Het is als liefhebber van dit album moeilijk onder woorden te brengen wat er zo geniaal aan dit album is. Allereerst omdat het überhaupt al moeilijk is om duidelijk te maken wat een album met je doet. Daarbij komt nog dat je anderen zult moeten overtuigen. Neem Pink Floyd en bijna iedereen zal snappen wat je bedoeld. Je hoeft maar de woorden “dit en dit is geweldig” of “dat stukje daar” te schrijven en men weet waar je het over hebt. Bij Keane werkt dat anders. Toch zal ik proberen om mijn gevoel duidelijk te maken.
Een veelgehoord commentaar is dat het te gewoon, te gelikt en/of te simpel is. In principe misschien waar, maar als je beter luistert, zul je (hopelijk) horen dat alles juist perfect is. Neem het openingsnummer, Somewhere Only We Know, het opent met dat heerlijke drumgeluid in combinatie met het bekende pianoloopje van Tim Rice-Oxley. Wanneer Tom’s fragiele stem inzet, kun je je moeilijke inhouden om niet mee te zingen. Onbewust merk ik ook dat mijn voet aan het meetappen is. Het is één van de vele meezingers op deze plaat. Een nummer waar ik net zo blij van wordt als Walk of Life (Dire Straits) en Take It Easy (Eagles). Of voor de alternatievelingen onder ons: There Is a Light That Never Goes Out (The Smiths). Van die nummers waar je je niet kunt inhouden om lekker te zingen. Maar als je goed luistert hoor je op de achtergrond van die geluidjes. Van die geluidjes die waarschijnlijk niemand opvallen, maar als je beter gaat luisteren, kun je er niet omheen. Regelmatig komen er van die subtiele geluidjes langs. Allen op het perfecte moment. Nog steeds blijf je meezingen en meetappen.
En kom op: Zoek op "Somewhere Only We Know live" op YouTube en kies een random video. Dan leer je pas wat saamhorigheid is. Naar zo'n concert wil ik. Niet naar artiesten met geroemde pretenties. Kijk eens naar
dit. Dit is echte muziek. Dit geeft mij kippenvel.
Aan het begin van This Is the Last Time kun je nog beter horen wat ik bedoel. Die naar electronic-neigende samples die de nummer net even wat meer geven dan het doorsnee popnummer. En nog altijd blijf je meezingen. Door het hele nummer zitten de samples. Luister maar eens goed en concentreer je daarop. Je zult merken dat er (veel) meer is dan de drum, de piano en Tom. Niet dat het opeens een electronic-album wordt, maar het zijn van die subtiele details die een topper van een middelmatig album onderscheiden. Als je dit niet kunt, kun je ook geen goede muziek maken. De kunst van het producen zeg maar.
Met Bend and Break wordt de zoveelste hit van dit album ingezet. Bij dit nummer moet je eens goed luisteren naar de bas van wederom Rice-Oxley (wat een veelzijdige man is het toch

). Luister hoe de bas z’n eigen leven leidt door het nummer. Subtiel op de achtergrond neemt het het nummer op sleeptouw. Ditzelfde hoor je terug in zijn pianowerk. Zowel links als rechts hoor je de piano, maar wel tegengesteld aan elkaar. En wat hoor ik nu? Zijn dat strijkers? Bijna, het is een synthesizer. Tijdens de intermezzo hoor je de subtiele samples weer. Tegen de tijd dat je klaar bent met op al deze dingen tegelijk te letten, is het nummer alweer afgelopen. Langzaam aan begin je niet meer bewust mee te tappen, maar wordt je overrompeld door de kleine genialiteiten die deze plaat rijk is. Maar niet getreurd, we zijn pas op een kwart.
Met We Might as Well Be Strangers wordt duidelijk dat we niet te maken hebben met een band die alleen te catchy nummers kan schrijven. Langzaam aan gaat de synthesizer/keyboard van links naar rechts. Wat dit nummer zo mooi maakt is Tom. Eerder noemde ik hem al fragiel en hier komt dat perfect tot z’n recht. Ondersteund door een strijker-achtig geluid (doch, het is gewoon weer die verdraaide Tim) neemt Tom je mee op een tocht die toch wel even anders is dan de voorgaande 3 hits. Let ook hier weer op de subtiliteiten, maar dan voornamelijk aan het begin van de plaat.
Om bij te komen weer even een hitje tussendoor. Je mag dus weer lekker meezingen. Het is bepaald geen tekst van Dylan en heeft niet zoveel emotie als Bon Iver, maar dat is ook helemaal niet de bedoeling. Het is bedoeld om lekker bij mee te zingen.

