En hier maak ik denk ik wel een omslag met een groot aantal van de fans. Wind & Wuthering is voor mij namelijk een bijna perfect album. Your Own Special Way is absoluut een lastiger nummer om compleet te waarderen, aangezien het zoetsappig is op een manier waar de meeste Collins-haters (of mensen die zijn soloalbums gewoon niet zo waarderen natuurlijk) een broertje dood aan hebben. Oh, Rutherford heeft deze track geschreven? Nevermind, dan ga ik Phil Collins hier niet eens verantwoordelijk voor houden. Hij zingt nog behoorlijk mooi ook. En zo vervelend vind ik het nummer eigenlijk ook niet. Niet zo mooi als de andere ballads Blood On The Rooftops of het afsluitende Afterglow, maar echt niet slecht.
Ligt het aan mij, of horen er meer mensen vergelijkingen met Rush? De synthesizer-sounds op de openingstrack, of de manier hoe de stuwende bas en drums tekeer gaan op Wot Gorilla? en "Unquiet Slumbers for the Sleepers... / ...In That Quiet Earth": het doet mij denken aan de Hemispheres/Permanent Waves/Moving Pictures sound die dit Canadese trio (later dan Genesis) hanteerde. Aangezien Geddy Lee Nursery Cryme als een van zijn favoriete albums noemt, lijkt een eventuele vergelijking ook niet geheel onwaarschijnlijk. Hackett klinkt hier overigens ook nog lekker, terwijl hij op de instrumentaaltjes oefent met een wat klinischere gitaarsound die lekker fel klinkt.
Nog niet zo goed als Nursery Cryme. Moet ik nog zeggen waarom? Ok dan: er staat geen The Musical Box op. Ik zou Wind & Wuthering tot nu toe wel het meest 'volwassen' album van de band willen noemen, als dit ook maar iets betekent. Het voelt nu bijna vervelend te weten dat dit het laatste album met Hackett is, zijn bijdrages aan de band zijn niet te onderschatten en wat mij betreft even belangrijk als die van Gabriel. Nu ben ik extra benieuwd naar de opvolger!
Tussenstand:
1. Nursery Cryme