DE 12 PLATEN VAN 1980 DIE MIJN LEVEN HEBBEN GERED
vervolg van:
Split Enz - True Colours (1980)
10. TALKING HEADS 1980 REMAIN IN LIGHT
Hoe zal ik dit verhaal beginnen zonder al te hard te vloeken in de kerk? Van de 12 albums die ik selecteerde als onmisbaar in mijn collectie of platen die het verschil maakten in mijn leven enz... is Remain In Light (1980) van Talking Heads de plaat die me het minst ontroert. Ik vind de crossover tussen rock en afro adembenemend straf, maar de composities nestelen zich nooit echt diep in mijn muzikale hart. Met uitzondering van een van de meest geniale singles van het jaar. En dat is natuurlijk Once In A Lifetime. Samen met Crosseyed And Painless en Houses In Motion de enige song die aan het oude vertrouwde Talking Heads geluid doet denken. De andere composities zijn ondergedompeld in een multicultureel bad van riffs en chants die uit alle vier de windstreken komen aanwaaien. De Afrikaanse grooves en tropische oerwoudgeluiden vragen een inspanning van de oren. Naast dit pruttelende toverbrouwsel klinkt Graceland (1986) van Paul Simon plots als een flesje limonade. Het meest succesvol vind ik de opener Born Under Punches (The Heat Goes On) en het roffelende The Great Curve. Opvallend wel dat de snelle nummers op kant 1 geparkeerd staan en dat kant 2 na Once In A Lifetime de meer organische tracks bundelt. Ik herinner me uit interviews dat de drie zwijgende hoofden niet zo opgezet waren met hun pratende opperhoofd. Remain In Light (1980) was toch wel een te nadrukkelijk één-tweetje geworden tussen David Byrne en zijn muzikale bondgenoot Brian Eno die als vijfde lid van de band op de hoes wordt neergezet. Maar ook Adrian Belew en Robert Palmer springen in het oor. Bassiste Tina Weymouth en haar drummende echtgenoot Chris Frantz zouden zich de komende jaren als tegenreactie uitleven in hun eigen duobaan de Tom Tom Club (met onverwacht hitsucces trouwens).
FILE
01. Born Under Punches (The Heat Goes On)
02. Crosseyed And Painless
03. The Great Curve
04. Once In A Lifetime
05. Houses In Motion
06. Seen And Not Seen
07. Listening Wind
08. The Overload
09. + Fela's Riff (outtake)
10. + Unison (outtake)
11. + Double Groove (outtake)
12. + Right Start (outtake)
Ik heb dus de CD+DVD editie van deze plaat met vier outtakes uit de sessies als bonusmateriaal. Eerder grooves dan songs en op Fela's Riff na meer Talking Heads dan het album zelf. Ik las ook dat het schrijven van Remain In Light (1980) en My Life In The Bush Of Ghosts (1981), het album dat Byrne en Eno een jaar later onder hun eigen naam zouden uitbrengen door elkaar liep. Eigenlijk zou je de plaat uit 1981 als een tweede schijfje kunnen toevoegen aan Remain In Light (1980). Het leek er even op alsof David en Brian elkaar gevonden hadden, maar beide genieën zouden toch weer hun eigen weg gaan. Maar op de volgende Talking Heads plaat zou het drie jaar wachten worden. Tot de vier hoofden weer samen door een deur konden.
ps. Ik had album 2 en 3 nog niet in CD+DVD deluxe uitvoering, maar heb vandaag toch More Songs About Buildings And Food (1978) kunnen strikken op discogs (in nieuwstaat). En met Buildings bedoelt de in mathematische schema's orakelende Byrne Lichamen en met Food bedoelt hij Liefde (of Sex voor de liefhebbers).
wordt hier vervolgd:
U2 - Boy (1980)