Ik heb geen idee waarom ik dit album ooit 4* heb gegeven in plaats van de volledige vijf die ze verdienen. En ik ben te lui om terug te bladeren door de pagina's om mijn recensie te zoeken - als ik die al heb geschreven.
Op dit album staan naar mijn mening twee nummers (beiden interludes) teveel die inbegrepen hadden moeten worden bij de daaropvolgende nummers, zoals Intro bij Apocalypse Please hoort en Interlude bij Hysteria. Een paar jaar geleden had ik namelijk nogal de neiging om door te zappen als die intronummers voorbij kwamen en sinds kort pas heb ik ontdekt dat Interlude een mooie overgang vormt naar Hysteria. Ben er eigenlijk alleen niet over te spreken dat er dan ook 14 (in de extended version 15) nummers op staan in plaats van de 12 (of 13, zelfde geval) nummers op staan. Het is alleen maar een extra klik, Bellamy, wat wilde je hiermee bereiken? Als het er zó overduidelijk bij hoort, zet het dan in dezelfde track... Vind het namelijk niet leuk als ik mijn iPod op shuffle zet en ik Interlude voorbij hoor komen, dat er vervolgens geen Muse meer is maar een andere willekeurige band.
Dan, de nummers; het begint redelijk "vaag" en volgens mijn vader die naast mij zat in de auto deed het intro van Apocalypse Please hem een gevoel aan alsof hij naar het eerste deel van Beethoven's vijfde symfonie luisterde, wat ik niet kan ontkennen (en dan vooral het beeld van zo'n gestoorde graaf erbij, maar dat is mijn eigen mening erover.). Het is niet vanwege de noten die er gespeeld worden, maar door de sfeer die Muse hiermee oproept. Het was wél het eerste nummer dat ik ooit hoorde van Muse en ik had er wel mijn twijfels bij, of het geen deprimerende Symphonic Rock zou gaan worden. Bleef half-aan-half-uit door de teksten.
Time is Running Out, tja, ik hoop dat ik niet de enige ben die hierbij -wederom- dacht aan de aantrekkingskracht van het occulte (zonder eerst de videoclip gezien te hebben) - wat, moet je voor jezelf maar invullen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een gaaf nummer - en de drum werkt hierbij erg mee! - en ik ben zeker niet geobsedeerd door dergelijke praktijken, haha. Het doet mij eerlijk gezegd denken aan een letterlijke femme fatale waarover Bellamy zingt. Maar dit kun je betwisten, aangezien er in de video duidelijk militaire topmannen aan een ronde tafel zitten, die niets lijken te merken van Muse's aanwezigheid. Het kan dan ook gaan over de vele troepen die naar conflictgebieden zijn gezonden zonder enig nut, allemaal afgeslacht en daarheen gezonden met als enig nut de macht van hun vaderland te behouden. Maar dit kan natuurlijk ook anders geïnterpreteerd worden en ik stel hiermee niets vast. Zou Bellamy eigenlijk best graag willen spreken over dit nummer, wat hierbij zijn "muze" was. Damn, wat klink ik toch lekker als een verwarde tiener, haha. Nogmaals, hiermee wil ik niets vaststellen, maar jullie alleen mijn manier van denken laten zien. (wat klinkt dat eigenlijk verkeerd als je bij nummer één meteen denkt aan Graaf Dracula en bij nummer twee als eerste interpretatie meteen denkt aan een letterlijke fatale vrouw. Brr, weet niet wat er aan de hand is maar het kan nooit goed zijn :"D).
Sing for Absolution... Vond ik, ondanks dat de titel van het album "absolution" is, niet hun beste nummer ooit gemaakt. Dat kwam niet door de tekst maar door de echo op de achtergrond die ik erg storend vond. En ik vond de maat die de drum aangaf ergens iets te snel en te onregelmatig. Het goede in dit nummer, vind ik dat ook het refrein en niet de verschillende coupletten. "Lips are turning blue, a kiss that can't renew, I only dream of you, my beautiful" vond ik ergens heel erg necrofiel klinken, vergeef me als ik jullie hiermee een trauma aanpraat over de (ik verneem dode) geliefde waarover hij zingt. Zingen voor absolutie, vrijspraak ook wel. Absolutie is letterlijk het vergeven van een of meerdere zonden, dus zou het altijd nog kunnen dat dit nummer over hemzelf gaat en aangezien de lippen van zijn geliefde (zijn "mooiste", letterlijk) blauw kleurden, zou je de absolutie waarvoor hij zingt, kunnen linken aan een passionele moord. En vrijspraak kun je op verschillende manieren interpreteren.
Stockholm Syndrome vond ik best prettig als vierde nummer op de CD. Had in middels wel zin in iets knallends zoals dit, al past "hatred" niet echt bij de titel van dit lied. Een Stockholm Syndroom is niets anders dan sympathie hebben voor iemand die jou onrecht aandoet (en dan moet je denken aan overvallen, mishandeling, misschien zelfs verkrachting) en daardoor riep het eerste couplet meteen al een tegenstrijdig gevoel bij mij op. Voor de rest heb ik niets op- of aan te merken aan dit nummer.
