dj maus schreef:
Okee, Low heeft een toegankelijker geluid, zeker waar het de vrij conventionele nummers als Sound And Vision betreft, dat zal het zijn.
Dat is natuurlijk bullcrap. Op de 1e kant van Low wordt véél meer geëxperimenteerd dan hier, waar de nummers zich eerder aan de oppervlakte bevinden. Geen enkel nummer dat hierop staat is bijvoorbeeld maar te vergelijken met dat adembenemende 'Always Crashing in the Same Car'. Conventioneel my ass, niemand maakte nummers die tegelijkertijd experiment inhielden, maar ook binnen het raster van de 3-minuten-durende song pasten. Geen enkele band had de sound van Low voorgedaan.
dj maus schreef:
Op kant A van Heroes bedient met name Robert Fripp zich van een prikkeldraad geluid dat menigeen af zal schrikken (the Sex Pistols klinken vrij gepolijst, vergeleken hiermee), maar dat maakt de plaat nu ook juist zo opwindend.
Dat de plaat opwindend is staat vast, maar dat 'prikkeldraadgeluid' waarover jij het hebt, hoor ik echt wel helemaaal niet. Zeggen dat dit minder gepolijst zou zijn dan de Sex Pistols is al helemaal zever, en in feite een belediging voor Bowie. Integendeel, zoals altijd zijn de songs op dit album zo gepolijst als marmer, naar het Bowie-handelsmerk. De productie is inderdaad rauwer dan op voorgaande albums (dan vooral het stemgeluid), maar ongepolijst? Echt waar, zeg me, op welke songs doel jij als je zegt 'ongepolijst'?
dj maus schreef:
Bovendien: de instrumentale tracks op Low zijn bombastische keyboardexercities, terwijl ze hier klinken als een bloedstollende soundtrack bij een oorlogsfilm.
Beide albums bevatten schitterende instrumentale soundscapes, die kwalitatief aan elkaar gewaagd zijn. Op Heroes hangt de tweede helft inderdaad meer aan elkaar, waardoor het één groot epos lijkt te zijn, maar anderzijds behaalt geen enkel nummer het niveau van het fenomenale 'Warszawa'.