puurste dingen is die ik ooit heb gehoord.
Er is werkelijk niets beters dan met Piezo in je MP3 speler door het stadcentrum lopen in de lichte motregen, de omgeving smelt echt perfect samen met dit nummer.

DevendraBan
Dit blijft een heerlijke plaat, inmiddels als opgeschoven naar een 5* en top 10-plaats.

In Turkije zeven dagen zonder Autechre gezeten, gelukkig zagen we dit en was aan de verleiding niet te weerstaan hier een foto van te nemen.

thejazzscène
cool

avatar van John Doe
Juist! Cappadocia.

Ik Doe Moeilijk
Vanmorgen nog op een after gehoord. Ook dan een mooie plaat.!

avatar van Carolaah
Mooie plaat..

Vooral vandaag valt hij extra goed in de smaak..
Ik zit hier half ziek en doodop, maar deze plaat maakt het wel wat beter...heerlijke muziek. Lekker op de achtergrond, totale extase

avatar van Antie
Ben ook begonnen met eens alles van "Autechre" te doorgronden.
Het debuut klonk al heel goed, maar duurde wel even voor het allemaal duidelijk voor me werd.
Deze daarentegen klinkt gemakelijker in het gehoor voor mij.

"Piezo"

"Glitch" en "Nil" horen ook bij men favorieten

Heb wel nog lange weg te gaan in het "Idm" wereldje.
"Bola - soup" was het eerste album waardoor ik echt gebeten werd

Het gevoel wat ik bij Nil krijg is niet te beschrijven gewoon. Een van mijn all time favourites. Verder een super plaat!

Misterfool
amber autechre

Ik ben een beetje bang voor elektronische muziek. dat komt niet omdat het heel slecht of heel goed is. nee het komt omdat er voor mij geen referentiekader is. het is net alsof een liefhebber van realistische kunst opeens neergezet wordt in een kamer met enkel expressionistische kunst. het is moeilijk om je aan te passen. toch ben ik wel bezig meer elektronische muziek te beluisteren. en wat blijkt na een half jaartje begin ik het mooi te vinden. Een van mijn eerste uitstapjes op het gebied van elektronica was amber van Autechre. Een album wat toch grote invloed op mij gehad heeft.

Het begint dan toch al zo mooi met opener Foil. Elektronische muziek werpt je noodgedwongen weer terug naar je oudste muzikale instinct: ritme. Het sfeertje heeft iets machinaal wat erg goed werkt. Een nummer dat in zijn abstractheid veel mysterie opwekt.

montreal neemt mij enigszins terug naar die oude shooterspellen als half life en project igi. De toon van dit nummer is lekker duister. Het voelt haast alsof iets geniepigs je gadeslaat terwijl je dit nummer luistert. Autechre laat erg mooi melodieën en ritmes afvloeien en weer gevaarlijk opdoemen.

Noemde ik foil al mysterieus. Nee, mysterieus past veel sterker bij Silverside. wat een sfeer geven die elektronische violen. deze zijn zo overweldigend dat je het gemis van beats niet eens opvalt. als deze beats dan uiteindelijk toch in het nummer belanden, tillen zij het nummer nog naar een hoger niveau. Erg mooie vloeiende zweverige mysterieuze track.

Waar de voorgaande nummers wat duister van toon zijn is slip eerder grappig en kinderlijk. wel weer een geweldig ritme en sfeer. Elke keer waarneer ik denk dat een track saai begint te worden veranderen de ritmes of komen er wat interessante achtergrond geluiden. Alweer een prachtige track.

Glitch is iets van een rare track. op de achtergrond speelt haast Ambient ondersteunt door de beats op de voorgrond. het nummer duurt mij iets te lang en het heeft lang niet de zelfde krachtige sfeer als de voorgaande nummers.

Piezo heeft een geweldig ritme laat me dat voorop stellen. Hoewel het dezelfde abstractheids graat heeft als Glitch weet het door de strakke sfeer en soms duistere achtergrondelektronica mij de volle 8 minuten te boeien. erg goed samenspel is er tussen de meer Ambient Achtige elektronica en de beats op de voorgrond. op een haast niet te beschrijven manier prachtig.

Track numero 7 heeft raar genoeg de title nine. Een mooie sferische en typische elektronische opbouw met erg mooie sfeer. Het is ietwat dromerig en rustgevend. de gesproken distorted samples passen erg goed Leuk nummer

furthur is een wat langere tracks en een van de beste nummers van dit album als ik het zo mag stellen. Goed gebruik van die(volgens mij) vliegtuigsamples. leuk ook die hoge beats die het nummer spanning geven. opbouw en afbouw van beats is nagenoeg perfect. 10 minuten sferische opbouw maar het is de hele tijd spannend. Voor al als aan het eind de achtergrond elektronica op de voorgrond treedt.

yulquen heeft iets lugubers over zich. alsof iets in het duister aan het wachten is. Deze track vind ik vrij moeilijk om te beschrijven eerlijk gezegd. Het blijft wat minimaal.

