Genesis - Selling England by the Pound (1973)

Label: Charisma

1. Dancing with the Moonlit Knight (8:02)
  2. I Know What I Like (in Your Wardrobe) (4:03)
  3. Firth of Fifth (9:36)
  4. More Fool Me (3:10)
  5. The Battle of Epping Forest (11:43)
  6. After the Ordeal (4:07)
  7. The Cinema Show (11:06)
  8. Aisle of Plenty (1:31)
bobgenesis schreef:

beste nummers dit album I know what i like & Firth of fifth
bij more fool me, eerste solo zang van Phil was maar goed dat hij daarna weer lekker achter de drum ging en peter z'n gang liet gaan, anders was 't een ramp ondanks More fool een mooi nummer is.

Hoe typ jij?

Music4ever schreef:

Mensen hou a.u.b. op met de discussie pink floyd/genesis. (ik geef bij deze mijn mening maar niet) Over dit album geef ik wel mijn mening en ik moet zeggen dat ik het echt top vind. Vond het na 1 keer luisteren eigenlijk al hartstikke goed! Er staan talloze fantastische stukken op, maar het mooiste stuk vind ik denk ik de fluit in het nummer 'Firth Of Fifth'. Dit album is veel toegankelijker dan ik op voorhand gedacht had...............zal dit nog heel vaak draaien.

Hulde Music! Goed album he? En ja dat ene prachtige stuk als die fluit erin komt.....ahh zo mooi! Have fun!

avatar van avdj
Knap gespeeld maar ik denk niet dat er zo maar even doorheen kom. Tamelijk zwaar.

avdj schreef:

Inderdaad niet zomaar....is niet fftjes gedaan. Het is net Sensodyne..even wennen maar later wilt u niet anders.

Een volle 5 voor mij. Hoewel ik soms de Seconds Out versies prefereer boven de originele uitvoeringen. Nietemin een klassieker. En wat betreft de discussie Pink Floyd of Genesis, zeg ik dan Yes!

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Hoewel dit album vaak als dé klassieker gezien wordt, heb ik meer met Foxtrot en A trick of the tail. Bij deze heb ik met name tijdens Battle of Epping forest en de eerste helft van The cinema show heb ik zoiets van: het gaat nergens over. Niets ten nadele van de eerste helft natuurlijk. 3½*

avatar van HiLL
Cinema Show is toch echt een van de beste symfo/progrock nummers die er op deze aardbol gemaakt is. Echt voortreffelijk, briljant, ingenieus en wonderbaarlijk schoon.

avatar van Music4ever
Persoonlijk vind ik 'Firth Of Fifth' de allerbeste van dit album, wat een meesterlijk pianospel.

avatar van HiLL
Dat was het eerst ook bij mij, maar Cinema is een groeiertje en nu persoonlijk absoluut mijn favoriet van de plaat en misschien van de band.

avatar van thyson
Firth Of Fifth, hands down!

HiLL schreef:

Ik was meteen verkocht voor Cinema Show, bij de eerste luisterbeurt.

Ik heb het tientallen keren moeten beluisteren voor ik het een beetje gewoon begon te worden. Nu vind ik het een goed album, met een prachtig openingsnummer, het prachtige 'I Know What I Like' en het sublieme 'Firth of Fifth'.
'The Battle Of Epping Forest' vind ik wel veel minder. 'More Fool Me' valt wel mee. Maar toch luister ik nog altijd niet zo heel graag naar dit album. Het is vaak wat te langdradig, alhoewel ik toch graag luister naar Prog-rock als Yes en Pink Floyd. Voor mij zouden ze die nummer van 11 minuten wat mogen inkorten.

avatar van HiLL
Ik vind The Battle geweldig! En More Fool Me...onderschat. Erg mooi in zijn eenvoud.

erwku
Ortwin schreef:

Ho'es!!!! The Cinema show, al een tijdje mijn persoonlijk favoriete nummer allertijden!!! Synthesizer solo had voor nog wel 10 minuten langer door mogen gaan!!!! GENIAAL!!!!!

Battle of epping forrest is in het begin wennen, maar als je goed luisterd, is het eigenlijk een zeer uniek meesterwerk.
Peter Gabriel of z'n aller theatraals, geniaal!

Maarja ieder zijn smaak natuurlijk

avatar van vaas
thyson schreef:
"Firth of Fifth" kent niet enkel een originele symfonische structuur, de song rockt daarenboven dat het niet meer normaal is!

Daar kan ik het helemaal mee eens zijn. Tijdens Banks zn moogsolo MOET ik gewoon altijd OF airdrummen OF Banks zn te gekke linkerhand akkoordjes op t orgel mee mimen.

Daarnaast krijg ik ALTIJD als ik t nummer op zet weer tranen in mn ogen tijdens Hackett's gitaarsolo. De man zn gitaarsound en -spel tijdens die solo is telkens weer n absoluut kippevelmoment. En wat de rest van de band tijdens die passage op de achtergrond doet is gewoon net zo geniaal. I love it hoe Banks en Rutherford switchen van orgel/basgitaar naar mellotron/basspedals/12-string.

Maar niet alleen dit nummer is geweldig. Het hele album is gewoon van voor tot achter een meesterwerk dat geen moment verveelt. Tuurlijk, het is muziek waar je in moet groeien en groeien en groeien totdat je lekker kunt kicken op al t detailwerk dat in t album verstopt zit. En dan nog zullen er momenten zijn dat je zit te luisteren en toch weer nieuwe details ontdekt. Voor mij was dat bijvoorbeeld onlangs nog de orgelsound op de achtergrond tijdens Hackett's Firth of Fifth solo.

