Xhol Caravan kan gezien worden als één van de eerste West Duitse jazzrock-bands. In elk geval is Xhol net als Embryo een pionier binnen de best wel uitgebreide jazz- en jazzrockscene van West-Duitsland in de jaren zeventig.
Xhol is geen echte krautrockband, maar ook weer niet een volledige jazzrockband. Er is een term die ik op het web tegenkwam: Kraut Fusion, welke ik wel toepasselijk vind. De band speelt dus een soort mix van eind jaren 60 psychedelische rock met elementen uit de jazzrock (losse ritmes en lange improvisaties), waar (zoals
BoyOnHeavenHill) terecht al opmerkt een vergelijk met Soft Machine niet kan uitblijven. Dit omdat het orgel-geluid van Öcki Brevert wel heel dicht tegen die van Mike Ratledge aanligt.
Bovendien heeft Xhol Caravan ook twee blazers in de band. Het is dan ook weer niet zo dat de band hier Soft Machine naäapt, de beide bands waren simultaan aan het experimenteren met de overgang van psychedelische rock naar jazzrock. De stukjes met tape-manipulatie (een redelijk nieuw idee, waar zowel Soft Machine en Pink Floyd meer experimenteerden) wordt ook toegepast, evenals stukken pure freejazz.
De bandnaam spreek je trouwens uit als Soul Caravan, en dat is ook de artiestnaam waaronder hun eerste plaat verscheen (Get in High). Hun derde plaat (Motherfuckers GMBH & Co KG) zal verschijnen onder de afgekorte naam Xhol.
Een leuke tip voor mijn kameraad in muziek
BoyOnHeavenHill is wellicht Kraan en anders Embryo. Twee Duitse jazzrockbands die ook wereld-invloeden en wat funk vermengen.