Madrugada - Madrugada (2008)

Noorwegen
Label: EMI

1. Whatever Happened to You? (5:38)
  2. The Hour of the Wolf (4:26)
  3. Look Away Lucifer (5:10)
  4. Honey Bee (5:32)
  5. New Woman, New Man (4:19)
  6. What´s on Your Mind? (4:00)
  7. Highway of Light (6:36)
  8. Valley of Deception (5:06)
  9. Our Time Won´t Live That Long (7:16)
avatar van Joz
Joz
Dit is voor mij een van de beste platen die de afgelopen jaren gemaakt is, naast een kwestie van smaak zit het muzikaal gezien ook erg fijn in elkaar.

Dit album kan zich zeker meten aan "industrial silence" en "the nightly disease"

avatar van jhw
jhw
Zo, terug van vakantie. Heerlijk, Toch weer een paar maal de plaat gedraaid en ik blijf het een fantastische plaat vinden, Eigenlijk vind ik hem steeds beter. Raar eigenlijk, ik hou van de Stones en van Gothic metal (Nightwish en ook Nightfall) en zoals Louis2703 zegt klinkt hij soft, maar toch vind ik dat na een paar maal niet meer. Ook het laatste nummer, blijf ik een van de beste vinden. Enne Louis, het is jouw mening en dat maakt je volgens mij niet meer of minder populair.

avatar van Cherubini
Deze zwanenzang (?) van Madrugada pakt meteen. Misschien wel iets te makkelijk (het is niet goed of het deugd niet). Maar Valley of Deception is wel een heerlijke M"-blues. Dus toch een 4.5

avatar van Jochempie
Toen ik look away luficer hoorde dacht ik echt dat ik naar een cover aan het luisteren was, alleen dan met een andere tekst. Dus ik hard nadenken en nu weet ik waarvan de melodie is, Bob Dylan! Het nummer Bob Dylan's 115th dream. Luister vooral naar de zanglijn in het couplet wat begint op 1:03, precies dat nummer.

Voor de rest wel toffe muziek.

avatar van bertus99
Ik heb afgelopen half jaar alle cd's van Madrugada in huis gehaald en heel veel beluisterd. prachtige band. Nu ook deze voorlopig laatste. met Robert Buras nog in ieder geval.
De cd begint stevig met twee zwaardere nummers. Maar net als je gaat denken dat Madrugada toch definitief heeft gekozen voor de makkelijke rockstijl begint de cd voor mij pas echt met Look away lucifer. Vanaf dit nummer is het echt Madrugada op zijn best. melancholisch,meeslepend, spannend,indringend. New woman new man doet me zelfs denken aan Strange colour blue van huneerste cd Industrial silence.
In Highway of light, valley of deception en Look away lucifer bereikt zanger Sivert Hoyem echt grote hoogte.
wat kan deze band nog meer, zonder Rober Buras vraag je je af. Gezien de uitstekende concerten die ze nu neerzetten met een nieuwe gitarist is er nog heel veel mogelijk, dus doorgaan jongens....
Het laatste nummer, van Robert Buras en ook door hem gezongen en gespeeld is natuurlijk mooi als eerbetoon aan de overledene, maar het had de plaat als zodanig niet moeten halen. Valt te veel uit de toon en is ook qua tekst niet sterk. Dus daarom toch geen vij f sterren voor deze plaat

Zigstar
Die zanger zijn stem lijkt zeer hard op die van Nick Cave in Look Away Lucifer. Een goed nummer eigenlijk. Ik ga maar eens op zoek naar de hele cd, en ik hoop maar dat het zo goed is als alle positieve reacties hier doen uitschijnen.

avatar van Lennonlover
jaja, zeker Zig! Er staan zelfs betere nummers op dan Look Away Lucifer.

avatar van korenbloem
Een aller leuks album dit. @ Zigstar, ik had de zelfde asociatie met nick cave in Look Away Lucifer. Prima "pop"rock album dit. Alleen zoals iemand al zei: deze sound is toch aardig uit gekristisaliseerd.
Maar dat zegt niks over het luisterplezier die deze plaat met zich mee brengt. Ben er nog niet helemaal over uit welke score ik hieraan ga geven.

Het blijkt nu dat dit hun laatste album zal zijn.

avatar van Chameleon Day
Dat was toch al langer bekend? Volgens mij al tijdens de opnames. In ieder geval meen ik dat een paar maanden geleden ergens gelezen te hebben.

Berichten over het mogelijke einde van Madrugada verplaatst naar Madrugada

avatar van Zandkuiken
Voordat ik deze op aanraden van user lazarrus ging luisteren, kende ik eigenlijk enkel het (prima) nummer Strange Colour Blue van deze band. En bij een eerste luisterbeurt viel deze Madrugada me ook zeker niet tegen. Maar goed, dat is ondertussen ook al weer enkele maanden geleden, en ik betrap mezelf erop dat ik nog nauwelijks teruggrijp naar deze plaat. Een album dat hier met een bijzonder hoog gemiddelde toch heel goed scoort. Misschien kan hij nog wat verder groeien, maar na een niet te versmaden aantal luisterbeurten voel ik niet die bijzondere verbondenheid die velen hier wel hebben met deze muziek.
Negen sterke nummers (ook de afsluiter, die niet bij iedereen in de smaak valt, vind ik erg mooi) waarbij ik meer dan eens het gevoel heb Nick Cave himself aan het werk te horen. Erg donkere, melancholische composities die evenwel iets missen om me volledig te overtuigen. Ik kan niet zeggen dat er iets schort aan dit album, zéker niet, maar toch raakt het maar tot op een bepaalde hoogte.
Ik word er dan misschien niet door gepakt zoals vele anderen hier wel, maar toch leveren deze Noren ook naar mijn gevoel een puike plaat af!

avatar van RudeMan
Heerlijke plaat ! Volle 5 punten waard.

avatar van Kronos
Oooeeeeh, wat mooi is dit.