Na zo'n dikke tien jaar dit album helemaal grijs te hebben gedraaid is het nog steeds HET ene album dat ik mee zou nemen naar het hiernamaals. Het heeft het allemaal. Humor (Battle of Epping Forest), schoonheid (More fool me, Dancing with the moonlit knight, After the Ordeal), lekkere meezingers (I know what I like), bombast (Firth of fifth, Cinema Show) en dan nog meer (Aisle of plenty).

Ik zoek me al jaren rot naar een plaat die deze overtreft en ben vele tegengekomen die in de buurt komen, maar nooit eentje die Selling England overstijgt...

avatar van tims
vaas schreef:

Daarnaast krijg ik ALTIJD als ik t nummer op zet weer tranen in mn ogen tijdens Hackett's gitaarsolo. ..

Tja...en dat heb ik nou met "Snowbound". Welliswaar een ander album (and then there were three) maar ach.

Met heel veel plezier lees ik alle berichten over dit album. Veel plezier omdat ik vaststel dat er nog mensen dit album zo geniaal vinden. In mijn vriendenkring kennen ze dit niet, ze houden wel van Clouseau en Marco Borsato. Zeg nu aub niet dat ik andere vrienden moet zoeken, want het zijn echt toffe mensen. Mijn leerlingen in klas kennen Genesis helemaal niet. Het woord zou een enkeling nog eerder aan de bijbel doen denken. Enfin, begrijp de vreugdedans in mijn hart als ik de commentaren hier lees! Neen, ik ben geen uitzonderlijke alien!!!!! Ik heb gewoon smaak, haha! En dus 4,5. Net geen 5, want 'More fool me' maakt dat onmogelijk. Collins moet hier alleen drummen en verder zwijgen. Toch houd ik ook van Genesis met Collins als zanger, maar hier niet. Wat Pink Floyd betreft: ik stel vast dat Pink Floyd wel veel bekender is met albums als 'Dark side of the moon', 'Wish you were here' en 'The wall'. Mijn leerlingen hebben die naam bv wel nog eens gehoord, hoewel het voor sommigen ook het nieuwe vriendje van Britney Spears zou kunnen zijn. Persoonlijk vind ik Pink Floyd niet beter, maar ook niet slechter. Er zijn gelijkenissen (ingewikkelde songstructuren), er zijn verschillen (Pink Floyd heeft volgens mij meer diepgang, dat komt omdat veel latere Genesisnummers met Collins niemendalletjes zijn, zoals Misunderstanding). Maar een schitterend album, SEBTP!

dream555 schreef:

En More Fool Me is zo mooi mensen!

Zal nog eens naar 'More fool me' moeten luisteren zeker?
Nog een toffe vaststelling: er zijn nog mensen die de rol van Tony Banks naar waarde schatten!

avatar van HiLL
Tony Banks is wat mij betreft Magistraal op de toetsen. En ja luister More Fool Me vaak. Ok het is een vreemde eend in de bijt, maar wat mij betreft een mooie afwisseling op het album, heel mooi teder liedje.

abacab
het beste album van genesis???????

een vraag waar ik altijd mee worstel

"selling england" is voor mij het beste album maar daar moet bij opmerken dat "the lamb" bij mij op een heel ander niveau staat dit is voor mij een verhaal apart
alle albums van genesis zijn in losse nummers te beluisteren maar als je "the lamb" uit elkaar haalt houd je enkele zeer goede songs over, maar als je de tijd neemt en er voor gaat zitten om het hele album te beluisteren dan moet je het met mij eens zijn dat dit album aan absolute genialiteit grens

avatar van Paalhaas
Kan ik ook, identieke berichtjes plaatsen bij twee verschillende albums. Over welke van de twee heb je het nou eigenlijk in die laatste zin? Allebei?

p.s. En leer eens schrijven. Interpunctie maakt berichten stukken leesbaarder.

Die laatste zin gaat toch duidelijk over The Lamb Paalhaas, en als je goed had gelezen had je dat ook wel kunnen zien, hoewel het inderdaad wel wat vaag is.

dutch2
Maar wat die interpunctie betreft heeft Taalhaas gelijk.

avatar van Paalhaas
Nou, dat was mij helemaal niet zo duidelijk. Ten eerste heeft het eerst over "the lamb" en vervolgens over "dit album". Ik denk dan toch als eerste aan het album waar de pagina aan is gewijd. Ik dacht dus dat hij de 2 albums vergelijkt, waarbij hij zegt dat "the lamb" goede op zichzelf staande nummers bevat, maar dat "selling england" over het geheel genomen geniaal is (wat zijn opmerking dat het hun beste is weer zou kunnen staven).

Maar goed, het zal wel weer aan mij liggen.

avatar van HiLL
Paalhaas, wat vind jij eigenlijk van Genesis?

Goeie band

Paalhaas schreef:
Goeie band

shappy1010
Aaah selling england, wat een meesterwerkie!. Moeilijk om een beetje objectief te zijn hier! Ik ben een best grote fan en probeer te vocaleren in een Genesis Cover Band.

Maar in tegenstelling tot sommige fans ben ik iemand die bijna alles van Genesis goed vind, nieuw en oud. Maar ik vind collins zijn stem prettiger, unieker en beter bij de muziek passen. Bij The Battle of Epping Forest vind ik Gabriel ronduit irritant (sorry gabriel fans). Desalnietemin is Firth of Fifth mijn absolute nummer 1 genesis song, en dat nummer komt van deze album. Mijn favo Genesis album is en blijft Duke, als geheel vind ik die album beter, evenals ik The Lamb beter vind als Selling England.

avatar van Hans Brouwer
Mooi album. Favoriete nummers "I know what I like (and I like what I know), "Firth of fifth" en vooral niet te vergeten "The cinema show" Lange tijd dit album niet gedraaid maar sinds gisteren permanent in m'n cd speler (en een kopietje in de auto).