Procol Harum - The Treasure Album (1989)

Alternatieve titel: Greatest Hits

Label: Qualitel

1. Whiter Shade of Pale (3:57)
  2. Homburg (3:49)
  3. A Salty Dog (4:36)
  4. Conquistador (4:12)
  5. (No More) Fear of Flying (4:39)
  6. Grand Hotel (6:09)
  7. Pandora's Box (3:29)
  8. Fires (Which Burnt Brighly) (5:08)
  9. The Angler (5:31)
  10. Home Loving * (4:47)
  11. Say It Ain't So Joe (3:44)
  12. Whaling Stories * (7:22)
  13. Shine on Brightly (3:24)
  14. Quite Rightly So (3:30)
  15. Two Fools in Love (3:53)
  16. No News from the Western Frontier (5:43)
avatar van Gert P
Mooie verzamelaar waar alle goede nummers bijna opstaan en zoals de lp uitvoering ook is.
Zelfs wat solo singles van Gary Brooker staan er op, het laatste nummer is gemaakt met toppop presentator ad Visser.

avatar van Tribal Gathering
De laatste twee nummers zorgen voor een anti-climax. De solo nummers van Gary Brooker zijn wel goed, maar halen toch niet het niveau van de Procol Harum nummers.

avatar van Gert P
Nou storen mij niet hoor, vind het aardige nummers.
Zou maar 1 ander nummer kunnen vinden wat ze ten tijde er op hadden kunnen zetten en dat is In Held 'twas In I.

avatar van B.Robertson
Deze is vroeger van nut geweest als instap album en vandaag de dag zijn de solo nummers van Gary Brooker de toegevoegde waarde. De 10 nummers van Procol Harum zijn knappe en voor de hand liggende keuzes, zo is Fires (Which Burnt Brightly) toch wel het één na beste nummer van Grand Hotel. De nummers A Salty Dog, Conquistador en Whaling Stories hoor ik liever zonder orkest, maar dat blijft een kwestie van smaak. In tegenstelling tot (No More) Fear of Flying had Say It Ain't So Joe er van mij niet opgehoeven, niet dat dat nummer slecht is maar ik ben er geen liefhebber van. Van Brooker solo ken ik maar 1 album dus aan The Angler heb ik hier een prima nummer. Home Loving is ook een degelijk stukje popmuziek. Two Fools in Love is wel een relaxed nummer en No News From the Western Frontier was Gary zijn gastbijdrage op een plaat van Ad Visser. Zoiets staat niet op elke verzamelaar, alleen in Nederland was het een single. De zang van Brooker maakt het de moeite waard.

Voor bijna niets meegenomen uit de kringloop op lp.
Echt wonderlijke muziek waarbij de combi band/Brooker solo erg goed uitpakt.
Intelligent samengesteld verder met uit alle periodes iets, heb ik zo het idee (ik heb zelf nog geen albums van ze).

Ik heb gelijk via Ebay de cd kunnen vinden.
Die heeft 2 nummers meer dan de lp.

avatar van bikkel2
Zeker de moeite waard deze compilatie uit ''89'' . Ik ben het wel kaztor eens , goede combi van de Procol Harum songs en de solouitstapjes van Gary Brooker , in dit geval de singles die in Nederland verschenen .
Procol Harum is achteraf een originele Progband gebleken , maar ben er van overtuigd dat de waanzinnige stem van Brooker daar heel erg aan meegeholpen heeft . Knappe songs , maar het krijgt net even meer emotie en ballen waar hij vocaal uitpakt . Nog alltijd 1 van mijn favoriete vocalisten .
Er is gekozen voor herkenbaarheid en is daardoor niet al te ingewikkelt samengesteld .
Leuk ook dat er gekozen is voor No News From The Western Frontier . Een samenwerking met Ad Visser ( Toppop Yeah !!)
Vond en vind ik nog altijd een spannend nummer .

Ik heb uiteindelijk via Markt Plaza de cd moeten bestellen. Het is echt een collector's item geworden, zowel de vinyl -als cd-versie.

De 2 extra nummers verrijken de luistertrip. Prima verzamelaar!

avatar van Dibbel
De CD heb ik ooit aangeschaft als verplichte afname bij de ECI...
Blijft natuurlijk een verzameling ijzersterke nummers met de evergreen A Whiter Shade Of Pale en het geweldige Grand Hotel.
Ook Homburg, Conquistador, het 1975-hitje Pandora's Box (ook nog op 7"), het gortdroge No More Fear Of Flying, The Angler (ook Gary Brooker) en de cover Say It Ain't So Joe (Roger Daltrey) zijn fantastisch.
Enkel de laatste 2 iets te gladde nummers verijdelen de maximale score.
Niettemin een heel fijn verzamelalbum.
En Gary Brooker is een geweldige zanger natuurlijk.

Ik vind eigenlijk alleen #15 iets te glad.
No News... is daarna weer een verademing.

avatar van paulmccuytney
Hoewel ik het misschien al 100000 keer gehoord heb in mijn bijna 60-jarige leven, heeft A Whiter shade of pale zoveel magische kracht behouden, dat het onderhand symboliek staat voor onsterfelijkheid. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat componist/zanger Gary Brooker en zijn maatje Keith Reid er gruwelijk van balen dat ze dit succes van deze klassieker nooit hebben kunnen evenaren laat staan overtreffen. Neemt niet weg dat er best wel meer pareltjes op deze verzamelaar staan, zoals Homburg, A Salty Dog, Conquistador (de symphonische versie) en Grand Hotel. De laatste 2 tracks zijn duetten van Gary Brooker met resp. Lori Spee en Ad "Toppop" Visser. Persoonlijk hadden die er voor mij niet op gehoeven, maar die nummers waren in 1989 waarschijnlijk nog wel actueel. Daarom 3,5 sterren voor deze legendarische ProgRock groep.

avatar van adri1982
Ik ken dit album ook, omdat mijn vader die sinds 1989 of 1990 in zijn platenkast heeft. Er staan hele mooie nummers op zoals 'A Whiter shade of pale', 'A Salty dog', 'Conquistador', 'Grand Hotel' en 'Whaling stories', maar ik zou zelf eerder een studio-album van deze band kopen.

Duco van Deugen
Nuttige verzamelaar uit 1989. Alle grote en belangrijke nummers staan er wel op. Procol Harum stond vanaf het begin bekend om hun zware bombastische, enigszins mysterieuze, sound. Ook sommige van hun teksten zijn tot op de dag van vandaag onbegrepen. Dat geldt bijvoorbeeld voor hun grootste hit "Whiter Shade of Pale". Jammer dat de geluidskwaliteit van dit nummer doet denken aan AM-radio. De rest van de geluidskwaliteit van de CD is redelijk tot goed te noemen.
Toch wel een '4' voor deze verzamelaar uit 1989.