Ik vond The Nightly Disease al een aangename donkere ziekte,
maar aan deze Madrugada wil ik eigenlijk best wel graag sterven.

Hmmmmm, zo mooi is dit.

avatar van freitzen
Valt mij toch behoorlijk tegen deze plaat. De akkoordenschemaatjes zijn me veel te voorspelbaar en die zanger wil ook niet altijd meewerken. Honey Bee als voornaamste skipnummer; verder zijn de opener, afsluiter alsmede nummer 7 ook niet echt denderend, maar Look Away Lucifer en (vooral) What's On Your Mind zitten nog wel goed in mekaar. Een krappe drie sterren derhalve.

haveman
Door een berichtje over de top 2008 besloten om toch wat nieuwe releases te gaan luisteren.

En volgens mij heb ik gelijk een hele goede uitgekozen. De eerste drie nummers en New woman, new man slaan in ieder geval meteen in hier.

haveman
Voor mij, samen met Elbow en The Raconteurs, tot nu toe het album van het jaar.

avatar van corn1holio1
Haveman, ik ga heel de dag berichten na u moeten posten denk ik.
De top-3 die je vermeld is exact dezelfde als de mijne.

Ook een echt pareltje deze, en net als bij de Raconteurs vind ik de afsluiter een echte kippenvel-plaat.

corn1holio1 schreef:
Haveman, ik ga heel de dag berichten na u moeten posten denk ik.
De top-3 die je vermeld is exact dezelfde als de mijne.

Ach, je hebt gewoon een goede smaak.

avatar van Kronos
Dit album staat bij mij op de vijfde plaats in de top 10 2008.

avatar van Facedown
Iemand die me kan zeggen met welke groep of welke sound je dit kan vergelijken?

Edit: Nevermind, ik zie hier veel de naam Nick Cave vallen, en aangezien het aardig stemgemiddelde zou ik dit album wel eens blind kunnen aanschaffen.

Aloanator
Nog een lied ter nagedachtenis voor Robert Buras?
Ik dacht dat dit al ter nagedachtenis van Robert Buras was: http://www.youtube.com/watch?v=vZB_7bmXjbE&feature=PlayList&p=D5DD44C3BC069D63&playnext=1&index=40
Ook een prachtig nummer, alleen een saxefoon intro van 3 minuten.
Misschien heb ik het wel fout en is het gewoon een nummer van een van de andere band waar Buras mee heeft samengewerkt met vocalen van Sivert Høyem. Blijft sowieso prachtig...

Aloanator
2 minuten zoeken wijst uit dat het een nummer van Buras' andere band (My Midnight Creeps) is in een gezamelijke uitvoering

avatar van Samsidesalad
blind aanschaffen vind ik erg risicovol, ik zou als ik jouw was toch minimaal eerst even downloaden

avatar van Lee Malone
Blind aankopen is voor mij nochtans net wel leuk. Als je aankoop eens tegenvalt, vergeet je dat album toch zo. De keren dat het echter wel een topper blijkt te zijn daarentegen, nou, dan blijft die je echt wel de rest van je leven bij!

Trouwens ik ben ooit "blind" naar deze band gaan kijken (2003? in de Handelsbeurs in Gent), ik kan je verzekeren dat dat in alle geval wél een goede keuze was.

avatar van blonde redhead
Wat mij betreft wat te laag geeindigd in de top 100 van musicmeter. Maar wat doe je eraan. Zelf had ik deze plaat op de derde plaat staan en heb hem bijna blind aangeschaft. Had alleen de single look away lucifer geluisterd en dat zei mij al voldoende.

Gregson
Ik had hem op 2 staan zelfs. Vind het nog steeds een klasse plaat!!!

Ik snap de ophef niet? Dit is geen slechte muziek hoor, luistert lekker weg en alles, maar bijzonder durf ik dit nauwelijks te noemen. Look Away Lucifer is trouwens wel sterk. De rest mist interessante melodieen en ontwikkelingen om echt bij te blijven.

Gregson
Oh ik vind juist de melodien erg mooi. De riffs zijn raak, lekkere hooks en dat in combinatie met de vocals zorgen ervoor dat het me echt heeft weten te raken. Maar jij kan natuurlijk een hele andere ervaring en beleving hebben, daar is niks mis mee .

avatar van StuF
ik snap de ophef wel. ik begin dit album zo langzaamaan als een klein meesterwerkje te beschouwen. het duurde even voordat het kwartje viel (in het begin "luisterde het lekker weg," maar daar hield mijn ervaring ook wel op), maar nu kunnen de nummers me stuk voor stuk raken.
het is zo lekker ingetogen, op een ernstige manier, wat goed past bij de wat gewichtige thematiek. maar het is niet ingetogen in de zin van tam of sober, integendeel, de spanning wordt met klasse vastgehouden. en als die je eenmaal bevangen heeft, en dat is bij mij ondertussen vanaf de allereerste noot, dan laat die je niet meer los. dit album pakt me bij de lurven. absolute klasse.