Maar ook hier vind je weer een stukje waaruit blijkt dat dit meer is dan een band van gezellige liedjes tijdens het TROS-feest. Luister naar het instrumentale gedeelte. Hoe de instrumenten maar wat door elkaar spelen, maar elkaar toch perfect aanvullen.
De hits zijn voornamelijk voorbij en nu komen de voor mij “nieuwe” nummers. Your Eyes Open is op het eerste oor een vrij doorsnee nummer met weinig toegevoegde waarde aan de overige nummers. Ware het niet dat dit vooral het nummer is van Tim. Wat er ook gebeurt, hij blijft lekker op z’n piano pingelen door het hele nummer en ook het intermezzo is voor zijn rekening. Ditmaal geen indrukwekkende bas, maar wel eentje die Tom perfect ondersteund. En je kunt toch niet ontkennen dat het Led Zeppelin-achtige einde (Good Times, Bad Times) vaak voorkomt in “normale popliedjes”.
Met een speelduur van bijna 6 minuten een erg lang nummer in vergelijkbaar met de nummers tot nu toe. Dit is het eerste nummer waarin het volledig om Tom draait. Waarmee ik absoluut niet wil zeggen dat Tim en Richard (die had ik nog niet genoemd, geloof ik: Richard Hughes, de drummer) het onverdienstelijk doen, absoluut niet. Maar het is vooral om Tom te ondersteunen. Tot nu toe was het een lieve jongen die je niet kunt haten. Met She Has No Time laat hij zien ook gevoelig te kunnen zien. Niet doorspekt van emotie, maar wel prachtig gezongen. Of hij het meent, maakt niet eens uit. Dat vind ik de mooiste nummers. Geen nummers waarbij je je af moet vragen of men het wel echt meent of waarvan je later zegt “maar ik voel dat hij het meent”. Nee, het moet gewoon prachtig klinken. Zou het nummer opeens mooier worden als blijkt dat het voor zijn aan kanker overleden vriendin is (voor de sarcasme-leken, dat is niet echt gebeurd)? Ok dan, waar Tom stopt, gaat Tim door. Wat een prachtig outro.

Hoe mensen zoiets “gewoon” kunnen vinden?
Enfin, Can’t Stop Now. Oftewel, terug naar de catchy popsongs. Ik moet eerlijk bekennen dat dit het enige nummer is dat ik niet geniaal vind. Het is een lekker nummer met een heerlijke tekst, maar daar blijft het helaas bij. Geen nood, nog 3 nummers die wel subliem zijn. Je kunt het ze ook amper kwalijk nemen.
Sunshine? Zouden er mensen zijn die dit nummer noemen als je ze vraagt om hun favoriete Keane-nummer? Het aantal voorkeurstemmen doet vermoeden van wel, maar het is een nummer dat erg buiten de boot valt. Is zijn stem bewerkt? Wat is toch dat loopje dat van links naar rechts gaat? Net zoals ik bij Bend and Break opmerkte, heb je hier ook te maken met twee verschillende pianoriffs (kan dat?). Een snelle en een langzame. Het ene geeft een beetje tempo aan het nummer. Het andere zorgt ervoor dat het nog altijd het melancholische liedje blijft welke het tracht te zijn. Want waar gaat het nou eigenlijk over?
Can anybody find their home
Out of everyone can anybody find their home
Lost in the sun can anybody find their home
Come on come on come on can any body find their home
Het is een nummer waar je niet al te veel over na moet denken, geloof ik. Ikzelf heb de betekenis nooit geweten. Is de zomerse (bijna jazz-achtige) sfeer niet genoeg? Af en toe komt er weer een instrument bij en af en toe gaat er weer eentje weg. Echt zo’n typisch niks aan de hand-nummer. Heerlijk.
Maar dan komt Untitled 1. De titel is eigenlijk alleszeggend. Zijn er mensen bekend met Rabbits van David Lynch? Dit is de muzikale variant daarop.
A house on fire
A wall of stone
A door that once was opened
An empty face and empty bones
Who ate your heart?
You're cold inside
You're not the one I hoped for
I'll see you on the other side
I'll see you on the other side
Volgens mij hebben ze hier wel mee bewezen een zeer fervente tekstschrijvers te zijn. Bijna poëtisch. Voor mij één van de mooiste nummers ooit gemaakt. Zo heerlijk mysterieus, dromerig en warm. Hier gaat het label “gewoon” toch zeker niet voor op!
Om vervolgens aan te komen bij het klapstuk van de plaat. Bedshaped bleek een hit te zijn geweest, maar het nummer kende ik niet. In Nederland haalde het slechts de 26e plek. Maar of dat opgaat. Somewhere Only We Know haalde immers ook slechts de 15e plek. Nevertheless, dit nummer greep me vanaf de eerste noot. Inmiddels heb ik het nummer sinds 29 maart zo’n 30 keer beluisterd. En dat dan exclusief de keren dat ik deze op CD heb beluisterd. Al het voorgaande komt hier bij elkaar. De prachtige tekst, het fragiele stemgeluid van Tom, het perfecte drumwerk van Richard en de subtiele achtergrond van Tim (hoewel de piano ditmaal een significante rol speelt). De subtiele achtergrondmuziek kun je met name goed horen in de wat wordt aangeduid als ‘Technical Instrumental’.
You'll follow me back with the sun in your eyes
And on your own
Bedshaped
And LEGS OF STONE
You'll knock on my door
And up we'll go
In white light
I don't think so
BUT What do I know?
What do I know?
I knowZo prachtig.
Beluister dit album eens met de koptelefoon en concentreer je op meer dan alleen de grote lijn.
En nog altijd zing en tap je mee...