Falling Away With You vond ik echt het minste nummer van dit album. Er komt naar mijn mening maar geen schot in de zaak en ik haak meestal af bij het begin van dit nummer. Als ze meer zouden werken met tempoverschil en andere akkoordenschema's, zou ik het stukken meer waarderen. Na even een iets "heftiger" stuk (I feel my world crumbling away), een soort bridge naar het volgende stuk, valt hij weer terug in de oude gewoonte. Wel hoor je hier een duidelijke bas op de achtergrond. Die uitgewerkt mét een fellere drumpartij, zou het nummer voor mij compleet maken. Het is net een berglandschap; je hebt - al dan geen hoge - pieken en dalen met dit nummer. Al blijft het voor mij de laagvlakte van de hele CD
Interlude en Hysteria tel ik even bij elkaar, de reden staat in het begin van mijn recensie.
Wat een heerlijk nummer, eerlijk waar. Ontzéttend sterke bas-intro, die later bijgestaan wordt door een simpele maar effectieve drumpartij en een catchy gitaar intro. Het werkt mee dat de drums en bas niet zo veel van schema veranderen als hij het eerste couplet zingt, maar dat de gitaarpartij hier wordt vervangen door Bellamy's zang. Er had misschien wat meer variatie in kunnen zitten, maar het wordt een stuk beter als hij voor het tweede keer het refrein heeft afgerond. De persoon uit wie dit gezongen wordt doet me ergens denken aan iemand die wakker wordt en niet meer weet waar hij is, maar die ergens een onbestemd verlangen naar heeft.
Over Blackout heb ik weinig te zeggen. Alleen dat het me doet denken aan een puber die te hard van stapel loopt, ik denk iemand van plusminus zeventien. Maar ergens voelt dat verkeerd, heel verkeerd zelfs, kijkend naar de tekst. Ik houd het erop dat het een man is van middelbare leeftijd die doorkrijgt dat hij op ongeveer de helft van zijn levenstijd zit en daardoor een midlife-crisis ontwikkelt.
Butterflies and Hurricanes begint rustig maar pakt daarna stevig uit. Duidelijk weer een militair thema. Misschien over kindsoldaten, maar het kan ook gaan over een persoon die nooit zoveel vertrouwen in zichzelf heeft gehad. Butterflies vond ik goed passen aangezien alle vlinders ooit een rups zijn geweest en hij begint met: "Change everything you are", om dus van een sul te veranderen in een waardige soldaat of zelfs van een kind in een soldaat. Ik dacht hier meteen aan aangezien we allemaal zo doodgegooid worden met Kony 2012 en omdat die kinderen nóóít gehoord worden maar die illusie misschien krijgen doordat ze - trouwens niet vrijwillig, mocht ik jullie dat idee geven - gehersenspoeld worden en ingezet in een oorlog die niet gevochten hoeft te worden. Dat is mijn persoonlijke gevoel hierbij.
Met the Small Print heb ik niet zoveel. Kon er niet veel uithalen en ik hou het erop dat ik dit nummer eerder poëtisch dan betekenisvol vind. Niet hun minste, maar zeker ook niet het beste. Kan ergens gaan over propaganda maar dat is slechts een heel licht gevoel dat het bij mij opwekt.
Endlessly vind ik tot nog toe altijd wel een mooi nummer al geldt hiervoor hetzelfde als voor the Small Print. Zoals Stoepkrijt al zei; het is aanstekelijk en meeslepend.
Thoughts of a Dying Atheïst vond ik in eerste instantie veel te vrolijk klinken voor een lied met zo'n dergelijk thema. Ik heb namelijk altijd de gedachte gehad dat atheïsten niet zo bang waren voor de dood of dat ze op het eind nog nét ergens in gaan geloven. Blugh, ik kan dit nummer niet interpreteren en ik vind het niet eens zo erg. Afraid to die... Nee, gewoon nee.
Ruled by Secrecy is een zeer meeslepend nummer dat goed up hun album The Resistance had gekund. Met name het stuk waarin hij het volgende zingt:
You're working so hard
And you're never in charge
Your death creates success
Rebuild and suppress
doet mij denken aan communisme. You're working so hard --> de arbeiders. And you're never in charge --> Nee, nee, daar heb je de grote leiders voor. Your death creates success --> Oorlog, misschien? Koude oorlog? Rebuild and Suppress --> wederopbouw (van de SU na de Tweede Wereldoorlog? Goede theorie of niet?) en onderdrukking, want dat is letterlijk wat er gebeurt in de vele communistische regimes en dat is toch niet wat Karl Marx ooit heeft willen bereiken, dit nummer laat mij - als het al over het communisme gaat, wat mij erg duidelijk lijkt - veel nadenken over zijn uitspraak. Arbeiders aller landen, vereenigt u --> maar sommige arbeiders hebben het recht om andere arbeiders te onderdrukken.
Ben het nooit met hem eens geweest, trouwens
Fury heb ik nooit geluisterd doordat het niet op de CD staat die ik zelf heb. Hetzelfde vreemde introgevoel als met Apocalypse Please - geen occulte ideëen trouwens - en een sterke baspartij. Moet dit nummer nog leren waarderen, denk ik.
Ik kom alsnog op 5* doordat ik het album al met al veel vind hebben en omdat ik Muse hierdoor heb leren waarderen. Laat ik maar hopen dat ik met mijn verwijzingen naar moord en fictionele dingen jullie niets heb aangepraat, haha.