Arm ,zwart, boxer, dief, gediscrimineerd, ongeschoold meerder malen vastgezeten, succesvol, onsuccesvol, zakenman, beroemd, performer, entertainer, zanger, danser, berucht, getrouwd, gescheiden, uitgesproken, arrogant, zelfbewust, zelfverzekerd, gelovig, drugs, politiek bewust en belangrijk voor de zwarte gemeenschap in het algemeen en zeker binnen noord amerika. Da's niet mis denk ik zo. En zo kun je nog wel effe doorgaan. Kortom je kunt van alles over brown vinden of denken maar james was nooit saai. Prachtig dit soort mensen. One of a kind......
Bijnamen ha. Little junior, music box, mr dynnamite, the hardest working man in show business, the godfather of soul, his bad self, minister of the new super-heavy funk.
Brown gaf zijn bandleden boetes als ze een noot miste. Hij bracht de muziek naar de getto's. Hij was zwart en was er trots op. Een man die tegen de stroom in zwom. En er waarschijnlijk op gepakt werd. Amerika in de jaren 60 was bang voor zelfbewuste negers zoals ali, king, melcolm x en brown enz.
En hoe zit het nu met zijn muziek? Toch vind ik hem ietswat overschat. Muzikaal gezien dan toch. Teminste tot nu toe. Bijna 5 uur naar james luisteren in een ruk ik dacht het niet. Maar ik vind dat zijn nummers soms wat saai (en dat was hij nooit!?) en gedateerd zijn. Op zich niet geheel onlogisch natuurlijk aangezien we tot 1956? terug worden gebeamd ha. Maar bij cd 1 kom ik toch wat skip momenten tegen. En ja ik ben redelijk op de hoogte van wat de man in dit genre teweeg heeft gebracht grrrr. En dat laat ik zeker positief meewegen in mijn eindoordeel. Maar net als bij de oude elvis,stones enz klinkt het regelmatig/onregelmatig niet(meer) echt spannend. Hoewel de cd wel sterker word naar het einde toe. Met het klassieke, briljante en gevoelige it's a man's world niet alleen een prachtige tekst en zang maar ook prachtig gespeeld door brown's band. Dit gaat nog altijd door merg en been. Net als i got you en pappa.....ware soul klassiekers wie kent ze niet. En zo zijn er natuurlijk wel meerdere op te noemen please please please bijv. Maar er vallen ook gaten so to speak in zijn nummers. Waarvan ik zeg ahum ahum.... Tot nu toe 3,5 pingel voor cd 1
De rest volgt