Grateful Dead - The Grateful Dead Movie Soundtrack (2005)

Uitgebracht in eigen beheer

1. U.S. Blues (5:13)
  2. One More Saturday Night (6:33)
  3. China Cat Sunflower (9:14)
  4. I Know You Rider (6:07)
  5. Eyes of the World (13:01)
  6. China Doll (6:16)
  7. Playing in the Band (31:44)
  8. Scarlet Begonias (13:56)
  9. He's Gone (13:01)
  10. Jam (7:31)
  11. Weirdness (8:05)
  12. The Other One (7:34)
  13. Spanish Jam (1:48)
  14. Mind Left Body Jam (3:10)
  15. The Other Jam (2:28)
  16. Stella Blue (9:04)
  17. Casey Jones (5:23)
  18. Weather Report Suite (16:44)
  19. Jam (8:54)
  20. Dark Star (24:10)
  21. Morning Dew (13:54)
  22. Not Fade Away (8:34)
  23. Goin' Down the Road Feeling Bad (7:33)
  24. Uncle John's Band (9:08)
  25. Big Railroad Blues (5:02)
  26. Tomorrow Is Forever (6:26)
  27. Sugar Magnolia (5:26)
  28. He's Gone (13:49)
  29. Caution Jam (4:30)
  30. Drums (1:23)
  31. Space (9:14)
  32. Truckin' (9:48)
  33. Black Peter (10:10)
  34. Sunshine Daydream (3:14)
  35. Playing in the Band (13:24)
  36. Drums (4:09)
  37. Not Fade Away (14:44)
  38. Drums (4:53)
  39. The Other One (10:56)
  40. Wharf Rat (9:35)
  41. Playing in the Band (8:38)
  42. Johnny B. Goode (3:55)
  43. Mississippi Half-Step Uptown Toodeloo (7:34)
  44. We Bid You Goodnight (1:59)
avatar van harm1985
Stond al heel lang op mijn verlanglijstje, via discogs een betaalbaar exemplaar gevonden, wel jammer van de hoge verzendkosten, maar voor 8 euro per CD die elk tot de nok gevuld is met naar veeluid essentiële Grateful Dead (Steal Your Face is maar een rip off hiermee vergeleken) is het eigenlijk een no brainer. Nog even geduld tot ik hem ook kan beluisteren.

avatar van harm1985
Ben er bijna doorheen. Voor de liefhebber van de wat meer experimentele Grateful Dead is dit een absolute aanrader met veel jams, waarvan de meest extreme Playing in the Band en Dark Star zijn op schijf 1 en 2. Omdat het een compilatie van 5 concerten betreft en het zo is samengesteld dat elke schijf afzonderlijk te beluisteren valt, pak je veel makkelijker één van de schijven uit de kast zonder dat je cohesie met de rest mist. Desondanks hebben de afzonderlijke schijven wel onderlinge verbintenis.

Zoals gezegd ligt de focus op de experimentele fase van The Dead, wat representatief is voor de band anno 1974. Zomaar een paar nummers luisteren kan dan weer niet, je mist dan toch echt wel wat.

Hoe dan ook ben ik blij dat deze soundtrack er is. Steal Your Face was een eerste poging, maar de geluidskwaliteit is abominabel. De tapes waren niet geweldig van kwaliteit (hoe ze dat hebben opgelost voor deze release is me een raadsel) en de quad mix werd samen gevouwen tot stereo wat het niet beter maakte. Tel daarbij op dat er geen enkele jam opstond (het weglaten van Weather Report Suite, Scarlet Begonias en Eyes of the World is onvergeeflijk) en het is logisch dat de recensies zo slecht waren. Dat is nu rechtgezet.

De geluidskwaliteit is over het algemeen erg goed, dynamische mix met veel detail. De bas van Phil zit er goed in een ook de piano van Keith krijgt voldoende ruimte. Enige minpunt is dat de zang wat sibilant klinkt af en toe.

marleone
Er staat trouwens een integrale opname van deze uitgave (inc. beeldmateriaal) op youtube.