Bob Dylan - Hard Rain (1976)

Label: Columbia

1. Maggie's Farm (5:23)
  2. One Too Many Mornings (3:47)
  3. Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again (6:01)
  4. Oh, Sister (4:08)
  5. Lay Lady Lay (5:47)
  6. Shelter from the Storm (5:29)
  7. You're a Big Girl Now (7:01)
  8. I Threw It All Away (3:18)
  9. Idiot Wind (10:12)
Rare compilatie maar de nummers die erop staan zijn om van te watertanden.

Stuck Inside of Mobile
Idiot Wind

Ik heb dit live-album album vandaag gekocht, simpelweg omdat het maar 5 euro kostte. En het is me niet tegen gevallen.. Natuurlijk gooit Dylan zn nummers radicaal om, maar er is goed naar te luisteren.

avatar van dudehere
Die hoes is het toppunt van cool! Zag hem vandaag liggen voor 7 euro, toch maar even opgepikt

En ja de muziek. Bob Dylan live is altijd gevaarlijk. Hij gooit de nummer inderdaad radicaal om en meestal vind ik de orginele versies op plaat mooier. Dat geldt ook voor deze. Maar hij is goed beluisterbaar.

Even een stukje uit de biografie van Howard Sounes, 'Down the Highway', over deze plaat:

23 mei 1976 Fort Collins, Colorado (The Rolling Thunder Revue)
De plaat is opgenomen tijdens een live concert dat ook voor een tv-programma is opgenomen. Het schijnt dat Bob's priveleven aardig aan puin lag. Al gescheiden van Sara kwam ze voor dit concert toch nog even langs met de kinderen. Natuurlijk zout in de wonden. Maar het zorgde voor net dat beetje extra venijn)

Het weer was slecht. Het regende en het vroor. de bandleden speelde met handschoenen aan. Door het vocht raakte de instimenten ontstemd en sommige bandleden kregen schokken.

Toch een mooi verhaal, maar de plaat krijgt een 3.5*

Simpelweg Dylan's beste live LP. Het rammelt af en toe allemaal wat, maar dat hoort toch gewoon zo op een live plaat.

Davez
Supermuziek. You're a big girl now, maggies farm en shelter from the storm vind ik NOG beter dan op de originele platen.

Wel een tijdrovende bezigheid om de catalogus van Dylan te doorgronden. Ik heb nu ongeveer de helft van zijn platen (studio, live, bootlegs). Ik vind het nageneog allemaal essentiele platen eigenlijk. Ze hebben bijna allemaal iets te bieden.

Uitzonderingen Under the red sky en Empire Burlesque.

4.5*

avatar van LeRoi
Great Man, Great (Band)Performance!

EVANSHEWSON
Rommelige opnames, maar de sfeer van de nummers en de plaat maken alles goed.

***1/2

avatar van billy
de ULTIEME shelter from the storm

modernvideo
alleen al voor shelter from the storm,die echt geweldig is, stijgt dit album naar 3,0 waarna de rest van de nummers er nog één punt toevoegen. het is af en toe een beetje rommelig, maar dit album is zeker te beluisteren.

beaster1256
vreemde live registratie van dylan , dit was toen juist na ' desire ' , erg rommelig maar prachtig en de versie van idiot wind is duizend maal beter dan op ' blood on the tracks ' luister hoe hij de woorden letterlijk uitspuwd , zeer emotionele plaat

Harald
Er rommelig vind ik dit album zejker niet. Het is zoiets als Rolling Thunder Revue no # 2. Prachtige live plaat!

avatar van ArthurDZ
Prachtige liveplaat!

Shelter From The Storm mooier dan de studioversie!

Down_By_Law
ArthurDZ schreef:
Prachtige liveplaat!

Shelter From The Storm mooier dan de studioversie!

Absoluut! 'Lay Lady Lay', 'Idiot Wind' en 'You're A Big Girl Now' trouwens ook.

avatar van Floater
Dylan live op de toppen van zijn kunnen. Twee redenen waarom ik het geen 5 sterren kan geven: 1) Het is geen compleet concert. Slechts 51 minuten watertanden en dan is deze compilatie ook nog afkomstig van 2 verschillende concerten (Fort Collins en Fort Worth). Gemiste kans!
2) De opnamekwaliteit laat behoorlijk te wensen over. Neemt niet weg dat de performance van Dylan fenomenaal is!

De titel is ook opmerkelijk trouwens. A Hard Rain's A-Gonna Fall (de afsluiter van Forth Collins) staat niet op dit album. Dylan heeft het nummer waarschijnlijk gebracht omdat de regen tijdens dit concert met bakken naar beneden kwam en het publiek in de druipende regen naar hem stond te kijken.

avatar van Bartjeking
Zoals hierboven al vermeldt moest ik ook denken aan het stukje uit de biografie van Howard Sounes. Dit maakt deze registratie ook wel net extra speciaal. Bob in vorm vol met agressie.

Rommelig, smerig, regenachtig, vals, schreeuwerig - ik zou het niet anders willen
Bob Dylans nummers klinken de helft van de tijd haast onherkenbaar, vergeleken met hun studioversies en meneer Dylan schijnt ook te denken dat zijn publiek zich op enkele kilometers afstand bevindt, gezien het volume waarmee hij zingt, maar al met al klinkt het gewoon fantastisch, zo'n schreeuwversie van Shelter From The Storm.
Bovendien is dat beeld toch ook prachtig: Dylan en zijn band in de kou en in de regen, met Sara op de eerste rij met de kinderen (ze zal daar natuurlijk niet hebben gestaan, maar 't is wel lekker dramatisch), wat hem inspireerd zijn gebroken liefdesliedjes uit te spuwen als zong hij ze voor haar alleen.

Een geweldig livealbum, gewoon: 4,0*

En met 'geweldig' bedoel ik 'gewéldig': ik gooi er een halfje bovenop. Zo'n zin als I know that I can find you in somebody's room / It's a price I'll have to pay / You're a big girl all the way zorgt voor genoeg kippenvel om me een weekje bezig te houden. Wát een fantastische uitvoeringen van fantastische nummers.

avatar van Floater
De gelijknamige tv-registratie van het Fort Collins-concert kan ik overigens ook van harte aanbevelen.

Het bevat de volgende nummers:

A Hard Rain's A-Gonna Fall
Blowin' In The Wind (Dylan & Baez)
Deportee (Dylan & Baez)
I Pity The Poor Immigrant (Dylan & Baez)
Shelter From The Storm
Maggie's Farm
One Too Many Mornings
Mozambique
Knockin' On Heaven's Door

Op de film is te zien dat Dylan de slide-guitar hanteert op "Shelter From The Storm".

avatar van BeatHoven
Toen ik de beelden zag van deze registratie was ik meteen helemaal weg. Ik ging gelijk naar mijn favoriete platenzaak en schafte "Hard Rain" aan voor - Hoera! - €4,99. Een zéér goeie koop, want wat is deze toch een schitterende liveplaat. Nog nooit kwam de tekst van "Idiot Wind" zo goed tot uiting, zelfs "Lay Lady Lay" kreeg de uitvoering die het verdiende. De absolute topper voor mij is "Shelter from the Storm" - opentrekken die boxen! "Maggie's Farm" krijgt ook een mooie facelift. Jammer genoeg kan ik de plaat geen 5 sterren geven, vanwege de nogal slechte productie. Het was bijna een plaats in mijn top 10 waard. Rommeligheid, het hoort erbij, bij de concerten van Bobje. Het valt me op dat hij er toen uitzag en zong zoals Bruce Springsteen. Wederzijdse beïnvloeding kan nooit kwaad. Kort gezegd, alwéér een aanrader, zeker voor al die fans die schrik hebben van liveplaten. Kopen die handel en grijsdraaien.

avatar van Lennonlover
Hele mooie live plaat. Hij swingt en hij rockt! Bob Dylan niet vaak zo gehoord.

avatar van harm1985
Floater schreef:

Het bevat de volgende nummers:

A Hard Rain's A-Gonna Fall
Blowin' In The Wind (Dylan & Baez)
Deportee (Dylan & Baez)
I Pity The Poor Immigrant (Dylan & Baez)
Shelter From The Storm
Maggie's Farm
One Too Many Mornings
Mozambique
Knockin' On Heaven's Door

Die heb ik ook gevonden, is een Japanse TV uitzending, dus inclusief Japanse ondertitels. Mijn brander was stuk en heb 'em vandaag pas omgewisseld met een nieuwe, dus kon 'em niet eerder bekijken. Hard Rain is echt zo'n instant classic, in het nieuwe arrangement. Kennelijk kwam deze verandering ook voor band als verrassing, want pas na op de vingers te zijn getikt door Dylan (nadat ze het een tweede keer fout deden) ging het pas goed. Veel nummers zijn niet te herkennen, omdat ze zo drastisch zijn aangepakt. Dat mag ik wel van Dylan; als deze plaat net zo is, moet ik die ook maar eens in huis halen.

Father McKenzie
Een béétje jammer, dat hij het kladwerk uitbracht, terwijl véél later, het afgewerkte product, toch wat lekkerder gemixed klinkt op deze dus:

Bob Dylan - The Bootleg Series Vol. 5: Live 1975 - the Rolling Thunder Revue (2002)

avatar van harm1985
Fel frappant, want deze opnames komen uit 76 en TBS Vol. 5 uit 75...

avatar van Floater
Rolling Thunder Revue 1976 is inderdaad heel anders dan Rolling Thunder Revue 1975...

Hoewel de muzikanten nagenoeg dezelfde waren, was het repertoire heel anders (Hurricane werd in 1976 bijvoorbeeld helemaal niet meer gespeeld).

Tijdens de tweede serie concerten was sprake van grotere interesse voor het Blood On The Tracks -materiaal, terwijl in de eerste serie meer de nadruk op Desire-materiaal lag. Marketing-technisch gezien zeer opmerkelijk als je bedenkt dat het album Desire werd uitgebracht tussen de twee series concerten in...

Bovendien was er sprake van een heel andere intensiteit ten tijde van de tweede reeks concerten. In 1975 heerste een ontspannen, gypsy-achtige sfeer, terwijl de concerten van 1976 over het algemeen veel grimmiger, heftiger en emotioneler van aard waren...

Maar je hebt gelijk Father Mckenzie als je naar de productie kijkt, dan is Hard Rain kladwerk vergeleken met Live 1975.

Maar de versies van Shelter From The Storm en Idiot Wind op deze plaat, blazen zowat elk nummer weg op Live 1975

Father McKenzie
Karl schreef:

'k ga die nummers nog eens opnieuw beluisteren op deze dan, Karl, jouw enthousiasme voor deze plaat is opvallend...

Tja, het is dan ook een geweldige liveplaat. De (ver)nieuw(d)e versies van Dylans nummers zijn stuk voor stuk 'n schot in de roos

Stijn_Slayer
Rommelige live plaat, waarop ik Bob eigenlijk een beetje uitgeblust vind klinken. Elk nummer doet zwaar onder voor de studio versie. 'Stuck Inside of Mobile' en 'Lay Lady Lay' vind ik zelfs het beluisteren niet waard. Bob schreeuwt soms ook te veel naar mijn mening.

De ophemeling van deze uitvoering van 'Shelter From the Storm' snap ik ook niet. Ik vind de studioversie echt véél mooier.

Desondanks geen slechte show, met 'Idiot Wind' als uitblinker.

avatar van Rudie
Helaas zijn de officiële live platen van Dylan vaak van een wat mindere kwaliteit dan het materiaal dat via bootlegs te beluisteren valt, 'Hard Rain' is daar een goed voorbeeld van. Deze plaat heb ik lange tijd een warm hart toegedragen totdat ik The Bootleg Series Vol. 5 hoorde, vooral de veel betere geluidskwaliteit is een zege, maar ook de grotere hoeveelheid en verscheidenheid aan songs overschaduwen dit live plaatje.

Wat 'Hard Rain' dan weer op zijn minder officiële variant voor heeft is het feit dat het geen samenraapsel van verschillende performances is en daardoor wat meer een concert belevenis heeft.

En natuurlijk de swingende uitvoering van een aantal nummers, met name het hier al veelvuldig genoemd 'Shelter from the Storm' .

avatar van Madjack71
Een live album waarop Dylan goed in vorm is en ondersteund wordt door prima muzikanten als Mick Ronson en T Bone Burnett. De nummers lopen als een trein; Maggies Farm, Stuck inside of Mobile en Lay Lady Lay zijn een paar van mijn favorieten hierop. Idd. de geluidskwaliteit laat wel wat te wensen over. Maar ik heb deze geluisterd op lp, misschien is er ondertussen wel een remaster verschenen op cd.