Nil lijkt wel de achtergrond track voor een spel als tekken. Het heet iets oosters. alsof wij ons bevinden in de suburbs van Tokyo. leuk gebruik van beats al hier. hier valt het me op hoe puur elektronica kan klinken. Een werkelijk verrukkelijk nummer. dit nummer draaide ik ook het vaakst.

teartear is alweer het laatste nummer van dit album(wat gaat het toch al weer snel voorbij). dit is volgens mij het meest duistere nummer op deze cd. Persoonlijk vind ik het een van de beste nummers van deze cd. de elektrische piano is kippenvel verhogend. op de achtergrond gebeurt van alles. samples zijn zoals gewoonlijk bij autechre geweldig gebruikt. als het ritme versnelt op het eind van het nummer verhoogt het mijn hartslag mee. wat een nummer.

conclusie: omdat het wat abstracter is let ik meer op het ritme en sfeer. van beiden is zeer veel op dit album te vinden. geweldige beats worden afgewisseld met een haast ambient achtergrond en prachtige sampels. hoe sommige ritmes afbouwe,opbouwen en terugkeren is ongelovelijk. een gemeende 4,5*

beste nummers teartear,further,silverside,nil
slechste nummer: glitch,yulquen

avatar van Mindshifter
Dit album nu een aantal keren geluisterd en vreemd genoeg is dit een van de weinige keren dat ik me niet van het feit kan ontdoen dit werk te vergelijken met ander werk van de 2 heren, met name mijn favorieten Tri Repetae en Incunabula. Telkens weer wordt de vraag opgeroepen; als ik zin heb in Autechre, zet ik dan deze op of de 2 eerdere genoemde. En telkens valt mijn keuze niet op Amber, hoewel het geenzins slecht is of te mechanisch. Het blijft na enkele luisterbeurten gewoon echt niet hangen en als het album op gang begint te komen, met name in de 4 laatste tracks, is het alweer afgelopen.
Een 3* met kans van verandering.

Razor Disk
Piezo is het mooiste ambient nummer na Alberto Balsalm van Aphex Twin voor mij.

avatar van orbit
In zijn geheel een bijzonder goede plaat, Piezo is zeker een topper, maar vlak Further niet weg of Nil of het majesteuze Silverside.

avatar van Dutchy
Silverside

Sumulael
Tijdens een luisterbeurt van deze plaat word je bedwelmt met wonderlijke klanken, je wordt meegenomen naar een wereld waarvan je aanvankelijk niet had gedacht dat deze zou bestaan. Prachtige soundscapes die mysterieus en luguber klinken, maar tegelijkertijd ook heel aangenaam en warm zijn. En na al die jaren klinkt deze plaat nog steeds niet gedateerd, waarschijnlijk zal het dit ook nooit doen.

Bij het nummer Piezo krijg ik, op momenten dat ik echt de tijd neem voor de muziek, het gevoel door de beat meegenomen te worden met een onderzeeër. Deze gaat steeds dieper en dieper, totdat ik in een soort van Atlantis aankom, waar wonderschone ambient klanken heersen. Prachtig nummer van een, voor mij althans, bijna volmaakte plaat.

Sumulael
Hmm, m'n bericht komt nogal hoogdravend over nu ik 'm teruglees, dat was niet de bedoeling. Amber is in ieder geval een plaat waarop je lekker diep kunt gaan wanneer je je verbeelding gebruikt .

avatar van John Doe
goed stukje juist dat deze plaat verdient

avatar van brooklyn
Als dat de gevoelens zijn bij een geconcentreerde luisterbeurt dan is daar niks mis mee idd, hoe 'hoogdravend' dat later ook overkomt

Sumulael
Jullie hebben gelijk, ik ging even aan mezelf twijfelen. Het is een positief bericht met een toegevoegde waarde, er is dus niks mis mee.

De volgende keer dat ik aandachtig Piezo luister zal ik aan de onderzeeër en Atlantis denken. Kan me goed voorstellen dat je dat soort dingen erin hoort.

avatar van orbit
Silverside vind ik toch wel goddelijk! Nog geen verschil in impact met de eerste keer dat ik de track hoorde. Maar Foil, Further en Glitch zijn ook wel erggg vet! Hoogtepunten naast Silverside zijn tenslotte vooral Nil en Teartear

avatar van Eveningguard
Ik ben erg benieuwd naar de hele plaat, als Piezo al zo mooi is.

avatar van shimahero
In het begin vond ik het nogal abstract. Ik vond geen houvast in het album. De plaat is intussen gegroeid, De beats en de ambient en de melodieën zijn wel zeer goed,

avatar van Eveningguard
Twee keer geluisterd nu en ik kan al concluderen dat Autechre hier het beste van Ambient en rauwe IDM bij elkaar brengt. Op de recente releases (Oversteps en Move of Ten) was dat wel anders. Daar is het maar wat willekeurig gebliep met af en toe een aardige wave. Op Amber overheersen gelukkig de waves. En wat voor een waves! Piezo heeft een van de mooiste outro's die ik ken. Het is gewoon moeilijk te bevatten dat ze na zo'n mooi album zulke prut kunnen afleveren als de albums van vorig jaar.

avatar van muziek-fan
Mooie album. Deze liedjes brengt mij tot rust. Eerst dacht ik van wat is dat hier maar toen ik deze album volledig uitgehoord had dacht ik f*k waarom duurt deze album niet langer.

avatar van Timo-otje
Typisch album waarvan je hoopt dat er geen einde aan komt, mooie melodieën en een relaxerende sfeer , ik zou naar muziek als deze uren kunnen luisteren. Al is het maar als achtergrond muziek tijdens studeren ofzo, strak allemaal hoor.

avatar van muziek-fan
Timo-otje schreef: